Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Να τι θα κάνουμε στο Καρναβάλι- Η απάντηση του Νίκου Χρυσοβιτσάνου στον Ανδρέα Νικολάου

Να τι θα κάνουμε στο Καρναβάλι- Η απάντη...

"Έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την κατασκευή τριών νέων αρμάτων και την ανακατασκευή ακόμα 7"

Σε σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης "Νέα Πόλη" κ. Νικολάου για το θέμα του Καρναβαλιού απαντά ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος, περιγράφοντας τους στόχους για το καρναβάλι του 2014.

Αναφέρει συγκεκριμένα:  "Όπως είναι γνωστό, το Πατρινό Καρναβάλι και η κοινωφελής επιχείρηση είναι σε πλήρη λειτουργία όλο το χρόνο. Από την αρχή, που αναλάβαμε την διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης ήρθαμε αντιμέτωποι με χρέη παλαιοτέρων ετών.  Από αυτά ένα μεγάλο τμήμα οφείλεται σε προγραμματικές συμβάσεις, με το υπουργείο πολιτισμού, που δεν έχουν αποδοθεί στο οργανισμό.

Οι προγραμματικές συμβάσεις είναι από την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μέχρι και το 2011.  Τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα αποδοθεί, στο οργανισμό. Από την αρχή στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο για τις προγραμματικές και η απάντηση ήταν ότι γίνεται καταγραφή από την ΕΛΣΤΑΤ, για να καταχωρηθεί η κοινωφελής ως φορέας της γενικής κυβέρνησης.

Ένα άλλο κομμάτι των χρεών προκύπτει από τις χρήσεις των τελευταίων ετών και είμαστε στη δυσάρεστη θέση, αυτή την στιγμή να ξεπληρώνουμε τον Απρίλη του 2013. Τα χρέη αυτά τα οφείλουμε σε ιδιώτες- εξωτερικούς συνεργάτες.

Επίσης στο καρναβαλικό εργαστήριο υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού για την κατασκευή των αρμάτων, π.χ. σιδεράδες, χαρτότριες. Οι κωδικοί για συμβάσεις έργου, που είχαμε ήταν μόνο 8000€, πράγμα που δυσκόλευε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την κατασκευή τριών νέων αρμάτων και την ανακατασκευή ακόμα 7. Με την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, περάσανε σε κωδικό, που αφορά συμβάσεις έργου, άλλα 18000€ και με αυτό τον τρόπο θα στελεχωθεί άμεσα το εργαστήριο με άλλους εφτά εργαζόμενους.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της κοινωφελούς ο προϋπολογισμός για το 2015, περίπου ένα μήνα νωρίτερα από πέρσι.

Επίσης έχει ήδη συγκροτηθεί η νέα γνωμοδοτική επιτροπή με απόφαση του Δ.Σ. η οποία στην πορεία θα διευρυνθεί. Η λογική της είναι να συνδυαστούν οι νέοι άνθρωποι με τους παλαιότερους προκειμένου να δοθεί συνέχεια στο έθιμο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Έχει γίνει ήδη ένα προσχέδιο χρονικού προγραμματισμού, των εκδηλώσεων, το οποίο έχουν πάρει όλα τα μέλη του Δ.Σ. και θα συζητηθεί στην πορεία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί.  Σήμερα μπορούμε να πούμε για τις κεντρικές εκδηλώσεις,  που ούτως ή άλλως με βάση τις ημερομηνίες, δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.

Στις 17 Γενάρη θα γίνει η τελετή έναρξης. Με πρόγραμμα για παιδιά το πρωί και το τελετουργικό έναρξης το βράδυ, με συναυλία.  Το πρωινό πρόγραμμα διαμορφώνεται από τα παιδικά χορευτικά του δήμου σε συνεργασία με τους δασκάλους και το καρναβαλικό εργαστήριο.

Στις 15 Φλεβάρη θα γίνει το παιδικό καρναβάλι και στις 21 -22 Φλεβάρη οι δύο μεγάλες παρελάσεις. Επίσης στα πλαίσια του παιδικού καρναβαλιού θα γίνουν οι γνωστές καρναβαλουπόλεις, καθώς και δράσεις, που αφορούν τα δημοτικά σχολεία, σε συνεργασία με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Για τον κρυμμένο θησαυρό, που φέτος κλείνει τα 50 χρόνια, έχουν κατατεθεί προτάσεις για να γιορταστεί η επέτειος και άμεσα προχωράμε στην τελική απόφαση αυτών προκειμένου να οργανωθούν άμεσα. Επίσης έχει βρεθεί η υποδομή για το διαδικτυακό κρυμμένο θησαυρό, όπου θα γίνει νέα πλατφόρμα στο διαδίκτυο.

Από το Δ.Σ. έχει εγκριθεί από τον Οκτώβριο το φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου «Μώμος ο Πατρεύς».

Επίσης άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση της ιστοσελίδας της κοινωφελούς, καθώς και εξεύρεση διαχειριστή, αλλά για να γίνει συμφωνία, θα  πρέπει να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός από δημοτικό συμβούλιο.

Ο κανονισμός συμμετοχής των γκρουπ θα έχει την ίδια βάση με πέρσι, εκτός από κάποιες παρατηρήσεις, που έχουν τα μέλη της γνωμοδοτικής και αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των παρελάσεων. Θα αφορούν καθαρά πρακτικά ζητήματα.

Όσο αφορά τις χορηγίες, θα έρθουμε σε συμφωνίες. Ήδη από τις αρχές Νοέμβρη είμαστε σε συζητήσεις. Παρόλα αυτά δεν θα επιτρέψουμε χορηγίες, που θα παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο του καρναβαλιού, όπως για παράδειγμα να κατεβάσει χορηγός άρμα με θέμα το προϊόν του, όπως έγινε πέρσι.

Στο δημιουργικό κομμάτι έχουμε από τα μέσα Οκτώβρη, ήδη την κεντρική αφίσα έτοιμη και θα παρουσιαστεί στον κατάλληλο χρόνο.  Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την επέτειο του κρυμμένου θησαυρού, που υπάρχουν οι σκέψεις  για μια αφισέτα, όπως επίσης και για το έντυπο πρόγραμμα του καρναβαλιού.

Για την προβολή του καρναβαλιού, συζητάμε  από τα μέσα Νοέμβρη, με κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά πρέπει να ενημερώσουμε ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες από μεριάς τους. Δεν έχει κλειστεί συμφωνία.

Όσο, αφορά την πρόταση από ιδιώτες, που αναφέρεται στο άρθρο του κ. Νικολάου, επειδή μέχρι τώρα έχει κατατεθεί μία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τους παρακάτω λόγους.

1.Έχει μεγάλο κοστολόγιο. Διπλάσιο από πέρσι. Βασίζεται στο να βρούμε χορηγούς για να μειωθεί το κόστος, αλλά κάτι τέτοιο κρίνεται δύσκολο, γιατί δεν θεωρούμε ότι κάποιος επιχειρηματίας, θα βάλει τα λεφτά για να διαφημιστεί για μια ημέρα και μάλιστα σε κλειστό πάρτι.

2.Η πρόταση προέβλεπε να κλειστεί η πλατεία Αγ. Γεωργίου με περίφραξη και 12 σεκιουριτάδες χωρίς να διευκρινίζει για ποιο λόγο χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.Όπως και να έχει πάντως, η πολιτική της Δημοτικής αρχής είναι ενάντια σε κλειστές εκδηλώσεις για ολίγους και εκλεκτούς. Οι εκδηλώσεις θα πρέπει να απευθύνονται, πλατιά στο κόσμο της Πάτρας και στους επισκέπτες της.

Οι εκδηλώσεις, που γίνονται υπό την αιγίδα της κοινωφελούς και αναλαμβάνουν ομάδες ή γκρουπ να τις φέρουν σε πέρας, θα στηρίζονται οικονομικά, στο κομμάτι, που αφορά την υποδομή για την διεξαγωγή τους. Και πάλι τονίζεται ότι η εκδήλωση για να εγκριθεί, θα πρέπει να επιτρέπει την απρόσκοπτη  προσέλευση του κοινού.

Τέλος να πούμε το εξής, ότι υπάρχουν πολλές ιδέες, που αφορούν εκδηλώσεις, σε γειτονιές και μάλιστα με τοπικού χαρακτήρα περιεχόμενο, που βασίζονται στην παράδοση, όπως επίσης και ανταλλαγές εθίμων με άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου,  αλλά τα οικονομικά της κοινωφελούς δεν επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο.  Εν κατακλείδι, χρειάζεται κατά τη γνώμη μας ν' αναβαθμιστεί η πολιτική σάτιρα μέσα απ' το καρναβάλι, η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει ξανά επισκέπτες, να μεγαλώσει η διάρκεια των ημερών επίσκεψης στην πόλη. Είμαστε δέκτες πολλών και ενδιαφερουσών ιδεών και πεποίθησή μας είναι ότι στην πορεία θα γίνουν περισσότερες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture