Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αφιέρωμα στον Γ.Π. Σαββίδη στο Πολύεδρο της Πάτρας

Αφιέρωμα στον Γ.Π. Σαββίδη στο Πολύεδρο της Πάτρας

Θα έρθει να μιλήσει ο Δημήτρης Μαρωνίτης

Το Πολύεδρο της Πάτρας στην οδό Κανακάρη 147, συνεχίζει να προγραμματίζει ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Στις 11 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιήσει στις 8.30 το βράδυ ένα αφιέρωμα στον Γ.Π. Σαββίδη - Γιώργο Πάνου Σαββίδη, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του (Αθήνα, 11 Μαρτίου 1929 - Λόγγος, 11 Ιουνίου 1995).

Ο Γ. Π. Σαββίδης υπήρξε ένας σπουδαίος μελετητής και καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Είχε ξεκινήσει τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Αθηνών αλλά τις συνέχισε στο King's College του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλολογίας το 1966 με την διατριβή Oι Kαβαφικές Eκδόσεις (1891-1932).

Έκτακτος αυτοτελής καθηγητής Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1966, παραιτήθηκε για λόγους ακαδημαϊκής και ηθικής τάξεως το 1971 την περίοδο της δικτατορίας και επανήλθε το 1974 ως τακτικός καθηγητής για άλλα 9 χρόνια. Διετέλεσε μόνιμος επισκέπτης καθηγητής της Έδρας Nεοελληνικών Σπουδών Γιώργου Σεφέρη, Harvard University από το 1977 έως το 1984 που παραιτήθηκε, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα ξεκίνησαν από το 1951 ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (κυρίως Το Βήμα και Τα Νέα). Επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο εκδόσεις ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη, του Kωνσταντίνου Καβάφη, του Kαρυωτάκη, του Σικελιανού, του Bαλαωρίτη, του Δαπόντε και άλλων.

*Στην εκδήλωση του Πολύεδρου θα έρθει να μιλήσει για τον Γ. Π. Σαββίδη, ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης. Ακόμα θα μιλήσουν ο φιλόλογος Ανδρέας Λάζαρης και η Γιάννα Σιβροπούλου, φιλόλογος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture