Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα:Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωστή Γκιμοσούλη "Τα παράξενα που δεν ξεχνάμε"

Πάτρα:Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωστή ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Μία ζεστή παρουσίαση παρά τον βροχερό καιρό της Τετάρτης 11 Μαρτίου, οι φίλοι της γραφής, παλιοί και καινούργιοι χάρηκαν τον Κωστή Γκιμοσούλη, που τον συνάντησαν στην πόλη μας μετά από 10 χρόνια.

 

Η Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου παλιά αναγνώστρια του, από τις πρώτες του γραφές στα τέλη του ’83 αρχές ’84, παρουσίασε συναισθηματικά τρία βιβλία του, το «Βρέχει Φως», «Ανατολή» και «Μία νύχτα με την κόκκινη» που και σε αυτές τις τρεις γραφές υπάρχει αναφορά στην πόλη μας.

Ειδικά το «Βροχερό Φως» που αναφέρεται στους 2 μεγάλους ποιητές Πολυδούρη και Καρυωτάκη χαρακτηρίστηκε τον Μάη του 2002 που κυκλοφόρησε σαν ένα βιβλίο σταθμός που τίναξε τα παλιά ρομάντζα της εποχής γιατί ήταν ένα βιβλίο για εκείνους τους δύο απίθανους ποιητές που όχι μόνο αγαπήσαμε αλλά και στην κυριολεξία τους λατρέψαμε ηδονικά στο βιβλίο του Κωστή.

Η «Νύχτα με την κόκκινη»αναφέρεται σε ηρωίδα της πόλης μας, που μέσα στις 140 σελίδες μιλά για αισθήσεις και αισθήματα, για δρόμους ανοιχτούς και στην διαδρομή της αυτογνωσίας της, γίνονται σύγχρονες αναφορές για τα προβλήματα των νέων της εποχής ειδικά μίας γυναίκας.

Στην «Ανατολή» του ο ήρωας είναι αυτός που πιστεύει ότι είναι θανάσιμο αμάρτημα να μην μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Γιατί όταν δίνουμε από μικροί υποσχέσεις για όνειρα και έρωτες, δεν μας βγαίνουν ποτέ σε καλό μας.

Γιατί τη φυγή την φοβόμαστε όλοι μας κα αυτό είναι που με ανησυχεί  , γι αυτό τον μικρό αλλά σημαντικό λόγο σου γράφω γιατί σ’ αγαπώ πιο πολύ τώρα που έφυγες….

 

Η Ειρήνη Συνοδινού ανάφερε πως το βιβλίο προήλθε από ένα μεγάλο ρόδι. Το ρόδι αυτό τα περιελάμβανε όλα. Χρώματα, πεζά, μουσικές, αρώματα, ποιήματα, σχέδια. Στη συνέχεια το ρόδι αυτό έσπασε και αυτή η ρέουσα ολότητα διαλύθηκε. Οι σπόροι, σαν εκτυφλωτικά ρουμπίνια σκόρπισαν και γέμισαν τα ΠΑΝΤΑ. Έτσι λοιπόν και η ίδια η ζωή σαν ένα μεγάλο ρόδι.

 

Η Ελευθερία Βουδούρη μιλώντας για το βιβλίο επισήμανε ότι αποτελείται από ποιητικές και πεζές δημιουργίες, μικρές σε έκταση, ωστόσο μεγάλες σε χωρητικότητα νοήματος, με θαυμαστή επάρκεια. Διαβάζοντας κάποιος το έργο του προσεκτικά μπορεί να παρατηρήσει την αισθητική αρτιότητα, τον απέριττο, επαναστατικό και τολμηρό λόγο του. Ενδιαφέρον προκαλεί  ο συνδυασμός εξαιρετικής αισθαντικότητας με την ειρωνεία και τον σαρκασμό, χαρακτηριστικά που προβληματίζουν και τα ταυτόχρονα εξάρουν τη φαντασία του αναγνώστη. Η απλότητα του ύφους του, η λιτότητα των εκφραστικών μέσων, η ρέουσα και καθάρια γλώσσα συντελούν στην άμεση κατανόηση του νοήματος και στην βαθύτερη αποκρυπτογράφηση του.

Eντύπωση προκαλούν οι ιδιόχειρες ζωγραφιές του, που κοσμούν τα έργα του. Ζωγραφιές που μοιάζουν να προέρχονται  από το χέρι και την αθώα  ψυχή ενός παιδιού. Ως προς τη θεματική τους τα ποιήματα και τα πεζά ποικίλουν, χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρον και κινούνται στα πλαίσια της επικαιρότητας καθιστώντας τα προτιμότερα από ένα κουραστικό δελτίο ειδήσεων.

Τα δημιουργήματα του Κ. Γκιμοσούλη είναι σαν ένα ταξίδι στην ομορφιά της φύσης, στον έρωτα, στο φιλοσοφικό στοχασμό, στην αναζήτηση του θείου, αλλά και στον προβληματισμό ως προς τα σύγχρονα ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία. Καταγραφές  τόσο παραστατικές που θα πίστευε κανείς πως αποτυπώνονται από φωτογραφικό φακό. Τολμήστε  το!

(Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture