Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Το Αμάρτημα της μητρός μου», του Γ. Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Αβδελιώδη, στην Πάτρα - Θα δοθούν παραστάσεις και για σχολεία

«Το Αμάρτημα της μητρός μου», του Γ. Βιζ...

Μια μοναδική παράσταση και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, στο θέατρο Λιθογραφείον, 30/10 με 2/11 και 6/11 με 9/11/2014.

Το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχαναλυτική δομή, «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Δήμος Αβδελιώδης.

Μετά από τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού –ενηλίκων και μαθητών- κατά την πρώτη χρονιά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα και τις φετινές παραστάσεις στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα, η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Δήμος Αβδελιώδης έρχεται στην Πάτρα, στο θέατρο Λιθογραφείον για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Παράλληλα, θα δοθούν παραστάσεις για σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο θέατρο αλλά και σε σχολεία της περιοχής.

«Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά, σ’ αυτό το αριστουργηματικό έργο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή. Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα εξομολόγηση που, ξεπερνώντας  τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, με το πνεύμα  ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα.

Ενός πνεύματος, που έχει αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία  ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς» αναφέρει ο Δήμος Αβδελιώδης

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της παράστασης στην Πάτρα και της παρουσίας του ίδιου του σκηνοθέτη εδώ, θα γίνει παράλληλα ένα αφιέρωμα στο κινηματογραφικό –κυρίως- και θεατρικό έργο του Δήμου Αβδελιώδη.

Την Τετάρτη 29/10 και 5/11 στις 20:00, και την Παρασκευή 31/10 και 7/11 στις 00:00, θα προβληθούν οι ταινίες μεγάλου μήκους «Το δέντρο που πληγώναμε», «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» και «Η Νίκη της Σαμοθράκης», καθώς και μία κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Μάλιστα την Τετάρτη 29/10/2014, θα βρίσκεται στην προβολή και ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος θα μιλήσει για το έργο του και θα συνομιλήσει με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ημερομηνίες παραστάσεων:

Πέμπτη 30/10 – Κυριακή 2/11 / Πέμπτη 6/11 – Κυριακή 9/11

Τιμή εισιτηρίου: 12€ & 10€

Διάρκεια παράστασης: 60’

Ημερομηνίες προβολών:

Τετάρτη 29/10 & 5/11 20:00 / Παρασκευή 31/10 & 7/11 00:00

Είσοδος ελεύθερη

Η ταυτότητα της παράστασης

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικός χώρος–φωτισμοί-διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Αθηνά Ζώτου

Παίζουν (2πλη διανομή):

Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη / Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά.

Κύκλος προβολών στο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ.

Με αφορμή την παρουσία του Δήμου Αβδελιώδη στην Πάτρα για την παρουσίαση της παράστασης "Το αμάρτημα της μητρός μου", θα γίνει ένα αφιέρωμα στο κινηματογραφικό -κυρίως- και θεατρικό του έργο με προβολές των ταινιών μεγάλου μήκους και μίας κινηματογραφημένης θεατρικής του παράστασης.

Την Τετάρτη 29/10 στις 20:00 οι προβολές θα ξεκινήσουν με την πρώτη ταινία του Αβδελιώδη, "Το δέντρο που πληγώναμε" (1986).

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο του 1960.

Δύο μικρά αγόρια και πολύ καλοί φίλοι έρχονται σε σύγκρουση λίγο πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές με αφορμή ένα άτυχο συμβάν. Αργότερα, στα μέσα του καλοκαιριού, ξαναβρίσκονται. Το υπέροχο καλοκαίρι που θα περάσουν διακόπτεται σύντομα από την έλευση του φθινοπώρου. Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους, ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου, Χρυσός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και Αργυρός Ελέφαντας σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί.

Παρασκευή 31/10 00:00 "Ιχνευτές" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Προβολή κινηματογραφημένης θεατρικής παράστασης.

Στην προβολή της παράστασης θα παραστεί και ο σκηνοθέτης.

Τετάρτη 5/11 20:00 "Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" (1999)

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη. Τέσσερις διαδοχικοί αντικαταστάτες αδυνατούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο χωριό, καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας).

Παρασκευή 7/11 00:00 "Η Νίκη της Σαμοθράκης" (1990)

Η ταινία περιγράφει τις εχθρικές σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών δύο γειτονικών καταστημάτων, ενός σιδεράδικου και ενός συνεργείου. Η έχθρα αυτή κρατάει από την εποχή των παππούδων τους, οι οποίοι άνοιξαν τα καταστήματα ερχόμενοι από τη Σάμο και τη Σαμοθράκη αντίστοιχα. Όταν οι ιδιοκτήτες του σιδεράδικου αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο ιδιοκτήτης του συνεργείου προτίθεται να αγοράσει το κατάστημά τους πυροδοτώντας περιπέτειες για τους ήρωες της ιστορίας.

*Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιούλιο παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου η παράσταση "Η Γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού σε δραματουργική επιμέλεια, διδασκαλία και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με την Όλια Λαζαρίδου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture