Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων μετά τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις έχει απομείνει με μόλις 6 μουσικούς

Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων μετά τις πρόσ...

Η νέα Δημοτική αρχή έχει εκφράσει την θέληση της να κρατήσει την Δημοτική μουσική με οποιονδήποτε τρόπο

Η Μπάντα του Δήμου Πατρέων κουβαλά μία μεγάλη ιστορία που ξεπερνά τον αιώνα ενώ την έχουν διευθύνει σπουδαίοι αρχιμουσικοί και μαέστροι, ανάμεσα τους οι αξέχαστοι Θεόφιλος Κάββουρας και Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος.

Η Μπάντα που παλαιότερα είχε πραγματοποιήσει μεγάλες συναυλίες και στο εξωτερικό αλλά και στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, έχει φτάσει στο σημείο να είναι αυτή τη στιγμή εντελώς υποστελεχωμένη και βέβαια να μην θυμίζει την Φιλαρμονική μουσική των παλιών ένδοξων ημερών.

Η αλήθεια είναι ότι στην Δημοτική Μουσική της Πάτρας συνέβησαν πολλά τα τελευταία χρόνια. Πλέον το σχήμα της Μπάντας μετά και τις 4-5 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις μουσικών της, συγκροτείται από μονοψήφιο αριθμό μελών, για την ακρίβεια έξι (6) μόλις μέλη που παίζουν κορνέτα, κλαρινέτο, τρομπόνι, σαξόφωνο και τύμπανα. Οι έξι αυτοί μουσικοί απασχολούνται στην Δημοτική Μουσική ως αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, μερικής απασχόλησης και αμείβονται κανονικά από τον Δήμο Πατρέων.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Χρήστος Αβραντινής που παίζει κορνέτα στην Μπάντα, αυτή τη στιγμή το μουσικό σχήμα δεν έχει την απαρτία μπάντας σε καμία περίπτωση. «Είμαστε μπάντα για ρεκόρ Γκίνες», ανέφερε με νόημα προσθέτοντας ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, έχουν περιοριστεί οι έξοδοι της Μπάντας και γενικά θα λιγοστεύουν όλο και περισσότεροι οι μουσικές της έξοδοι και συμμετοχές. «Θα καταντήσουμε να μην μπορούμε να πάμε σε μία Θεία λειτουργία ή σε κάποια άλλη εκδήλωση να παίξουμε εμβατήρια», τόνισε ο κ. Αβραντινής.

Η ανάγκη και η υποστελέχωση έχουν οδηγήσει στην λύση της συνένωσης της Μπάντας με το «φυτώριο» της Δημοτικής Μουσικής, την Μπαντίνα που εμφανίζονται πλέον υπό κοινό σχήμα που διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Λούκας.

Το κοινό αυτό μουσικό σύνολο έδωσε το παρών την Δευτέρα 9/2/2015 το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης των φετινών καρναβαλικών στολών των πληρωμάτων σε ισόγεια αίθουσα της Βέσο Μάρε ενώ ακόμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, την Κυριακή 15/2 στην Παρέλαση του Καρναβαλιού των παιδιών και φυσικά όπως καθιερωμένα γίνεται θα ανοίξουν την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 22/2/2015.

Τα παιδιά της Μπαντίνας που είναι μαθητές σχολείων κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό και παρά το φορτωμένο πρόγραμμα των μαθημάτων τους, οι 20 και πλέον νεαροί μουσικοί της Μπαντίνας συμπράττουν με την Μπάντα, κάνουν τις πρόβες τους κανονικά αν και η κούραση πολλές φορές καραδοκεί.

Το ζητούμενο ασφαλώς και είναι να διευρυνθεί και πάλι η Μπάντα ωστόσο αυτό σκοντάφτει στην νομική δυσκολία και εμπόδιο της απαγόρευσης προσλήψεων, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τη νέα Δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη και τον νέο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων όπου υπάγεται η Δημοτική Μουσική, Βασίλη Θωμόπουλο, οι οποίοι έχουν εκφραστεί δημόσια πως θέλουν να διατηρηθεί η Μπάντα και όσο το δυνατόν να αναπτυχθεί.

Ωστόσο συνάμα είναι και επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους καθώς για την ώρα μοιάζει ανέφικτο να βρεθεί ένας τρόπος και φόρμουλα στελέχωσης και επάνδρωσης της Μπάντας με νέους μουσικούς που να πληρώνονται κανονικά. Ενδεχομένως μία προσωρινή λύση να είναι αυτά τα προγράμματα εργασίας 5μηνης ή 8μηνης διάρκειας.

Παράλληλα οι υπάρχοντες εναπομείναντες μουσικοί της Μπάντας διεκδικούν και την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί υπέρ τους για παλαιότερες διεκδικήσεις όπως επιδόματα και δεδουλευμένα προηγούμενων ετών. Γι’ αυτά βέβαια ευθύνονταν οι δημοτικές αρχές των παλαιότερων ετών, ωστόσο το θέμα καλείται τώρα να λύσει η νυν Δημοτική αρχή Πελετίδη.

Δεν ξεχνάμε ασφαλώς και το μεγάλο ζήτημα που είχε προκύψει προ τριετίας και έκλεισε με τους σχεδόν 35 συμβασιούχους μουσικούς της Μπάντας, οι οποίοι αμείβονταν ανάλογα με τις ώρες παραστάσεων και εμφανίσεων που έκανε το μήνα το σχήμα της Δημοτικής Μουσικής. Το θέμα έκλεισε οριστικά επί Δημοτικής αρχής Γιάννη Δημαρά όχι με ευνοικό τρόπο για την Δημοτική Μουσική και το πρόβλημα όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι πράγματι η αποδυνάμωση της Δημοτικής Φιλαρμονικής τη στιγμή που η πόλη της Πάτρας είχε μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό.

Αντί λοιπόν η Πάτρα να έχει να επιδείξει μία Μπάντα αντάξια της πολιτιστικής της παράδοσης εμφανίζει ένα σχήμα που προσπαθεί υπό δύσκολες συνθήκες και με λίγα πια μέλη να ανταπεξέλθει στις καλλιτεχνικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις.

Αυτό που συζητείται είναι πως θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να έρθουν νέοι μουσικοί μερικής απασχόλησης που θα προσέφεραν τη δυνατότητα εμπλουτισμού της Μπάντας, αμειβόμενοι έστω με 250-300 ευρώ.

Πέρα όμως από το θέμα των προσώπων που είναι και το σημαντικότερο και σοβαρότερο υπάρχουν και θέματα τεχνικά όπως η αντικατάσταση και αγορά κάποιων νέων μουσικών οργάνων, η συντήρηση και κούρδισμα τους καθώς και το θέμα των ρούχων, των στολών δηλαδή των μουσικών. Καθότι η Μπάντα συνενώθηκε με την Μπαντίνα χρειάστηκε οι μουσικοί της Μπάντας καθώς είναι λιγότεροι αριθμητικά, να φορέσουν κοστούμια της Μπαντίνας – ανοιχτά μπλε για να είναι ομοιόμορφοι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τους πάνε άνετα καθώς είναι μικρότερα νούμερα.

*Να προσθέσουμε πως κατά το παρελθόν το ρεπερτόριο και τα μουσικά θέματα που έπαιζε η Μπάντα, υπήρξαν ανέκαθεν πολύπλευρα και ανάλογα κάθε φορά των αναγκών και των εποχών.

Η Μπάντα έχει λάβει μέρος και σε φεστιβάλ και διεθνείς συναντήσεις.

Ήταν αυτή που παράλληλα με τα θούρια και τα εμβατήρια στις Εθνικές Επετείους, ή τις ρυθμικές υποκρούσεις στις λιτανείες, τα κάλαντα και τα αποκριάτικα τραγούδια, κατάφερνε και βέβαια συνεχίζει, να συνταιριάζει τα μουσικά ακούσματα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου στο διαδίκτυο, η Μπάντα φρόντιζε να παρουσιάζει έναν ευρύτατο κύκλο μουσικής, από το ελαφρύ στο λαϊκό τραγούδι, από το έντεχνο στο ροκ, την τζαζ και το μοντέρνο και κατάφερε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις και την ψυχή των Πατρινών.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture