Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Με άδεια χέρια έφυγαν από τον Δήμαρχο οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου – Ζητούμενο τι θα γίνει με τις 1300 φτωχές οικογένειες

Πάτρα: Με άδεια χέρια έφυγαν από τον Δήμ...

Ο Κ. Πελετίδης αναγνώρισε τη χρησιμότητα των εργαζομένων αλλά όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούν στην ανεργία

Με την υπόσχεση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη περί ενδεχόμενης τρίμηνης παράτασης του προγράμματος των κοινωνικών δομών, έφυγαν το μεσημέρι της Τρίτης οι 21 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η ΜΚΟ «Στήριξη ΑΜΚΕ». Ο δήμαρχος αναγνώρισε μεν την προσφορά τους, ωστόσο η παράταση του προγράμματος που τους έταξε, μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω του οποίου υλοποιείται το πρόγραμμα.

Και αυτό διότι η δημοτική Αρχή και η διοίκηση του Κοινωνικού Οργανισμού θα έπρεπε να είχε υποβάλλει το αίτημα παράτασης μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έγινε.

Όπως έλεγαν στο thebest.gr άνθρωποι που είναι σε γνωρίζουν, η τρίμηνη παράταση του προγράμματος θα γινόταν μέσα από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία τώρα μετά την παρέλευση της διορίας, ουδείς εγγυάται ότι θα υπάρχουν, αφού ήδη άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν σπεύσει να υποβάλλουν αίτημα εντός των προθεσμιών.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το thebest.gr η δημοτική Αρχή είχε έγκαιρα λάβει γνώση της κατάστασης από υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς ωστόσο σε εκείνη τη φάση να προχωρήσει τις διαδικασίες για την παράταση του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι αφενός οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στα τέλη Μαρτίου στο δρόμο, αφετέρου τίθεται μείζον ζήτημα για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών που υποστηρίζουν πάνω από 1300 φτωχές οικογένειες της Πάτρας.

Οι εργαζόμενοι βγήκαν από τη συνάντηση εμφανώς προβληματισμένοι, αφού και ίδιοι κατανοούν ότι οι πιθανότητες παράτασης της σύμβασής τους, είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής για το θέμα έχει ως εξής:

«Με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Στήριξη ΑΜΚΕ» συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου:

Συναντηθήκαμε σήμερα με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, που απασχολούνται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η ΜΚΟ «Στήριξη ΑΜΚΕ».

Σκοπός της συνάντησής μας ήταν να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσουμε για την πρόθεσή μας να αξιοποιήσουμε τις πιθανές δυνατότητες για τρίμηνη παράταση των συμβάσεων, γιατί οι εργαζόμενοι, αλλά και οι δομές, είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στον Κοινωνικό Τομέα.

Πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα, που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τις αρνητικές του συνέπειες, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Ταυτόχρονα επισημάναμε ότι είναι προκλητικό, σε μια περίοδο που η επιστήμη και η τεχνολογία είναι στο απόγειό της, που η παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να καλύψει τις διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά και δικαιώματα, το καπιταλιστικό σύστημα να δείχνει σαν διέξοδο τον 21ο αιώνα, την συντήρηση της ένδειας και την διεύρυνση των συσσιτίων.

Σε αυτό το βαθιά επικίνδυνο και αντιδραστικό  δρόμο που έχουν ανοίξει στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε., με εργαλείο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα κονδύλια των ΕΣΠΑ στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά παραδίδουν σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγομένων Κοινωνικών Συνεταιρισμών, τεράστια ποσά.

Την ίδια ώρα οι δομές μας είναι σε αδιέξοδο από την έλλειψη πόρων και προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 714.000 ευρώ!!!

Εμείς απαντούμε και διεκδικούμε άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Να μην υλοποιηθούν.

Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που έχει στηθεί στο όνομα των φτωχών και των ανέργων.

Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να ανταποκριθούν άμεσα και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και άλλα ανάλογα, να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και έλεγχο, των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Απαιτούμε να απομακρυνθούν τα κάθε λογής συμφέροντα και να στηριχθούν έμπρακτα οι δημοτικές υπηρεσίες.

Η στήριξη των δημοσίων κρατικών κοινωνικών δομών είναι σήμερα πρώτιστη ανάγκη.

Είναι αυτές που έχουν την γνώση, την εμπειρία, την δυνατότητα καταγραφής και ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών.

Μπορούν να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν, ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να δώσουν μικρές ανάσες στην φτωχολογιά και να εξυπηρετήσουν με συνέχεια και συνέπεια, τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες.»

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Χωρίς δουλειά 21 άτομα και κατάργηση των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, επειδή ο Δήμος διαφωνεί με την ιδέα των ΜΚΟ

"Νέα Πόλη": Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 21 εργαζομένων στις κοινωνικές δομές;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις