Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Φώτης Στεργίου: Ο Πατρινός "αρχιμάστορας" του καρναβαλιού της Ξάνθης

Φώτης Στεργίου: Ο Πατρινός "αρχιμάσ...

Ο παραδοσιακός καρνάβαλος που έφτιαξε, είχε ύψος πεντέμιση μέτρα

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Εδώ και 7 χρόνια, από το 2008 στο Ξανθιώτικο καρναβάλι στην Βόρειο Ελλάδα συνεργάζεται στην κατασκευή των αρμάτων του Δήμου κι ένας γνωστός Πατρινός διακοσμητής και τεχνίτης που παλιότερα έως τουλάχιστον το 2003 είχε συνεχή και δυναμική παρουσία στο Πατρινό Καρναβάλι μέσα από το γκρουπ του.

Ο λόγος για τον Φώτη Στεργίου, ο οποίος δίνει τα «φώτα» του και την καλλιτεχνική του πινελιά και ματιά στα άρματα του Καρναβαλιού της Ξάνθης, το οποίο προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Πάτρα και φέτος γιόρτασε την επέτειο των 50 χρόνων του.

Όπως περιέγραψε μιλώντας στο thebest.gr ο Φώτης Στεργίου, η πρόταση για συνεργασία στο Θρακιώτικο καρναβάλι έγινε λίγο τυχαία και απρόσμενα. Έτυχε να έχει ένα κοινό γνωστό, ένα φίλο που σπούδαζε και υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην Ξάνθη κι όταν ο τότε πρόεδρος επί των πολιτιστικών του Δήμου της Ξάνθης αναζητούσε πρόσωπα για να δουλέψουν για τα άρματα, ο φίλος αυτός πρότεινε τον Φώτη Στεργίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο με την περίπτωση του Φώτη Στεργίου είναι πως η καινούρια Δημοτική αρχή της Ξάνθης που αναδείχθηκε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, θέλησε να συνεχίσει την συνεργασία μαζί του, εμπιστευόμενη προφανώς την καλή δουλειά του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως και στην Ξάνθη φέτος όπως και στο Πατρινό καρναβάλι τα άρματα των Δήμων ήταν λιγότερα σε αριθμό. Για παράδειγμα στην Ξάνθη μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα άρματα/ κατασκευές που φτιάχνονταν και έβγαιναν στις παρελάσεις του τελευταίου σαββατοκύριακου της Αποκριάς είχαν φτάσει και τα 11-13 ενώ φέτος ήταν μόνο 6.

Στην Ξάνθη πάλι υπάρχει η ιδιομορφία πως οι καρναβαλικές ομάδες των συλλόγων που παρελαύνουν, δεν έχουν συνήθως άρματα ή άλλες κατασκευές όπως συμβαίνει με τα γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού.

Όπως ανέφερε ο Φώτης Στεργίου στο thebest.gr, η καινούρια Δημοτική αρχή και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης έχουν μεγάλη όρεξη για το καρναβάλι και θέλουν να το βελτιώσουν χρόνο με το χρόνο στοχεύοντας στο να συγκεντρώνει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

«Αυτό που είδα φέτος στην Ξάνθη όπου γιόρτασαν και τα 50 χρόνια του καρναβαλιού τους, ήταν μία μεγάλη προσπάθεια διαφήμισης και προβολής των εκδηλώσεων τους. Μπορεί να μην έχουν την πείρα, παράδοση και τεχνογνωσία του Καρναβαλιού της Πάτρας ωστόσο βλέπω ένα μεγάλο ενδιαφέρον από μέρους τους να το βελτιώσουν όσο περισσότερο γίνεται.

Αυτό που είδα και άκουσα ήταν πως φέτος η Ξάνθη είχε περισσότερο κόσμο από άλλες χρονιές, κυρίως από Βόρειο Ελλάδα ενώ υπήρχαν και κοντά 60 πούλμαν με ταξιδιώτες που είχαν έρθει για το Ξανθιώτικο καρναβάλι από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Πάντως οι άνθρωποι της Ξάνθης παρακολουθούν με ενδιαφέρον και το τι γίνεται κάθε χρόνο στο Πατρινό καρναβάλι το οποίο και θεωρούν ότι πράγματι είναι το καλύτερο της χώρας», ανέφερε ο κ. Στεργίου.

Μην ξεχνάμε εξάλλου πως και στην μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης (φέτος από τη ΝΕΡΙΤ) μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης Κυριακάτικης παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού ακολούθησε όπως καθιερωμένα γίνεται, η μετάδοση της παρέλασης του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, φέτος με παρουσιαστή τον τραγουδιστή Γιώργο Λιανό και την Χρύσα Μωραίτη (τα προηγούμενα χρόνια στην παρουσίαση βλέπαμε συνήθως τον Χρήστο Νέζο).

Στο φετινό καρναβάλι της Ξάνθης υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 10.000 καρναβαλιστές ενώ εκτός από τις δύο βασικές παρελάσεις το τελευταίο σαββατοκύριακο διοργανώθηκαν και μία λαογραφική καρναβαλική παρέλαση με παραδοσιακές περισσότερο στολές αλλά και μία παιδική καρναβαλική παρέλαση (κάτι αντίστοιχο του Καρναβαλιού των Μικρών στην Πάτρα), η οποία ξεκίνησε από πέρυσι.

Ο Φώτης Στεργίου ο οποίος είναι αυτοδίδακτος ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δουλειών. Είναι διακοσμητής ενώ κάνει και διάφορες κατασκευές για μαγαζιά και επιχειρήσεις από Ζάκυνθο, Ναύπλιο, Αθήνα, Κεφαλονιά και αλλού. Τις γιορτές κυρίως των Χριστουγέννων στολίζει και βιτρίνες όπως των Πατρινών καταστημάτων Δούβρης, Benetton, Δούρος, σε καφέ της πόλης, κ.α.

Με το καρναβαλικό συνεργείο του Δήμου Πατρέων δεν έχει συνεργαστεί. Όπως μας είπε με νόημα «όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στο συνεργείο, μάλλον πληροί τις προυποθέσεις για να μην συνεργάζεται κάποιος».

Ακόμα ο Φώτης Στεργίου αναλαμβάνει και διακοσμήσεις γάμων και βαπτίσεων.

Η εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια στην Ξάνθη είναι μοναδική όπως μας είπε. Τα πρώτα χρόνια για τις ανάγκες της δημιουργίας και κατασκευής των αρμάτων, είχε τύχει να μείνει και 3 μήνες στην πόλη. Πλέον το χρονικό διάστημα είναι λιγότερο (φέτος κάθισε περίπου 2 εβδομάδες) ενώ όπως μας είπε, κατασκευάζει εδώ στην Πάτρα, στο εργαστήριο του πίσω από τα Παλαιά Σφαγεία, κάποια κομμάτια από τα άρματα, τα οποία και ανεβάζει κατόπιν στην Ξάνθη όπου και τελειοποιεί την δουλειά, βάζοντας τις τελευταίες αναγκαίες πινελιές.

Φέτος απ’ όσο μας είπε, έφτιαξε τα τέσσερα από τα άρματα, εκ των οποίων και έναν παραδοσιακό καρνάβαλο στο πλαίσιο και της επετείου των 50 χρόνων της διοργάνωσης. Από τα άλλα τα θέματα ήταν εμπνευσμένα από την Αμφίπολη και το ποδόσφαιρο. Υπήρχε κι ένα άρμα (δεν ήταν δικό του) απ’ όπου Ξανθιώτες πετούσαν στους θεατές γλυκά καριόκες (ένα τοπικό παραδοσιακό έδεσμα) και μάλιστα οι ντόπιοι σκέφτονται του χρόνου που οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται στην Βραζιλία να στείλουν κι εκεί καριόκες μιας και υπάρχει συνωνυμία με τους Βραζιλιάνους του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Με το άρμα του καρνάβαλου πάντως όπως διαβάσαμε και στο σάιτ xanthipress.gr, υπήρξε αρχικά ένα θέμα με τις διαστάσεις του. Όπως μας εξήγησε ο Φώτης Στεργίου, όντως ο καρνάβαλος είχε ύψος πεντέμιση μέτρα και σε κάποια σημεία της πομπής θα έπρεπε να σηκώνουν με στύλους τα σύρματα του φωτισμού. Το μήκος του ήταν περίπου 7 μέτρα και το πλάτος στα 3,3,5 μέτρα.

Εκτός από την καθοριστική συνδρομή του Φώτη Στεργίου, στην κατασκευή των αρμάτων της Ξάνθης ασχολείται κι ένας ντόπιος καλλιτέχνης.

Τέλος να προσθέσουμε πως στο φετινό Ξανθιώτικο Καρναβάλι – Θρακικές Λαογραφικές γιορτές, διοργανώθηκαν από την Δημοτική αρχή και πολλές συναυλίες για τον κόσμο με ελεύθερη είσοδο, καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Βαρδής, ο Γιώργος Λιανός, ο Stan αλλά και ο Γιώργος Τσαλίκης και ο Γιώργος Σαμπάνης.

Μία βραδιά μάλιστα που έβρεχε, η συναυλία μεταφέρθηκε στο κλειστό αμφιθέατρο της πόλης.

Η φετινή βασίλισσα του καρναβαλιού της Ξάνθης ήταν το ξανθό μοντέλο Άξια Ανδρεαδάκη. Η παρέλαση γίνεται στο σημείο της Ξάνθης όπου ενώνεται η παλιά με τη νέα πόλη.

Τέλος ο Φώτης Στεργίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλλε η νέα δημοτική αρχή της Ξάνθης. «Χωρίς να με γνωρίζουν, είδαν την δουλειά μου, των προηγούμενων χρόνων και μου πρότειναν να συνεχιστεί η συνεργασία μας».

*Ο Φώτης Στεργίου το 2011 είχε κατασκευάσει για το Καρναβάλι της Ξάνθης την μεγαλύτερη καρναβαλική μάσκα στον κόσμο, η οποία και μπήκε στο ρεκόρ Guinness World Records.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture