Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η πρωτότυπη παράσταση «Αναζήτηση Εργασίας» επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η πρωτότυπη παράσταση «Αναζήτηση Εργασία...

Από τις 17 Οκτωβρίου και μέχρι 2 Νοεμβρίου 2014, για 12 μόνο παραστάσεις,

Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς για να βρει - ή για να μην χάσει - τη δουλειά του; Πόση ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει;

Το θέατρο του Μισέλ Βιναβέρ είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία (πόλεμος της Κορέας, Αλγερία, 11η Σεπτεμβρίου).

Έργο σε 30 θραύσματα, το «La Demande d'emploi», στα ελληνικά «Αναζήτηση εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ, επανέρχεται, μετά την επιτυχία της περασμένης άνοιξης, από τις 17 Οκτωβρίου και μέχρι 2 Νοεμβρίου 2014, για 12 μόνο παραστάσεις, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το προφητικό έργο του Βιναβέρ, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque», παραμένει ένα εμβληματικό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, παρόλο που γράφτηκε πριν σαράντα τρία χρόνια.

Ένα πολιτικό μπουλβάρ με σημείο αναφοράς τον Μάη του ‘68  το οποίο αναδεικνύει με χιούμορ και ευστροφία, τις νοσηρές παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για επιβίωση. Και θέτει με ένα πλάγιο χιούμορ αλλά και με πυρετώδη ρυθμό, το μέγα ερώτημα όλων των καιρών: τι είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει για να βρει δουλειά. Στην Ελλάδα της κρίσης με τα αυξητικά ποσοστά ανεργίας και τα όσα δεινά αυτή επιφέρει, το έργο αποκτά τραγική επικαιρότητα, όπως αναφέρει ανάρτηση του thetoc.gr.

«Το ιδιοφυές έργο του Μισέλ Βιναβέρ ανιχνεύει με επιτυχία τις παθογένειες μιας άρρωστης κοινωνίας και μιλά για τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της προσποιητής ευδαιμονίας. Ένα κυνήγι με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε έναν κόσμο όπου καταρρέουν όλες οι ανθρώπινες ηθικές αξίες και ευτελίζονται όλα τα κεκτημένα δικαιώματα του σύγχρονου πολίτη, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που μοιάζει περισσότερο με άναρχη ζούγκλα.

Το εμβληματικό αυτό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, ακούγεται σαν χτύπος αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας που σύντομα πρόκειται να εκραγεί», επισημαίνει ο Θανάσης Σαράντος, σκηνοθέτης και ηθοποιός.

«Άνεργος εδώ και τρεις μήνες, ένας πρώην διευθυντής πωλήσεων αναζητά εργασία. Μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που δίνει στον διευθυντή προσωπικού πολυεθνικής εταιρείας ως υποψήφιος για μια θέση, παρακολουθούμε την ακρότητα και τον κυνισμό και κυρίως την παντοδυναμία της έννοιας της Εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο. Η σχέση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου λαμβάνει αρχετυπικές διαστάσεις... Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς για να βρει – ή για να μην χάσει – τη δουλειά του; Πόση ελευθερία και πόση αξιοπρέπεια είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει; Αυτό είναι και το ερώτημα στο οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί το έργο». Σημείωμα της μεταφράστριας Δήμητρας Κονδυλάκη.

Ο Μισέλ Βιναβέρ, γεννημένος στο Παρίσι το 1927 από γονείς ρωσικής καταγωγής, ξεκινά ως νεαρός μυθιστοριογράφος και εξελίσσεται σε θεατρικό συγγραφέα. Ταυτόχρονα ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μονοπάτι στη ζωή: γίνεται ανώτατος αξιωματικός και στη συνέχεια, ιδιοκτήτης των θυγατρικών της πολυεθνικής εταιρίας Gillette. Το θέατρό του είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία: τον πόλεμο της Κορέας, την Αλγερία, την 11η Σεπτεμβρίου.

Στα περισσότερα κείμενά του τοποθετεί τον άνθρωπο σε ένα πεδίο οικονομικών συναλλαγών. Συγκαταλέγεται στους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς με τις περισσότερες παραστάσεις έργων στο θέατρο. Έργα του έχουν σκηνοθετήσει οι Planchon, Vitez, Françon κ. α. Μετά την ένταξη του  θεατρικού του έργου «L’Ordinaire» στο ρεπερτόριο της Comédie-Française, ο Michel Vinaver καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του γαλλικού θεάτρου.

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος

Παίζουν: Θανάσης Σαράντος, Αγγελική Καρυστινού, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Ρενέ Τζόλα.

Σκηνικό-κοστούμια: Bασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Βοηθός χορογράφος: Βασίλης Σκαρμούτσος

Επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος/ Πειραιώς 206 Ταύρος.

Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή. Ώρα έναρξης : Τετάρτη έως Σάββατο 9.15, Κυριακή 8.15. Διάρκεια : 100 λεπτά Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ κανονικό - 8 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, πολυτέκνων, ευρωπαϊκής κάρτας νέων, κάρτας πολιτισμού, κάρτας club ifa (γαλλικού ινστιτούτου), κάτοχοι κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), ΑμΕΑ, άνω των 65.

Φωτογραφίες Ορφέας Εμιρζάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture