Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αυτή την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 στην γκαλερί Παλίσανδρος, τα εγκαίνια της έκθεσης του Πατρινού Ελωίζου Θεμιστοκλέους

Αυτή την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 στη...

Η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής θα διαρκέσει έως και την 1η Νοεμβρίου

Η Ένωση Εικαστικών της Πάτρας προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση του μέλους της, Θεμιστοκλέους Ελωίζου, που θα εγκαινιαστεί  αυτή την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 στις 20.30 στην γκαλερί Παλίσανδρος, στο κάτω μέρος της οδού Ερμού.

Με γενικό τίτλο «Ψυχή – Σώμα – Πνεύμα», ο Πατρινός εικαστικός δημιουργός Ελωίζος Θεμιστοκλέους θα παρουσιάσει την ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που θα διαρκέσει έως και την 1η Νοεμβρίου 2014.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την συγκεκριμένη ατομική έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών». Ο Τεχνοχώρος συνεργάζεται με πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχεδιάζοντας εκθέσεις και εικαστικές πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας το άνοιγμα νέων εικαστικών διαδρομών και την παρουσίασή τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η ιστορικός τέχνης Ηρώ Κατσαρίδου γράφει μεταξύ άλλων για το εικαστικό έργο του καλλιτέχνη Ελωίζου Θεμιστοκλέους.

«Στην ιστορία της ανθρώπινης υποκειμενικότητας, η εικονοποίηση της προσωπικής εμπειρίας αποτέλεσε μέγιστο κεφάλαιο, μία τάση που φαίνεται να έφτασε στο απόγειό της στη μεταπολεμική τέχνη. Με στόχο να αποτυπώσουν την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου ζωγράφοι όπως ο Jean Dubuffet ή ο Wols και γλύπτες όπως ο Alberto Giacometti πραγματεύτηκαν την αμήχανη συνύπαρξη ψυχής και σώματος, ένα δύσκολο χάσμα στο οποίο, τουλάχιστον για τους υπαρξιστές στοχαστές, η αισθητική εμπειρία προσφέρεται ενίοτε ως μεσολαβητής.

Τον διαμεσολαβητικό αυτόν ρόλο αναθέτει στην τέχνη ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους, εγγράφοντας τη δουλειά του στις καλλιτεχνικές πρακτικές που επιχειρούν να καταγράψουν τις ανθρώπινες υπαρξιακές ανησυχίες, που δεν έπαψαν ποτέ να τίθενται στην επικαιρότητα.

Επίκεντρο της δουλειάς του Θεμιστοκλέους είναι διαρκώς ο άνθρωπος, ένα θέμα που πραγματεύεται με σχολαστικότητα και επιμονή επιστρατεύοντας τόσο τη γλυπτική όσο και τη ζωγραφική. Στις ανθρώπινες μορφές του, γλυπτές και ζωγραφικές, επιχειρεί να καταστήσει ορατή την υλικότητα του έργου τέχνης: χειρονομιακή πινελιά και παχιά πάστα στη ζωγραφική· ετερογενή υλικά όπως γύψος, άμμος, ξύλο και σίδερο στη γλυπτική του.

Μία υλικότητα, όμως, που δεν διστάζει να επενδύσει με έντονη πνευματικότητα, που εντοπίζεται πρωτίστως στην εξαΰλωση και εκμηδένιση των μορφών του. Στη γλυπτική, σώματα άλλοτε συμπιεσμένα και «φαγωμένα» από τον χώρο και άλλοτε εγκλωβισμένα σε πλαίσια ορατά και αόρατα. Και από την άλλη, στη ζωγραφική, πρόσωπα άυλα, σχεδόν διάφανα, «χτισμένα» με τη λογική του γλύπτη μέσα από συχνά μονοχρωματικές κλίμακες».

Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους έχει γεννηθεί στις 18 Ιανουαρίου 1980 στην Πάτρα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε από τον πατέρα του, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, γλύπτη και ζωγράφο με σημαντική συμβολή στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνική ματιά του.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης κοντά στον Γιώργο Τσακίρη από όπου αποφοίτησε το 2007. Όντας φοιτητής, ανέπτυξε διδακτικό έργο στα εργαστήρια ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους» σε Πάτρα και Αίγιο, το οποίο συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές.

Ατομικές Εκθέσεις

2013 Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο Μεσολογγίου

2012 Παλαιά Δημοτικά λουτρά υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων.

*Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης στην γκαλερί Παλίσανδρος:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 15:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 15:00 & 17:30 – 21:00.

*Χορηγός της βραδιάς των εγκαινίων είναι η οινοποιία Παρπαρούσης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture