Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πού θα πάνε οι βάσεις των σχολών;

Πού θα πάνε οι βάσεις των σχολών;

Από τον Κυριάκο Σκιαθά / Σύμβουλο Εκπαίδευσης των Φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ/18PLUS

Κάθε χρόνο τις ημέρες των Πανελλαδικών εξετάσεων και μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων των Σχολών, η οποία γίνεται κατ’ έθιμο το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου τα ερωτήματα που απασχολούν τους υποψηφίους, τις οικογένειές τους και το σύνολο της Εκπαιδευτικής κοινότητας είναι:

  • Τι θα γίνει με τις βάσεις των σχολών φέτος;
  • Πότε θα γίνουν γνωστές οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων;
  • Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Η αλήθεια είναι ότι χύνεται πολύ μελάνι για να ικανοποιηθεί η αγωνία των ενδιαφερομένων  και πολλές γραφίδες φτάνουν κάποιες φορές στην υπερβολή.

Οι βάσεις των σχολών επηρεάζονται από τρεις παράγοντες, που τις περισσότερες φορές, στη δεκάχρονη εφαρμογή του ισχύοντος, μέχρι σήμερα, συστήματος εισαγωγής, έχουν υποστεί αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα οι βάσεις των σχολών εξαρτώνται:

  • από τις προσφερόμενες θέσεις των εισακτέων,
  • από τις επιδόσεις των υποψηφίων και, τέλος,
  • από τις προτιμήσεις των υποψηφίων δηλαδή τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου.

Εξετάζοντας κάθε παράγοντα ξεχωριστά γίνεται φανερό ότι το 2015 είναι η μοναδική χρονιά, αφότου ισχύει το σημερινό σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην οποία και οι τρεις παράγοντες, ίσως ισόποσα, θα διαμορφώσουν τις πολυθρύλητες βάσεις.

 

Λιγότεροι εισακτέοι φέτος στα ΑΕΙ

Τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μείωσε κατά 1.960 τις θέσεις των εισακτέων, δηλαδή από 70.305 που ήταν το 2014-2015 μειώθηκαν σε 68.345 για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Η φαινομενικά μικρή μείωση στο μεγάλο αριθμό εισακτέων γίνεται σημαντική αν σκεφθεί κανείς ότι αφορά θέσεις Α.Ε.Ι. Οι θέσεις εισακτέων στα Α.Ε.Ι. μειώνονται για το 2015-2016 κατά 2.535 (από 46.735 σε 44.200) ενώ στα Τ.Ε.Ι. προσφέρονται περισσότερες 575 θέσεις (από 23.570 σε 24.145). Σε συνδυασμό με την πολιτική του υπουργείου να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στις περισσότερες (και περιζήτητες) σχολές των (κεντρικών και μη) Α.Ε.Ι. κατά 5 έως 20 θέσεις και σε λίγες μέχρι 45 θέσεις (με εξαίρεση, για παράδειγμα, τη Νομική Θράκης +20), οι «αναμενόμενες» πτώσεις των βάσεων τίθενται εν αμφιβόλω.

ΤΜΗΜΑ

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ 2015

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 2014

ΤΜΗΜΑ

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ 2015

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 2014

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

230

+5

Νομική Κομοτηνής

420

+20

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

200

-25

Ψυχολογία ΕΚΠΑ

145

-5

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΔΠΘ

230

-20

Ψυχολογία Πάντειο

130

-20

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΠΘ

180

-20

Ψυχολογία ΑΠΘ

160

-15

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρα

280

-45

Ψυχολογία Κρήτης

170

-30

Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

120

-5

Ιατρική Αθήνας

180

+5

Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

110

-15

Ιατρική Θεσσαλονίκης

190

-10

Μηχανολόγων Μηχανικών Δ. Μακ.

150

0

Ιατρική Λάρισας

95

-5

Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ.

130

-20

Ιατρική Ιωαννίνων

145

-30

Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Πάτρα

160

-15

Ιατρική Αλεξανδρούπολης

150

-25

Νομική Αθήνας

420

-5

Ιατρική Πάτρας

170

-5

Νομική Θεσσαλονίκης

370

-5

Ιατρική Κρήτης

125

-25

Οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα απ’ όλη την Ελλάδα κάνουν λόγο για χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων σε περισσότερα μαθήματα από πέρυσι και κυρίως όσον αφορά τις άριστες βαθμολογίες (18-20).

 

2013

2014

4.651

7.428

 

Τα μαθήματα κατεύθυνσης Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Λογοτεχνία καθώς και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας Μαθηματικά και Βιολογία δυσκόλεψαν περισσότερο φέτος τους υποψήφιους αγγίζοντας και ίσως υπερβαίνοντας τα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης ως προς τα ποσοστά αποτυχίας του 2013.

 

Λιγότεροι οι αριστούχοι φέτος

Ο μικρότερος αριθμός αριστούχων σε σχέση με πέρυσι θα επιδεινώσει τη βαθμολογική κορυφή. Αλλά και ο αμετάβλητος αριθμός εισακτέων στις Σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας, που παραδοσιακά προσελκύουν άριστες βαθμολογίες, θαμπώνει ακόμη περισσότερο την εικόνα για τις αναμενόμενες βάσεις.

Από την άλλη δεν υπάρχει εικόνα για τις επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα των οποίων η εξέταση αρχίζει στις 17 Ιουνίου 2015 και ολοκληρώνεται στις 24 του ιδίου μήνα. Περίπου το ένα πέμπτο των υποψηφίων κάθε χρόνο εξετάζεται σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα. Επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων με ειδικά μαθήματα προέρχεται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, όπου μάλιστα η εισαγωγή στα περισσότερα τμήματα απαιτεί άριστες βαθμολογίες, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασαφής για τις βάσεις του πρώτου πεδίου.

 

Καθοριστικός παράγοντας οι προτιμήσεις των υποψηφίων

Στην πολυπαραγοντική εικόνα από την οποία εξαρτώνται οι βάσεις των σχολών προστίθεται ο παράγοντας που αναφέρεται στις προτιμήσεις των υποψηφίων, η γνωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Αυτή θα γίνει φέτος από τους υποψήφιους με περισσότερη πίεση από κάθε άλλη φορά κάτω από το καθεστώς της έντονης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Την ήδη βεβαρυμένη ψυχολογία των υποψηφίων και των οικογενειών τους έρχονται να επιδεινώσουν τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις μετεγγραφές. Οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ήδη ότι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με την προοπτική ότι θα παραμείνουν στην πρώτη σχολή εισαγωγής τους. Η υψηλή ζήτηση που παρατηρήθηκε πέρυσι στα περιφερειακά τμήματα που είχαν αντιστοίχιση με τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων δεν θα επαναληφθεί φέτος.

 

Τσεκούρι στις μετεγγραφές

Το Υπουργείο Παιδείας λόγω του μεγάλου αριθμού μετεγγραφών που σημειώθηκε πέρυσι (περίπου 10.000 μετεγγραφές) και κάτω από το βάρος της πρόσφατης περιοριστικής απόφασης του ΣΤΕ, εξήγγειλε αλλαγή στα κριτήρια μετεγγραφών οι οποίες θα πραγματοποιούνται περισσότερο για οικονομικούς λόγους και λόγους υγείας. Στο πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας οι ειδικές κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων για τις πολιτικές σχολές μοριοδοτούνται με λίγα μόρια, με το πλαφόν μετεγγραφής να αγγίζει το 15% επί του αριθμού εισακτέων. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει λεπτομερώς τα των μετεγγραφών, θα δημοσιευτεί πριν την έναρξη κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους.

 

Συνωστισμός στα κεντρικά, ερημιά στην περιφέρεια

Επειδή, παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα «τι γίνεται με τις βάσεις των σχολών;»  βασανίζει γονείς και υποψηφίους, κινδυνεύοντας να στοιχηθούμε στην ατέρμονη στρατιά των σύγχρονων «βασεολόγων», συμπεραίνουμε ότι το 2015 θα έχουμε λιγότερους αριστούχους από το 2014. Τα ποσοστά αποτυχίας σε κάποια μαθήματα και ιδιαίτερα στα Μαθηματικά και στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ θα προβληματίσουν έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα. Η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των υποψηφίων τον Ιούνιο θα αναδείξει περίτρανα την αναντιστοιχία των προφορικών βαθμών της Γ΄ Λυκείου με τις επιδόσεις στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, με το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη φορά να ψάχνει να βρει … ποιος φταίει για το φαινόμενο αυτό.

Πολλά τμήματα της περιφέρειας, κυρίως Τ.Ε.Ι., θα αποτελέσουν το φθινόπωρο έρημες τοποθεσίες ανεύρεσης φοιτητών, αφού θα έχουν επηρεασθεί από τις επιλογές των υποψηφίων λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολυθρύλητου νέου πλαισίου για τις μετεγγραφές. Η αυξημένη συγκέντρωση προτιμήσεων στα κεντρικά Πανεπιστήμια θα ισορροπήσει κατ’ ολίγον τους υπόλοιπους παράγοντες απ’ τους οποίους εξαρτώνται οι βάσεις.

 

Πού πάνε λοιπόν οι Βάσεις;

Μικρές πτώσεις (αυξομειώσεις) των βάσεων θα παρατηρήσουν οι υποψήφιοι στις περιζήτητες σχολές του 1ου πεδίου. Η υπερσυγκέντρωση μεσαίων  βαθμολογιών για τους υποψήφιους του 2ου και 4ου πεδίου θα αναδείξει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα τμήματα αυτών των πεδίων. Για μια ακόμη χρονιά οι υποψήφιοι για τις σχολές Υγείας θα διεκδικήσουν τα πρωτεία από αυτούς της Νομικής στη βαθμολογική κορυφή, αν και οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία Κατεύθυνσης θα κατεβάσουν μερικές Ιατρικές κάτω από το φράγμα των 19.000 μορίων. Τα τμήματα του 5ου πεδίου μπορεί να παρουσιάσουν αντίστροφη συμπεριφορά μια και θα αποτελέσουν σχολές - «σωσίβιο» για όσους έχουν επιλέξει τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ως έβδομο Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου οι υποψήφιοι ας λάβουν υπόψη τους τη διακύμανση μορίων μεταξύ των βάσεων 2013 και 2014. Ίσως αποτελέσει τον ασφαλέστερο οδηγό στην προσπάθεια της κατάκτησης των σχολών που εκπληρώνουν τα μαθητικά τους όνειρα…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά