Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο εκλιπών σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος είχε σχέσεις φιλίας με το Φεστιβάλ Πάτρας του Ανδριόπουλου

Ο εκλιπών σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλο...

Μάλιστα είχε και καταγωγή από την Αχαία

Ιδιαίτερη συγκίνηση και στο θεατρόφιλο κοινό της Πάτρας προξένησε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου σε ηλικία 76 ετών του αξιόλογου θεατρικού σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλου μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο γνωστός σκηνοθέτης που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν είχε γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ, είχε σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, είχε και καταγωγή από την Αχαΐα και δη την ορεινή επαρχία των Καλαβρύτων.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών και διαφημιστικών για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Ήταν και δάσκαλος στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία 8 χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν.

Επίσης ο εκλιπών είχε διατελέσει αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενώ από το 1975 ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που συνέβαλαν στην ίδρυση του περίφημου Θεσσαλικού Θεάτρου.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος που αγαπούσε πολύ την Πάτρα, υπήρξε ως γνωστό παντρεμένος με την ηθοποιό και τέως βουλευτή Ελένη Κούρκουλα, με την οποία  όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, διατήρησαν άριστες σχέσεις μετά το διαζύγιο που πήραν, έχοντας μάλιστα καθημερινή επικοινωνία. Επίσης όπως γράφτηκε σε Αθηναικά δημοσιογραφικά σάιτ, άριστες ήταν οι σχέσεις του και με την πρώτη του γυναίκα, τη γνωστή σεναριογράφο, Ελένη Μαβίλη με την οποία και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά.

Στο Θέατρο Τέχνης ο Διαγόρας Χρονόπουλος παρέμεινε περίπου 10 χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής και την θέση του πήρε η Μαριάννα Κάλμπαρη για την επόμενη τριετία, από 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Σε ανακοίνωση τότε του Διοικητικού Συμβουλίου του θεάτρου, τα μέλη του είχαν εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Διαγόρα Χρονόπουλο για την επιτυχή 10ετή θητεία του τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον οικονομικό-διοικητικό τομέα μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε στενές σχέσεις με το Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και πολλές παραστάσεις που είχε σκηνοθετήσει, είχαν φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ όπως ο «Πλούτος – Πενίας Θρίαμβος» το καλοκαίρι του 2010.

Ο σκηνοθέτης και τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης επικοινωνούσε τακτικά με τον ιδρυτή και επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο.

Ο "Πλούτος" ήταν μία παράσταση του Τέχνης μαζί με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου όπου τον Χρεμύλο είχε υποδυθεί ο Αλέξανδρος Μυλωνάς ενώ το ρόλο του Πλούτου είχε αναλάβει ο Δημήτρης Λιγνάδης και του δούλου Καρίωνα, η Μάνια Παπαδημητρίου.

Η παράσταση αυτή σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου είχε παιχθεί και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 13 Αυγούστου 2010.

Το thebest.gr εξασφάλισε μία φωτό του Διαγόρα Χρονόπουλου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας το 2010 όπου εικονίζεται μαζί με τον πολιτιστικό σύμβουλο του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο και τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Θόδωρο Γράμψα.

Η φωτ. ανέβηκε στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook του Ανδρέα Α. Ανδριόπουλου.

Ακόμα το καλοκαίρι του 2008 ο Διαγόρας Χρονόπουλος μαζί με τους Κωστή Καπελώνη και Θόδωρο Γράμψα είχαν αναλάβει την σκηνοθετική επιμέλεια της αναβίωσης της θρυλικής παράστασης του Θεάτρου Τέχνης, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση-Διασκευή Βασίλη Ρώτα, σκηνοθεσία: Κάρολου Κουν, σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννη Τσαρούχη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη.

Στην παράσταση που επίσης είχε παιχθεί στο Αρχαίο Ωδείο, συμμετείχαν οι Νίκος Μπουσδούκος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Λέμπερος, Γιάννης Καρατζογιάννης, Δημήτρης Δεγαίτης, κ.α.

Δεν πρέπει ακόμα να ξεχάσουμε πως ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε σκηνοθετήσει και την Ελένη Ράντου στον ρόλο της πανούργας και κατεργάρας Πραξαγόρας στις Αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες».

Η συγκεκριμένη αξιόλογη παράσταση που είχε χειροκροτηθεί και στην Επίδαυρο, είχε ανέβει από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» το 2005 σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου και μαζί με την Ελένη Ράντου, έπαιζαν οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας κ.ά. Η παράσταση είχε παιχθεί και στην Πάτρα στο Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture