Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Φόβοι και για άλλες κομματικές παρεμβάσεις στα Πολιτιστικά του Δήμου - Δηλώσεις του Κλεομένη Κωστόπουλου στο thebest.gr

Πάτρα: Φόβοι και για άλλες κομματικές πα...

Από τα κεντρικά θέματα στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού ήταν και η στήριξη του RE-culture - Συγκεντρώθηκαν μέλη του Οργανισμού για στήριξη

Σε εξέλιξη ήταν νωρίτερα απόψε συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων στο κτίριο του Λαδόπουλου στην Ακτή Δυμαίων. Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρών και μέλη καθώς και η "ψυχή" του RE-culture Κλεομένης Κωστόπουλος, καθώς εδώ και τρεις μήνες αναμένουν απάντηση για το εάν ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα στηρίξει το εικαστικό φεστιβάλ.

Σε δηλώσεις του Κ. Κωστόπουλου στο thebest.gr εκφράστηκε η ανησυχία για πιθανές κομματικές παρεμβάσεις μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ (Άνοιξαν σελίδα στο fb για τον Θοδωρή Αμπαζή- Καλούν σε συγκέντρωση αύριο στην πλατεία Γεωργιου).

Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος.

Όπως προκύπτει από τον πλούσιο απολογισμό του φεστιβάλ RE-culture, μέσα από τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, η Πάτρα αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας και όχι μόνο καθώς σε αυτό συμμετείχαν καλλιτέχνες από την πολλές χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και αξιοποιήθηκαν οι τοπικές καλλιτεχνικές και επιστημονικές δυνάμεις.

Οι εκδηλώσεις όμως αποτέλεσαν και την αιτία να γνωρίσουν τις εικαστικές Τέχνες, μαθητές των σχολείων της περιοχής, αλλά και να προβληθεί διεθνώς η Πάτρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι επισκέπτες του RE-culture 3 ξεπέρασαν τα 12.000 άτομα ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στην τοπική κοινωνία πάνω από 130 χιλιάδες ευρώ.

Η Art in Progress πρωτοπόρησε και πάλι.

Μάλιστα οι εργασίες για το RE-culture 4 έχουν ήδη ξεκινήσει παρόλο που το επόμενο Φεστιβάλ αναμένεται να παρουσιαστεί  μέσα στο 2016 και όχι μέσα στο 2015 - όπως μας είχε μέχρι τώρα συνηθίσει. Είναι άλλωστε γνωστό από πέρυσι ότι το Φεστιβάλ θα διενεργείται ανά διετία μιας και ο όγκος εργασιών του δεν μπορεί να «χωρέσει» πια σε ένα έτος.

Το RE-culture είναι άλλωστε το μοναδικό Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται στην χώρα και μάλλον σε ολόκληρη την Ευρώπη από την εθελοντική εργασία και επιμέλεια των ίδιων των πολιτών και μόνο. Οι άνθρωποι της Art in Progress εργάζονται από το 2011 συστηματικά για να μπορέσουν να διοργανώσουν το RE-culture φυσικά χωρίς αμοιβή και πολλές φορές με την  συστηματική χρηματοδότηση από τους ίδιους τους πολίτες.

Το Φεστιβάλ έχει κερδίσει τις καρδιές όλων γιατί στηρίζεται στο πάθος και το όραμα των νέων της πόλης.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το RE-culture θα είναι γεμάτο με πολύ δυνατές συνεργασίες  από τον χώρο της σύγχρονης τέχνης, της τοπικής κληρονομιάς και της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει ήδη συγκροτηθεί μια σημαντική επιστημονική ομάδα τόσο με θεωρητικούς της τέχνης όσο και με εικαστικούς που εργάζονται σκληρά πάνω στις θεματικές του επόμενου RE-culture για να παρουσιάσουν μια μοναδική για τα παγκόσμια χρονικά θεματολογία.

Να προσθέσουμε πως οι χώροι της πόλης που φιλοξένησαν το RE-culture 3 ήταν οι εξής,

Σκαγιοπούλειο  Κέντρο (Σολωμού 85 & Ιεροθέου),

Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12-14),

Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Γούναρη 118).

Το RE-culture 3 τέλεσε υπό την αιγίδα:

του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.),

του Πανεπιστημίου Πατρών,

της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

και είχε και την επίσημη υποστήριξη από τους παρακάτω φορείς:

το Σκαγιοπούλειο Κέντρο

την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας,

τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (Σ.Α.Ν.Α),

τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ,

το Pro Helvetia Swiss Arts Council,

το Office for Contemporary Art Norway,

την Γερμανική, την Νορβηγική και την Σουηδική πρεσβεία στην Ελλάδα.

*Πάντως η νέα Δημοτική αρχή έχει αρχίσει πλέον να εκφράζει την δική της οπτική και φιλοσοφία στα εγχώρια πολιτιστικά πράγματα. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας και της προκήρυξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή το ερχόμενο καλοκαίρι που ανήγγειλε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, γεγονός που σημαίνει πως ο νυν διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν για την Πάτρα, ήδη έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα και έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις μιας και η τριετής θητεία του κ. Αμπαζή λογίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη και γόνιμη.

Αναφορικά με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός για το ερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (που αναμένεται να γνωστοποιηθεί) ενώ για το RE-culture αξίζει πραγματικά ο Δήμος Πατρέων να αγκαλιάσει και να στηρίξει και οικονομικά την σημαντική αυτή εικαστική διοργάνωση της Αχαικής πρωτεύουσας που αγκάλιασαν και πρόβαλλαν και μεγάλα Αθηναικά Μέσα ενημέρωσης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture