Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την 1η Οκτωβρίου 2014 η απονομή των φετινών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας - Ανάμεσα στους τιμηθέντες και ο Πατρινός Βασίλης Λαδάς

Την 1η Οκτωβρίου 2014 η απονομή των φετι...

Για τα "Παιχνίδια Κρίκετ" που μιλούν για τις σχέσεις Ελλήνων και μεταναστών

Την 1η Οκτωβρίου 2014 θα λάβει χώρα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2013 στην Αθήνα, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες θα είναι ως γνωστό και ο Πατρινός λογοτέχνης και δικηγόρος Βασίλης Λαδάς, ο οποίος θα λάβει το ειδικό βραβείο που δίνεται σε λογοτέχνη, του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην λίστα των βραβείων που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Η απόφαση για το σημαντικό αυτό βραβείο ήταν ομόφωνη  για τον Βασίλη Λαδά και αφορά στο έργο του με τίτλο «Παιχνίδια Κρίκετ», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Ο Βασίλης Λαδάς είναι Πατρινός λογοτέχνης με μία αξιόλογη και συνεπή πορεία στο χώρο των Ελληνικών γραμμάτων, (πολλά από τα βιβλία του κυρίως τα ποιητικά τα υπογράφει ως Βασίλης Αρφάνης). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διάκριση για τον Πατρινό συγγραφέα Βασίλη Λαδά αλλά και για την πόλη της Πάτρας και τον πνευματικό της κόσμο.

Ο ίδιος ο κ. Λαδάς  σε δήλωση του στο thebest.gr, είχε εκφράσει την χαρά και ικανοποίηση του για αυτή την αναγνώριση και βράβευση.

Μάλιστα όπως είχε επισημάνει, η αξία των συγκεκριμένων βραβείων είναι μεγαλύτερη λόγω και της εγκυρότητας της κριτικής επιτροπής που τα απονέμει. «Η επιτροπή είναι εννιαμελής με πρόεδρο τον κριτικό λογοτεχνίας, μεταφραστή, δοκιμιογράφο και Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξη Ζήρα ενώ το κύρος της είναι μεγαλύτερο μιας και τα μέλη της επιτροπής δεν επηρεάζονται από τους εκδοτικούς οίκους», είχε τονίσει  χαρακτηριστικά ο κ. Λαδάς στο thebest.gr στα τέλη Μαρτίου.

Το μυθιστόρημα «Παιχνίδια Κρίκετ» του Βασίλη Λαδά ήταν υποψήφιο και στην κατηγορία του καλύτερου μυθιστορήματος της περασμένης χρονιάς μαζί με την Νίκη Αναστασέα για το «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», εκδόσεις Πόλις, η οποία και κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο κατά πλειοψηφία, τον Χρήστο Αστερίου – «Ίσλα Μπόα», εκδόσεις Πόλις, τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο - «Φεβρουάριος», εκδόσεις Καστανιώτη, τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη – «Το μυστικό της Έλλης», εκδόσεις Πατάκη και την Σοφία Νικολαΐδου – «Χορεύουν οι ελέφαντες», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η ανακοίνωση των βραβείων είχε γίνει από την Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 αφορούν στις εκδόσεις έτους 2012, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Στα «Παιχνίδια Κρίκετ» ο Βασίλης Λαδάς θίγει εύστοχα ένα πολύπλοκο κοινωνικό θέμα καθώς μιλά για τις σχέσεις Ελλήνων και μεταναστών. Κεντρικός άξονας της υπόθεσης είναι κάποια συνεργεία ελαιοσυγκομιδής στα οποία δουλεύουν Έλληνες και ξένοι, στη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου του 2010 και οι μεταξύ τους συναντήσεις, συγκρούσεις και ανταγωνισμοί που θα έχουν τραγική κατάληξη. «Το βιβλίο θίγει το θέμα της βίας που δημιουργεί η σημερινή οικονομική κρίση αλλά και τις πολιτιστικές και κοινωνικές αντιθέσεις των ντόπιων και των ξένων.

Την ίδια ώρα το κρίκετ, ένα παιχνίδι που παίζουν οι μετανάστες, είναι ένα παιχνίδι ανταγωνιστικό αλλά και παράλληλα ευγενές που δημιουργεί επαφή μεταξύ των αντιπάλων. Είναι ένα παιχνίδι συναναστροφής όπου οι παίκτες περιμένοντας να έρθει η σειρά τους, κουβεντιάζουν», είχε αναφέρει ο Βασίλης Λαδάς στο thebest.gr προσθέτοντας ότι η Πάτρα αποτελεί το φυσικό σκηνικό της δράσης του βιβλίου. Υπάρχουν αναφορές σε σημεία και περιοχές της Πάτρας όπως τη συνοικία Ζαβλάνι που είναι η έδρα των μεταναστών και το Γυρί που είναι στο Σκαγιοπούλειο.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture