Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αυτή την εβδομάδα το κινηματογραφικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο Φεστιβάλ της Δράμας όπου καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Πατρινός Α. Παπαδόπουλος

Αυτή την εβδομάδα το κινηματογραφικό ενδ...

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού τμήματος φιλμ μικρού μήκους, είναι φέτος ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Την περασμένη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που παράλληλα γιορτάζει τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς τμήματος του.

Τριανταοκτώ (38) ταινίες, στην πλειονότητα τους ανεξάρτητες παραγωγές (ανάμεσα τους 2 ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες animation) θα διαγωνιστούν φέτος στο ελληνικό τμήμα του γνωστού και στο εξωτερικό πλέον Φεστιβάλ της Δράμας ενώ στο διεθνές θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου.

Στο πηδάλιο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ της Δράμας είναι ως γνωστό, ο Πατρινής καταγωγής σκηνοθέτης (οι γονείς του διαμένουν στο Ρίο), Αντώνης Παπαδόπουλος.

Πέρα όμως από τις ταινίες, το φετινό Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο σινεφίλ κοινό, όπως γράφει το σάιτ culturenow.gr, να παρακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες που λαμβάνουν όλες χώρα στο κέντρο της Δράμας. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Πολωνικό κινηματογράφο μέσα από την προβολή επιλεγμένων πολωνικών ταινιών των τελευταίων ετών, κινηματογραφικά εργαστήρια, εργαστήρια animation και μοντάζ για εκπαιδευτικούς, εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και τα καθιερωμένα Αίθρια Λογοτεχνικά μεσημέρια συνιστούν με μια ματιά το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Όλα αυτά λαβαίνουν χώρα έως και αυτό το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 στην πόλη της Δράμας, την πόλη αυτή της Βόρειας Ελλάδας που πάντα τέτοιες μέρες ταυτίζεται με τις προσπάθειες του νεανικού κινηματογραφικού αίματος να αλλάξει το δεδομένο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο και να δώσει μια φρέσκια πνοή και καλλιτεχνική οπτική.

Την αυλαία του 37ου Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης άνοιξε με την ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος. «Είναι δυνατόν η κινηματογραφική τέχνη και ιδιαίτερα η ταινία μικρού μήκους να καταγράφει φερέγγυα την κοινωνική, οικονομική και πνευματική πραγματικότητα στην Ελλάδα; Και μάλιστα να προκαλεί ακόμα και συγκρουσιακές καταστάσεις και ενδεχομένως να τις αποφορτίζει; Όπως συνηθίζω να λέω εδώ και χρόνια, η ταινία μικρού μήκους είναι "άμεσης απόδοσης» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το σινεμά νικά το χρόνο», είπε αναφερόμενος στο πώς οι ταινίες αποτυπώνουν τη ρέουσα πραγματικότητα και υποδέχονται το μέλλον. Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε, όπως κι άλλοι ομιλητές, στην απώλεια του βετεράνου σκηνοθέτη Γιώργου Σκαλενάκη (Διπλοπενιές), υπογράμμισε την παρουσία 13 πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών στο φετινό πρόγραμμα, την αύξηση των μικρών θεατών στα παιδικά προγράμματα από τις 2.500 μαθητών που παρακολούθησαν το Φεστιβάλ πέρσι, σε 3.500 φέτος και στην ολοένα και αυξανόμενη εμβέλεια διεθνώς του Φεστιβάλ Δράμας.

Στην πορεία έδωσε τον λόγο στον Παγκράτη Ιορδανίδη, πρόεδρο ως τώρα του πολιτιστικού οργανισμού-Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και στη συνέχεια στο δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος απηύθηνε δριμύ κατηγορώ σε όσους, όπως λέει ο ίδιος, επιχείρησαν να ανακόψουν, να υποβαθμίσουν και να μεταφέρουν τη διοργάνωση  στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (εννοώντας την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη).

Αξίζει να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο, την άνοιξη η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας και η πρόεδρος της Ελένη Δάσιου που φροντίζει να επισκέπτεται το Φεστιβάλ της Δράμας σχεδόν κάθε χρόνο, φιλοξενεί το πρόγραμμα των Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν στην διοργάνωση.

Την βραδιά της τελετής έναρξης, το Φεστιβάλ τίμησε τρεις ξεχωριστούς Έλληνες σκηνοθέτες, τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Τσεμπερόπουλο και Τάσσο Ψαρρά. Στην οθόνη παίχτηκαν διαδοχικά σκηνές από επιτυχημένες ταινίες των σκηνοθετών, οι οποίοι ήσαν παρόντες και είπαν ο καθένας δυο λόγια για το φεστιβάλ.  Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε μια σκηνή από τη νέα του ταινία, «Η κόρη του Ρέμπραντ» ενώ ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ως πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, παρουσιάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της, στο κοινό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι η διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης. Τέλος, ο Τάσος Ψαρράς, πρόεδρος της περσινής κριτικής επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, μίλησε για το προσωπικό του δέσιμο με το φεστιβάλ καθώς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του και του ευχήθηκε να συνεχίσει με την ίδια ορμή.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος όπως αναφέρει το culturenow.gr, τόνισε επίσης πως  «όταν ξεπήδησε η νέα κινηματογραφική γενιά, εγώ και οι συνομήλικοί μου τους θεωρούσαμε “αρπακολλατζήδες” λόγω της εξέλιξης και βοήθειας της τεχνολογίας, αλλά τελικά “μας έβαλαν τα γυαλιά” με το σινεμά που έκαναν και κάνουν. Είναι σημαντικό να αφήνεται ελεύθερος χώρος δημιουργίας και έκφρασης στους νέους καλλιτέχνες, νέους όχι απαραίτητα υπό την έννοια της ηλικίας αλλά νέους στο πνεύμα και στη διάθεση.

*Στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ της Δράμας την κριτική επιτροπή απαρτίζουν ο Νορβηγός Thomas Stenderup, πρύτανης του Norwegian Film School, που προεδρεύει της επιτροπής, ο Ιωακείμ Μυλωνάς (παραγωγός- σκηνοθέτης), η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Καθηγήτρια δραματουργίας- σκηνοθέτις), ο Σέρβος σκηνοθέτης Miroslav Momcilovic και ο Αυστριακός σκηνοθέτης Gerald Weber.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture