Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το 3ο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό του "Μεταίχμιο" για σκίτσα και κόμικς κέρδισε μαθήτρια του Γυμνασίου Οβρυάς

Το 3ο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό τ...

Ο λόγος για την Ελέσα-Μαρία Ζαπαντιώτη με υπεύθυνη εκπαιδευτικό, την καθηγήτρια εικαστικών Δώρα Αραπάκου

Το περασμένο Σάββατο 25 Απριλίου 2015, στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα η ανακοίνωση των νικητών και η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών για μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Μάρτιο 2015 υπό τον τίτλο «Το σχολείο δημιουργεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως στους διαγωνισμούς συμμετείχαν περισσότεροι από τριακόσιοι (300) μαθητές από πενήντα (50) διαφορετικά σχολεία, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας -από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη- καθώς και από την Κύπρο. Το ενδιαφέρον μάλιστα σχολείων από απομακρυσμένες περιοχές και με σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους φανερώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις αποτελούν πραγματική ανάγκη των μαθητών καθώς τους βοηθούν να εκφραστούν δημιουργικά με πολλά διαφορετικά μέσα, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικό ερέθισμα για να σκεφτούν κριτικά απέναντι σε σημαντικά ζητήματα της εποχής μας και, συνεπώς, κίνητρο για να ευαισθητοποιηθούν και να διδαχθούν με βιωματικό τρόπο.

Όλες οι συμμετοχές ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και ανέδειξαν την ευαισθησία, τη φαντασία και την όρεξη για δημιουργία των μαθητών, ενώ το πλήθος των έργων που δημιουργήθηκαν με τη σύμπραξη πολλών διαφορετικών ατόμων αποκαλύπτει τη δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς για την παραγωγή αξιόλογων αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα σε αυτούς που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν ήταν και η Πάτρα και συγκεκριμένα μία μαθήτρια της Α’ τάξης του Γυμνασίου Οβρυάς, η ταλαντούχα Ελέσα-Μαρία Ζαπαντιώτη από το Γυμνάσιο Οβρυάς Αχαΐας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό, καθηγήτρια εικαστικών την Πατρινή Δώρα Αραπάκου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρόντες ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι, τα μέλη των κριτικών επιτροπών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Από την Πάτρα παρέστη στην όμορφη τελετή η Δώρα Αραπάκου και η μαθήτρια που βραβεύτηκε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκδότης των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Νώντας Παπαγεωργίου ενώ για τη διαδικασία της διοργάνωσης μίλησε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου των εκδόσεων Μεταίχμιο Ντόρα Τσακνάκη, η οποία συντόνισε και την εκδήλωση.

Στο σκεπτικό των κριτικών επιτροπών αναφέρθηκαν ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και η Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, οι οποίοι είχαν την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό των διαγωνισμών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν τα έργα που ξεχώρισαν (σκίτσα, κόμικς και τηλεοπτικό σποτ) ενώ τα έργα που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής διάβασαν οι δύο νέοι, πολύ ταλαντούχοι, ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης και Κοσμάς Χατζής.

Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές τα μέλη των κριτικών επιτροπών, επιστήμονες και ειδικοί επαγγελματίες οι οποίοι αξιολόγησαν τα έργα. Οι μαθητές που διακρίθηκαν ανέβηκαν στο βήμα εμφανώς συγκινημένοι και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τους εκπαιδευτικούς που τους ενθάρρυναν, τους υποστήριξαν και τους καθοδήγησαν παιδαγωγικά στην προσπάθειά τους.

ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου κλήθηκαν να διαγωνιστούν μεταξύ της δημιουργίας σκίτσου, γελοιογραφίας ή κόμικς με θέμα «Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS» και της συγγραφής αστυνομικής ιστορίας με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς και τίτλο «Ο Σέρλοκ εξιχνιάζει». Αυτές οι κατηγορίες είχαν και τις περισσότερες συμμετοχές, με αποτέλεσμα να δοθούν τρία βραβεία και δύο έπαινοι στην πρώτη και τρία βραβεία και τρεις έπαινοι στη δεύτερη.

Στόχοι ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να εκφραστούν ως προς τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και τις περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη ή να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της αστυνομικής ιστορίας ως λογοτεχνικού είδους και να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο μυστηρίου στο πλαίσιο της συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου αντίστοιχα.

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου κλήθηκαν να διαγωνιστούν στη δημιουργική γραφή στην κατηγορία με τίτλο «Οι Φύλακες του Χρόνου», όπου οι μαθητές διάλεξαν ένα ιστορικό γεγονός από τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και ανέπτυξαν γύρω από αυτό τη δική τους φανταστική ιστορία. Μπορούσαν επίσης να επιλέξουν να διαγωνιστούν στη δημιουργία διαφημιστικού σποτ με κοινωνικό μήνυμα για το θέμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και τίτλο «Δικαίωμα στη ζωή», έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να κρατήσουν δημιουργική και αισιόδοξη στάση απέναντι σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Και στις δύο κατηγορίας δόθηκε από ένα βραβείο.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

«Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»

1ο Βραβείο: Σοφία Τσαούση από το 19ο Γυμνάσιο Αθηνών με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Ελευθερία Πισσάνου

2ο Βραβείο: Κατερίνα Λουκά από το Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου Λευκωσίας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Σάββα Λαζούρα

3ο Βραβείο: Ελέσα-Μαρία Ζαπαντιώτη από το Γυμνάσιο Οβρυάς Αχαΐας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Δώρα Αραπάκου

Έπαινος: Βασιλική Αντωνοπούλου από το 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Κατερίνα Καλιτσουνάκη

Έπαινος: Μιχαήλ-Εφραίμ Καραφυλάκης από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Νατάσσα Πανταζοπούλου.

Κριτική επιτροπή

Αλεξάνδρα Αραγιάννη, ιστορικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική Αξιοποίηση της Γελοιογραφίας

Μάριος Βόντας, γραφίστας-εικονογράφος, τεχνικός υπεύθυνος εκδόσεων WWF Ελλάς

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

«Ο Σέρλοκ εξιχνιάζει»

1ο Βραβείο: Πασχάλης Κυζάκης από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Όλγα Τσαντσάνογλου

2ο Βραβείο: Αναστασία Βανταράκη από το Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Νεκταρία Αρχοντάκη και Μαρία Τζανοδασκαλάκη

3ο Βραβείο: Παύλος Καρπούζος από τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Άννα Ανδρεαδάκη και Μαρία Βομβυράκη

Έπαινος: Έλλη Παπαδοπούλου από το 1ο Γυμνάσιο  Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Αθηνά Χαραλαμπίδου

Έπαινος: Χαράλαμπος Μούργκος από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Όλγα Τσαντσάνογλου.

Έπαινος: Ηλίας Τζιάννος, Σοφιανός Χρονάκης-Στεφανάτος από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κυρίες Μπακατσέλου, Καραναστάση και Σιταρά

Κριτική επιτροπή

Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του περιοδικού «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Βασιλική Δουληγέρη, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

«Οι Φύλακες του Χρόνου»

Βραβείο: Δάφνη Άρχοντα από το Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου στη Λευκωσία με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Αγγελική Λοϊζίδη

Κριτική επιτροπή

Ανδρέας Καρακίτσιος, Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας-φιλόλογος

Αθηνά Τσικνιά, φιλόλογος

«Δικαίωμα στη ζωή»

Βραβείο: Ειρήνη Διγαλάνη και Δέσποινα Τσελέντη από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Μάριο Ιωαννίδη και την Κατερίνα Κυρίτση.

Κριτική επιτροπή

Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του περιοδικού «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Δήμητρα Βλάχου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεργάτης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας.

Όλα τα διακριθέντα έργα έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr. Τα δώρα που κέρδισαν οι βραβευθέντες ήταν tablet και βιβλία, προσφορά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια, προσφορά της εταιρείας ΚΑΪΣΣΑ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που φιλοξένησε την τελετή απονομής.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του σάιτ των εκδόσεων Μεταίχμιο, πάνω από όλα ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς μας και ιδιαίτερα στους φωτισμένους εκπαιδευτικούς τους οι οποίοι σε δύσκολους καιρούς και με πενιχρά μέσα τολμούν να ξεφύγουν από τη στείρα διδασκαλία, την αποστήθιση και το αυστηρό Πρόγραμμα Σπουδών, αναλαμβάνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες προς όφελος των μαθητών τους, πάντα με στόχο τη σφαιρική μόρφωσή τους και μια πιο ολοκληρωμένη παιδεία.

Στον δύσβατο αυτό δρόμο που έχουν επιλέξει, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα είναι πάντα αρωγός με φορείς που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, όπως είναι η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

*Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθητής-μαθήτρια του Γυμνασίου Οβρυάς ξεχωρίζει σε διαγωνισμό με εικαστικό θέμα και ενδιαφέρον. Τον περασμένο Νοέμβριο μία άλλη μαθήτρια του σχολείου, η Ελένη Σακκά (και πάλι με την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικού του σχολείου και ζωγράφου Δώρας Αραπάκου) είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Πρωτοκλητείων του επετειακού λευκώματος γραμματοσήμων για τα 50 χρόνια από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου.

Οι μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα και η μαθήτρια του σχολείου της Οβρυάς φιλοτέχνησε ένα ψηφιδωτό έργο με χαρτί που έλαβε έπαινο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture