Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η αξιόλογη Καναδέζικη ταινία "Ο Αξέχαστος Μήνας" με τον Μπρένταν Γκλίζον προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Η αξιόλογη Καναδέζικη ταινία "Ο Αξέ...

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 στις 2014, παρουσία του σκηνοθεσία και με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Μια ξεχωριστή νέα ταινία που μας έρχεται από τον Καναδά, σε σκηνοθεσία του Don McKellar και θα βγει στους Ελληνικούς κινηματογράφους στις 25 Σεπτεμβρίου σε διανομή από την εταιρεία ΝΕΟ Films, αναμένεται να προβληθεί σε ειδική αβάντ πρεμιέρ στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (πρόκειται για Πανελλήνια πρεμιέρα) αυτή την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20.00 στην αίθουσα του Δαναού 1, στην Λ. Κηφισίας και Πανόρμου, στην Αθήνα. Στην προβολή θα είναι παρών και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Don McKellar και θα απαντήσει μετά σε ερωτήσεις του σινεφίλ κοινού.

Η πρώτη αυτή προβολή στην Ελλάδα της ταινίας "Ο Αξέχαστος Μήνας", στο πλαίσιο των Νυχτών Πρεμιέρας, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας.

Πενία τέχνας κατεργάζεται...Το «Ελληνικό παράδειγμα» στην κωμωδία έκπληξη!

Στο ψαροχώρι Τickle Head του Καναδά, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει αναπολούν τις παλιές, καλές μέρες με νοσταλγία. Η κατάρρευση της τοπικής ιχθυο-βιομηχανίας έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανέχειας και η ουρά για το επίδομα ανεργίας δεν παύει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κάτι που έχει πληγώσει τον εγωισμό και την περηφάνια των κατοίκων.

Η κρίση τελικά αγγίζει βαθιά τον Μόρεϊ (ο χαρισματικός ηθοποιός Brendan Gleeson που πέρυσι τον είδαμε σε ένα χαρακτηριστικό ρόλο και στον «Κανόνα της Σιωπής» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ), όταν η γυναίκα του αποφασίζει να τον εγκαταλείψει έχοντας βρει δουλειά στην πόλη. Με τον δήμαρχο να φεύγει κρυφά μέσα στη νύχτα, ο Μόρεϊ αναλαμβάνει την δημαρχία και κάτι αρχίζει να λαμπυρίζει στον ορίζοντα του ειδυλλιακού μικρού χωριού.

Ύστερα από σειρά επαφών, μία πολυεθνική εταιρεία αποφασίζει να χτίσει ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, δίνοντας δουλειά και προοπτική. Το συμβόλαιο όμως θέτει ένα όρο, την απαραίτητη παρουσία ενός γιατρού. Έτσι ο Μόρεϊ βάζει σε ενέργεια το δαιμόνιο του, για να πείσει ένα νεαρό κοσμοπολίτη γιατρό (στον ρόλο ο Taylor Kitsch), ο οποίος δέχεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του δοκιμαστικά για ένα μήνα.

Με το μέλλον του Tickle Head να κρέμεται από την παραμονή του γιατρού, ο Μόρεϊ καταστρώνει ένα σχέδιο με την συνεργασία όλων τον κατοίκων για να δελεάσουν τον νεαρό επισκέπτη να μείνει μόνιμα. Από την ανάπλαση του χωριού μέχρι την παρακολούθηση των ερωτικών τηλεφωνημάτων του και την προσπάθεια να του βρουν μία ωραία φιλενάδα, ακολουθεί μία απολαυστική σάτιρα γεμάτη ανθρωπιά και ευαισθησία με πολλαπλά μηνύματα.

Το φιλμ «The Grand Seduction – Ο Αξέχαστος Μήνας», γυρισμένο στο γραφικότατο Νewfoundland του Καναδά, έκανε την παγκόσμια του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2013 όπου και χειροκροτήθηκε θερμά από το ενθουσιώδες κοινό.

Στα Καναδικά «Όσκαρ», τα κινηματογραφικά βραβεία Canadian Screen Awards του 2014, βραβεύτηκε με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου (Gordon Pinsent) και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία της Καλύτερης Ταινίας, του Α’ Ανδρικού Ρόλου (Brendan Gleeson) και του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Η εφημερίδα NEW YORK TIMES ύμνησε στην κριτική της την ταινία χαρακτηρίζοντας την «αξιολάτρευτη» με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών.

«Ζεστή, ανθρώπινη και γραφική» χαρακτήρισε την ταινία η εφημερίδα Washington Post.

Ο Αξέχαστος Μήνας (The Grand Seduction)

Σκηνοθέτης: Don McKellar (Last Night)

Πρωταγωνιστούν: Brendan Gleeson (Εκτός Νόμου και Χρόνου, In Bruges), Taylor Kitsch (Lone Survivor, Battleship, John Carter, Savages), Gordon Pinsent (Away From Her), Liane Balaban, Mark Critch.

Διάρκεια: 1 ώρα και 53 λεπτά.

Ο σκηνοθέτης Don McKellar έχει γεννηθεί στο Τορόντο του Καναδά. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο ενώ στη συνέχεια έπαιξε στις ταινίες του Atom Egoyan, «The Adjuster» και «Exotica». Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Last Night»(Η τελευταία νύχτα του κόσμου) κέρδισε το Βραβείο Νεότητας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών και θεωρείται σήμερα μία από της πιο σημαντικές ταινίες του Καναδικού σινεμά.

Ο Gordon Pinsent θεωρείται από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς του Καναδά, με καριέρα έξι δεκαετιών στο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.

Η Liana Balaban, μετά από το καταπληκτικό της ντεμπούτο στα 18 της με την ταινία New Waterford Girl, έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σοβαρές γυναίκες ηθοποιούς του Καναδικού σινεμά.

*Ο «Αξέχαστος Μήνας» είναι η αγγλική έκδοση της επιτυχημένης γαλλόφωνης ταινίας γυρισμένη στο Quebec του Καναδά, «La Grande Séduction» του 2003.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Ο σκηνοθέτης Don McΚellar.

Ο σκηνοθέτης Don McΚellar.

Ο σκηνοθέτης Don McΚellar.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture