Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ενοικιάσεις καρναβαλικών στολών στην Πάτρα - Κυριαρχούν τα θέματα μπελ επόκ, εποχής, έθνικ και των ηρώων ταινιών και της tv

Ενοικιάσεις καρναβαλικών στολών στην Πάτ...

Η κίνηση πάντως είναι σχετικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και η τιμή ενοικίασης γύρω στα 20 ευρώ

Την τιμητική τους έχουν αυτές τις μέρες που κορυφώνεται η καρναβαλική περίοδος τα καταστήματα με ενοικιάσεις στολών.

Κάτι τα πάρτι και οι χοροί που γίνονται στην πόλη της Πάτρας (όπως της Κινηματογραφικής Λέσχης που έχει φέτος θέμα τα Μuppets), κάτι η διάθεση να ξεφύγει κάποιος από την καθημερινότητα και να μεταμφιεστεί σε κάτι που του αρέσει και που νομίζει πως θα εντυπωσιάσει, ωθούν πολλούς στο να επισκεφθούν κάποια από τα «βεστιάρια» - μαγαζιά ενοικίασης αποκριάτικων στολών της Πάτρας. Η αλήθεια πάντως είναι πως στην περίπτωση αυτή στην κυριολεξία ταιριάζει το "κάθε πέρυσι και καλύτερα".

Φέτος η κατάσταση είναι κάπως περίεργη. Κατ’ αρχάς το καρναβάλι λόγω του ότι ημερολογιακά ήταν νωρίτερα, είναι πιο σύντομο ενώ και η σκιά της κρίσης και των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων σαν να έχουν λίγο «φρενάρει» τα πράγματα και την όλη διάθεση. Την ίδια ώρα βέβαια αναμένεται μεγάλος αριθμός καρναβαλιστών (κοντά στους 35.000) στις δύο μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις του σαββατοκύριακου στην Πάτρα.

Η Κατερίνα Διαμαντοπούλου που συνεχίζει την μεγάλη παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης του αείμνηστου πατέρα της Ιωάννη Διαμαντόπουλου που φτάνει τα κοντά εξήντα χρόνια (για πάνω από 45 χρόνια και μέχρι πρόσφατα οι στολές Διαμαντόπουλου στεγάζονταν στο γνώριμο σημείο της Κορίνθου μετά την Βότση ενώ τώρα το αποκριάτικο κομμάτι μεταφέρθηκε προσωρινά στο χώρο όπου διατίθενται οι στρατιωτικές και εθνικές ενδυμασίες της επιχείρησης στην οδό 25ης Μαρτίου πίσω από τον ιερό ναό της Παντάνασσας) αναφέρει πως δεν πολυισχύει αυτό με την κρίση.

«Οι γονείς για παράδειγμα όσο και να ζορίζονται δεν στερούν από τα παιδιά τους τίποτα και θα τα ντύσουν αποκριάτικα για να χαρούν», είπε στο thebest.gr η κυρία Διαμαντοπούλου και απόδειξη ήταν η ευρεία συμμετοχή την περασμένη Κυριακή στην παρέλαση του Καρναβαλιού των παιδιών όπου και η ίδια είχε επιμεληθεί και ράψει τις στολές κάποιων αποκριάτικων ομάδων.

Σίγουρα πάντως η κίνηση στις ενοικιάσεις στολών φέτος δεν ήταν η αναμενόμενη και χαρακτηρίζεται μικρότερη σε σχέση με πέρυσι και γενικά τα προηγούμενα χρόνια.

Την ημέρα που επισκεφθήκαμε τον χώρο – εργαστήριο των στολών Διαμαντόπουλου, υπήρχε μία κοπέλα που δοκίμαζε την λευκή φουστανέλα της και τα υπόλοιπα αξεσουάρ που θα νοίκιαζε για τον Λευκό χορό του Βeau Rivage.

Σύνθημα στο μαγαζί Διαμαντόπουλου είναι πως «όλες οι στολές μας είναι ελληνικής κατασκευής, λέμε όχι στα κινέζικα προιόντα».

Τα γούστα όσων νοικιάζουν στολές έχουν να κάνουν με κλασικά μοτίβα και επιλογές όπως θέματα μπελ επόκ, Ινδοί μαγαραγιάδες και εποχής τσάρλεστον ενώ την τιμητική τους στις νεότερες ηλικίες έχουν οι σούπερ ήρωες όπως ο Σπάιντερμαν, ο Μπάτμαν αλλά και ήρωες που τα παιδιά έχουν δει και αγαπήσει στην τηλεόραση όπως πολεμιστές νίντζα, Μπάρμπι και πριγκίπισσες για τα κορίτσια αλλά και μπαλαρίνες και νεράιδες! Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και λιγότεροι επιλέγουν στολές όπως ρομπέν των δασών ή ιππότες και γενικά κάτι πιο κλασικό, όπως μας περιέγραψε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Η ενοικίαση για ένα 24ωρο κοστίζει συνήθως γύρω στα 20 ευρώ ενώ αν κάποιος θελήσει να αγοράσει την στολή τότε το κόστος ανεβαίνει και κυμαίνεται στα 40-60 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για πεσμένη κίνηση φέτος μας μίλησε η Ελένη Παναγιωτοπούλου του Βεστιάριου του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας στην οδό Κορίνθου 228. Με αγάπη στο καλλιτεχνικό κυρίως κοστούμι για πάνω από 15 χρόνια (αλλά και για τις κούκλες), ανέφερε στο thebest.gr πως οι ηλικίες που κυρίως έρχονται να νοικιάσουν είναι από 25 έως 35 και 40 χρονών ενώ τα θέματα που επιλέγουν είναι εποχής, από ταινίες όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών αλλά και έθνικ όπως πασάς, κινέζα, κ.α.

Δεν λείπουν και οι επιλογές όπως ναύαρχος, μαρκησία και πειρατίνα αλλά και κάποια πιο κωμικά όπως Αστερίξ, ζώα, κλόουν, κ.α. Κι εδώ το κόστος της ενοικίασης κυμαίνεται στα 20 ευρώ για τους μεγάλους και στα 15 ευρώ για τις παιδικές στολές ενώ η αγορά ξεκινάει στα 40 και 50 ευρώ. Από το ατελιέ της όπως μας είπε η Ελένη Παναγιωτοπούλου, περνάνε και ερασιτέχνες ηθοποιοί που παίρνουν κοστούμια για τις παραστάσεις που θα παίξουν.

Επίσης διατίθενται και μαύρα ντόμινο για τα μπουρμπούλια προς 10 ευρώ. Όπως μας είπε, η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο και αυτό οφείλεται στην ψυχολογία του κόσμου που είναι πεσμένη και στον ανησυχία που επικρατεί με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, οι Πατρινοί που έχουν το καρναβάλι στο dna τους αλλά και οι επισκέπτες που καταφθάνουν, δεν παραλείπουν αν θελήσουν μία στολή και όχι απλώς ένα καπέλο ή περούκα από έναν πλανόδιο πωλητή, να επισκεφθούν ένα τέτοιο κατάστημα όπου θα βρουν και μία μεγάλη ποικιλία αλλά και καλοραμένες στολές προσεγμένες στην λεπτομέρεια.

Στο μαγαζί της κυρία Καραχάλιου π.χ. η στολή εποχής συνοδεύεται και από την απαραίτητη περούκα της.

Στο εργαστήρι δε της κυρίας Διαμαντοπούλου η κοπέλα που δοκίμαζε την φουστανέλα του τσολιά, κάποια στιγμή ζήτησε κι ένα ταγάρι. «Που θα βρω άραγε ένα», ρώτησε για να λάβει την άμεση απάντηση της Κατερίνας Διαμαντοπούλου, «έχουμε να σου δώσουμε και ταγάρι», κάνοντας την κοπέλα να χαμογελάσει!

*Οι φωτ. είναι από το εργαστήρι της Κατερίνας Διαμαντοπούλου.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λουξ cola και Σκιαδαρέσης οι χορηγοί μετάδοσης των Καρναβαλικών παρελάσεων από το thebest.gr-BINTEO

Το thebest.gr θα είναι εκεί και θα μεταδώσει "ζωντανά" την Νυχτερική το Σάββατο το βράδυ και την Μεγάλη παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι, με παρουσιαστές τον Τζίμη Πολίτη και την Κατερίνα Τσουκαλά

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture