Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

"Θωρακίζοντας" τον οργανισμό μας!

"Θωρακίζοντας" τον οργανισμό μας!

Της πνευμονολογου Ασημίνας Ζανιά

Ήδη,διανύουμε τις πρώτες ημέρες της χειμερινής περιόδου.Το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αυτές οι συνθήκες ευνοούν την αύξηση του αριθμού των ιώσεων.Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα προληπτικά μέτρα που χρειάζεται να λαμβάνουμε αυτήν την περίοδο(πλύσιμο χεριών,αποφυγή συνωστισμού κ.α).Υπάρχουν,όμως,τροφές,η κατανάλωση των οποίων,ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εν γένει την άμυνα του οργανισμού;Ποιες είναι και πως πρέπει να τις καταναλώνουμε;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!Πως συνδέεται η διατροφή με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος;Πρωταρχικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού διαδραματίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια.Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα είναι κύτταρα του αίματος,επιφορτισμένα με το ρόλο της άμυνας του οργανισμού,έναντι σε λοιμώξεις.Εντοπίζονται πέντε,κύριοι,τύποι λευκών αιμοσφαιρίων και παράγονται στο μυελό των οστών,Υπάρχουν,λοιπόν,ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες και συντελούν στην καλύτερη λειτουργικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.Επί παραδείγματι,τα αντιοξειδωτικά (π.χ.οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν.Οι ελεύθερες ρίζες κάνουν τα κύτταρα πιο ΄΄ευάλωτα΄΄ σε λοιμώξεις και ιώσεις.Επίσης,τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διαταραχή της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.

Και ποια είναι τα στοιχεία των τροφών που μας ΄΄θωρακίζουν΄΄;Που βρίσκονται;   Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνάς μας περιγράφονται, περιληπτικά,παρακάτω:

1. Βιταµίνη Α,(ρετινόλη),η οποία ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.Υπάγεται στα καροτενοειδή και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα,το βούτυρο,το αυγό,το συκώτι,τα καρότα,τις γλυκοπατάτες,τα βερίκοκα.

2.Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ.Είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β,οι οποίες είναι απαραίτητες για το φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων,την επισκευή ιστών και κυττάρων και τη σύνθεση του DNA.Βρίσκονται στο γάλα,το κρέας,το συκώτι,τους ξηρούς καρπούς,τα δημητριακά,τα κίτρινα φρούτα.

3.Βιταµίνη C.Είναι η πιο΄΄ διαφημισμένη΄΄ βιταμίνη,για την θετική της δράση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και τούτο είναι αληθές.Η βιταμίνη C ή L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη,μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.Το όνομα της προέρχεται από το στερητικό πρόθεμα α- και το σκορβούτο, μια διαταραχή(τα παλαιότερα χρόνια,ήταν αρκετά συνήθης) που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων,απώλεια δοντιών,αρθρίτιδα,επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C.Καλές πηγές,λοιπόν,είναι τα εσπεριδοειδή,τα ακτινίδια,οι φράουλες,οι πιπεριές,το σπανάκι,το μπρόκολο,οι ντομάτες.

4.Βιταµίνη Ε.Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη,με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.Πλούσια σε αυτήν,είναι το ελαιόλαδο,τα θαλασσινά,η βρώμη,τα αμύγδαλα,τα φουντούκια.

5.Μαγνήσιο.Αν δεν το γνωρίζατε,ήδη, είναι ώρα να μάθετε πως το μαγνήσιο σχετίζεται με πάνω από 300 μεταβολικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρείται το βασικότερο μεταλλικό στοιχείο!Μεταξύ άλλων,παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης,το σουσάμι,τους ξηρούς καρπούς,τα όσπρια,τα γαλακτοκομικά,τον τόνο.

6.Σελήνιο.Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο.Είναι ένα συστατικό σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες σελινοπρωτεΐνης που διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στην αναπαραγωγή,στις ορμόνες του θυρεοειδούς,στον μεταβολισμό,στη σύνθεση του DNA και στην προστασία από οξειδωτική βλάβη και μόλυνση.Εντοπίζεται στα κρέατα,τα θαλασσινά,τους ξηρούς καρπούς,τα δημητριακά ολικής άλεσης.

7.Σίδηρος. Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα,ο σίδηρος,είναι εξαιρετικά ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας,αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.Μια μικρή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία(και κατά συνέπεια κούραση και αδυναμία),ενώ η χρόνια έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου.Μειωμένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα,μεταξύ άλλων,επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού,έναντι  των λοιμώξεων, καθώς και  μειώνουν την ικανότητα θερμορύθμισης.Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας,τα αυγά,τα θαλασσινά,τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς.

8.Ω-3 λιπαρά οξέα.Αποτελούν σημαντικά διατροφικά συστατικά, τα οποία μαζί με το ασβέστιο και τις φυτικές ίνες,β πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή των διατροφικών μας συνηθειών.Τα Ω3 λιπαράμ χρησιμεύουν στη ρύθμιση της πήξης του αίματος,στη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών,στην υποστήριξη της υγείας των κυττάρων,στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια,τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Ας εμπλουττίσουμε,λοιπόν,το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο με τις προαναφερόμενες τροφές.Τα οφέλη,είναι σίγουρο,ότι είναι πολλά.Καλό Χειμώνα!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being