Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Χρηματιστήριο: Η αγορά δεν μπόρεσε να σταθεί "στα πόδια της"

Χρηματιστήριο: Η αγορά δεν μπόρεσε να στ...

Το εβδομαδιαίο βαρόμετρο

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε με τη εγχώρια αγορά να μην παίρνει ανάσα από τις ρευστοποιήσεις ενώ έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι απότομες μεταπτώσεις στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, με την αγορά να σημειώνει σημαντικά κέρδη ενδοσυνεδριακά αλλά να τα χάνει εξολοκλήρου μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ πολλές μετοχές βίωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Η εβδομαδιαία χασούρα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μπορεί σε ποσοστό να μην ήταν σημαντική (για τα ελληνικά δεδομένα), αλλά το γεγονός ότι παρά τις αξιοσημείωτες απώλειες που έχει δεχτεί η αγορά το τελευταίο διάστημα, οποιοδήποτε ανοδικό ξέσπασμα αποτέλεσε ευκαιρία εξόδου.

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι οι αγορές του Νότου, που υποχώρησαν σημαντικά μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi ανέκαμψαν σήμερα και απολάμβαναν κέρδη άνω του 1%. Η ελληνική αγορά δεν ακολούθησε ούτε τυπικώς.

Το μόνο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «ευχάριστο» στη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι δεν αποτέλεσε άλλη μία συνεδρίαση-παγίδα για επανατοποθετήσεις καθώς δεν δόθηκε «αέρας» στο να κινηθεί με ευκολία άνω των 1.050 μονάδων. Έτσι μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί ο χαμηλός τζίρος... πέραν της επενδυτικής κόπωσης και απροθυμίας. 

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε έως και 3,36% για να κλείσει 2,08% χαμηλότερα με την ΠΕΙΡ (-6,57%), την ΕΤΕ (-0,88%), την ΑΛΦΑ (-0,47%) και τη ΕΥΡΩΒ (-0,33%). 

Αντίθετα τα τραπεζικά warrants έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητα με το ΕΤΕΤΠ στα 0,411 ευρώ, με το ΑΛΦΑΤΠ στα 1,35 ευρώ και το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,447 ευρώ. 

Απογοητευτική εικόνα και στα blue chips με τη ΜΕΤΚΑ (-3,03%), την ΕΥΠΡΟ (-2,23%), τα ΕΛΠΕ (-1,84%), η ΜΟΗ (-1,41%), η ΕΥΔΑΠ (-1,16%), ο ΟΠΑΠ (-1,09%) και η ΦΦΓΚΡΠ (-1,09%). Αντίθετα ο ΟΤΕ ενισχύθηκε 2,46%, η ΙΝΛΟΤ (+2%) , ο ΟΛΠ (+1,85%), η ΕΧΑΕ (+1,37%) και η ΔΕΗ (+0,67%). 

Στην περιφέρεια, ο ΟΛΘ με μόνο 501 τεμάχια ενισχύθηκε 7,44% στα 24,7 ευρώ αλλά με τη μέση τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 34,37 ευρώ, η ΣΩΛΚ έκλεισε 5,15% υψηλότερα και η ΣΙΔΕΝΟΡ (+1,71%). Η ΑΡΑΙΓ υποχώρησε 4,59%, τα ΕΛΚΑ (-3,33%) ενώ η Attica Bank έκλεισε 2,53% χαμηλότερα. 

Στην αγορά παραγώγων το συμβόλαιο του 25αρη διατήρησε το discount του έναντι του υποκείμενου δείκτη στο 0,8% με 6.488 συμβόλαια ενώ στα μετοχικά ξεχώρισε αυτό της ΑΛΦΑ με 9.153 ΣΜΕ. 

Το 65% του συνολικού τζίρου απασχόλησαν οι τέσσερις τραπεζικοί τίτλοι (70.95 εκατ. ευρώ) από τα 110.79 εκατ. ευρώ στο σύνολο. Επίσης πέρασαν και «πακέτα» αξίας 7,91 εκατ. ευρώ με το πιο σημαντικά αυτά του ΦΡΛΚ που αφορούσαν το 1,15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στα 4,30 ευρώ. Ο ΦΡΛΚ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 4,25 ευρώ. 

Η πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί στην ατζέντα και της επόμενης εβδομάδας. Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο της σχόλιο η Beta Χρηματιστηριακή, από τις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε αποκρατικοποιήσεις και φοροελαφρύνσεις. Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Ε.Ε, της ΕΚΤ και κυβερνητικών στελεχών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά