Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο εκλιπών πρωτοψάλτης, συνθέτης και χοράρχης Ανδρέας Ι. Τσιμάρας είχε συνεργαστεί με τους Μητσιά, Γαιτάνο και Βαλτινό

Ο εκλιπών πρωτοψάλτης, συνθέτης και χορά...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 47 ετών - Αδελφή του είναι η γνωστή Πατρινή δημοσιογράφος Έφη Τσιμάρα

Μεγάλη θλίψη και συγκίνηση προξένησε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο, η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Πατρινού πρωτοψάλτη Βυζαντινής μουσικής και ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της εταιρείας «Πορφύρα», Ανδρέα Τσιμάρα σε ηλικία 47 ετών.

Η εξώδιος ακολουθία εψάλη νωρίτερα σήμερα 27 Ιουνίου 2014 το πρωί μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης, στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου παρουσία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και πολλών ακόμη ιερέων όπως ο προιστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέου, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Όπως ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα στο πλαίσιο της εορταστικής ενότητας εκδηλώσεων των Πρωτοκλητείων, ο Ανδρέας Τσιμάρας υπήρξε ένας σημαντικός γνώστης της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης και της εκκλησιαστικής μουσικής, καλλίφωνος, συνεργάσιμος, με μεγάλη προσφορά στα μουσικά και πολιτιστικά πράγματα της πόλης της Πάτρας.

Ο Ανδρέας Τσιμάρας που ήταν παντρεμένος με την ιατρό – πνευμονολόγο Ασημίνα Τσιμάρα – Ζαννιά (μάλιστα τους είχε παντρέψει η αγαπητή συνάδελφος δημοσιογράφος Έφη Τσιμάρα) νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο όπου και έφυγε από τη ζωή.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα στις 13 Ιουνίου στην σελίδα της «Πορφύρας» στο facebook, είχε ανεβάσει ένα συγκλονιστικό άρθρο για την σημασία της ασθενείας με τίτλο «Το “αντίδωρο” της ασθενείας».

«Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ», λέγει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος στην Β' προς Κορινθίους επιστολή. Άνθρωπος και ασθένεια είναι έννοιες αλληλένδετες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλήθεια, σε πόσους από εμάς οι λέξεις ασθένεια, αρρώστια, πόνος δεν προκαλούν θλίψη και απογοήτευση; Μια λαϊκή ρήση τονίζει, η ελευθερία και η υγεία μοιάζουν με το οξυγόνο. Αισθάνεσαι την αξία τους, όταν λείπουν! Αυτά είχε γράψει μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Τσιμάρας, η εκδημία του οποίου είναι πραγματικά μία μεγάλη απώλεια για την Πατρινή κοινωνία.

Το επίσης συγκλονιστικό είναι ότι ο θάνατος του ήλθε την ημέρα των γενεθλίων της αγαπημένης του συζύγου, της ιατρού Ασημίνας Ζαννιά.

Είχε προβεί στην ίδρυση της Εταιρείας Προώθησης Βυζαντινού Πολιτισμού «Πορφύρα» μαζί με την αδελφή του δημοσιογράφο Εφη Τσιμάρα πριν από δέκα χρόνια. Από τις ξεχωριστές μουσικές παραστάσεις Βυζαντινής μουσικής που είχε διοργανώσει ο Ανδρέας Τσιμάρας ως «Πορφύρα» ήταν στις 15/04/2011 εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος στο θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας, στην Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων όπου ο 20μελής Βυζαντινός χορός της «Πορφύρας», «ΝΥΝ & ΑΕΙ» είχε αποδώσει μοναδικά κατανυκτικούς ύμνους και τροπάρια των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η εταιρεία «Πορφύρα» ιδρύθηκε για την ακρίβεια στις 14 Νοεμβρίου 2003 με σκοπό την προώθηση του Βυζαντινού Πολιτισμού. H δημοσιογράφοs Ευτυχία Ι. Τσιμάρα ανέλαβε εξαρχής τη διεύθυνση παραγωγής της όλης προσπάθειας ενώ συνέβαλε τα μέγιστα και στο κομμάτι της επικοινωνίας και προβολής του έργου της εταιρείας στα Μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η «Πορφύρα» είναι μία Μη Κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Πάτρα. Στο 20μελές Βυζαντινό Σύνολο «ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ» που διηύθυνε ο καθηγητής – πρωτοψάλτης Ανδρέας Τσιμάρας, μετέχουν ως μέλη, Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι Ιερών Ναών των Πατρών και περιχώρων.

Μέσα από τις συναυλίες του συνόλου, βασικός σκοπός και μέλημα είναι η διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής αλλά η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικότατου ανέκδοτου αρχειακού υλικού το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της εταιρείας (παλαιότατα χειρόγραφα και βιβλία Βυζαντινής Μουσικής από τα μέσα του 19ου αιώνα καθώς και αυθεντικό ηχητικό υλικό σπάνιων ηχογραφήσεων, από αείμνηστους Μεγάλους Δασκάλους της Βυζαντινής Μουσικής). Επίσης κυρίαρχο μέλημα του Ανδρέα Τσιμάρα ήταν η ανάδειξη από του έργου Πατρινών Μελωδών, που μέχρι σήμερα είχε παραμείνει στην «ανωνυμία».

Την 1η Αυγούστου 2004, η «ΠΟΡΦΥΡΑ» με το σύνολο «ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ» κατέθεσαν τα πρώτα πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά τους «διαπιστευτήριά» τους στο Πατραϊκό κοινό όταν εμφανίστηκαν σε μεγάλη εκδήλωση για το Ολυμπιακό Πνεύμα και το Χριστιανικό μήνυμα που είχε πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μεγάρου Γαλανόπουλου στην Πάτρα, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, εν όψει τότε των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Αθήνας.

Στις 29 Νοεμβρίου 2004, η «Πορφύρα» και το Βυζαντινό Σύνολο «ΝΥΝ & ΑΕΙ» ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή τότε τα 40 χρόνια Λειτουργίας και Παιδευτικής προσφοράς του Ιδρύματος, αποτόλμησαν μεταξύ άλλων στοιχείων της Βυζαντινής Υμνολογίας, να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο Πατραϊκό κοινό ένα μέρος του μεγάλου και σημαντικού Ορατορίου εις τους Δώδεκα Αποστόλους και από την Ακολουθία της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέου, έργο το οποίο έγραψε και συνέθεσε ο γνωστός Πατρινός δικηγόρος Ηλίας Μπογδανόπουλος.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση που είχε επιμεληθεί ο τότε Αντιπρύτανης Πολιτισμού Παναγιώτης Γκούμας, είχε σταλεί και διαβαστεί μήνυμα - Χαιρετισμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α΄.

Τον Απρίλιο του 2005, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών εκδηλώσεων πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, η εταιρεία Προώθησης Βυζαντινού Πολιτισμού «Πορφύρα» και το Βυζαντινό Σύνολο «ΝΥΝ και ΑΕΙ» οργάνωσαν για 1η φορά στην Πάτρα Βυζαντινή Μουσική Παράσταση, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» με θέμα «Από το Ανθρώπινο στο Θείο Πάθος». Το θέμα μάλιστα ανέπτυξε εκείνο το βράδυ, ο νεοεκλεγείς τότε Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Ακολούθησε στις 27 Νοεμβρίου του 2006, της χρονιάς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Πάτρα, η μεγάλη εκδήλωση «Φως εκ Φωτός» στον Ι.Ν. του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου(νέο) στο πλαίσιο του θεσμού των «Πρωτοκλητείων 2006».

Την όλη Μουσική – Καλλιτεχνική Επιμέλεια- Χοραρχία είχε ο Α. ΤΣΙΜΑΡΑΣ ( καθ. Βυζαντινής Μουσικής- Πρωτοψάλτης), ο οποίος συμμετείχε και ως σολίστ ενώ στην μουσική αυτή βραδιά που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, είχε έρθει μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Τσιμάρα και εμφανιστεί ειδικά ο γνωστός ερμηνευτής Πέτρος Γαιτάνος.

Τα επόμενα χρόνια η «Πορφύρα» έδινε πάντα δυναμικό καλλιτεχνικό παρών, με παραστάσεις όπως στο Λιθογραφείον τον Απρίλιο του 2008 με τίτλο « ΠΑΡΕΛΘΕΤΩ ΑΠ΄ ΕΜΟΥ...» ή στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 22 Μαρτίου 2010 όπου ο Ανδρέας Τσιμάρας και η «Πορφύρα» είχαν παρουσιάσει την Βυζαντινή παράσταση εν είδη ορατορίου «Αποκάλυψη», στην οποία μάλιστα είχε συμμετάσχει σε ρόλο αφηγητή ο γνωστός και ταλαντούχος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Ιωάννου, σε ολοκληρωμένη μορφή αυτόνομης Θεατρικής Βυζαντινής παρουσίασης – δρώμενου σε μια καθ΄ όλα πρωτοποριακή παραγωγή.

Στο Λιθογραφείον η «Πορφύρα» είχε οργανώσει και πάλι εκδήλωση στις 15 Απριλίου 2011 με τίτλο «Το Εκούσιον Πάθος» ενώ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς στον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, στην εκδήλωση «Αγάπη γεννάται», είχε παρουσιαστεί η Βυζαντινή Σύνθεση (εν είδη Ορατορίου) «Ύμνος προς την Αγάπη», που βασιζόταν στην «Προς Κορινθίους» επιστολή του Αποστόλου Παύλου, έργο που είχε συνθέσει ο εκλιπών καθηγητής Εκκλησιαστικής Μουσικής –Χοράρχης Ανδρέας Τσιμάρας.

Αναμφίβολα η πιο κορυφαία στιγμή της 10χρονης παρουσίας της Εταιρείας «Πορφύρα» ήταν η συναυλία για την οποία και ήταν περήφανος ο Ανδρέας Τσιμάρας, που είχε δοθεί στις 11 Ιουλίου του 2012, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο τότε του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου με τίτλο «Της Αγάπης Αθληταί» και σολίστ - ερμηνευτή τον σπουδαίο και καταξιωμένο έντεχνο τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά που απέδωσε το ορατόριο «Ύμνος προς την Αγάπη» (Ά επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου) που είχε μελοποιήσει ο χοράρχης Ανδρέας Τσιμάρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου.

Από τις τελευταίες εμφανίσεις του Ανδρέα Τσιμάρα και της «Πορφύρας» ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα στη συναυλία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών με τίτλο «Άγγελοι Υμνούσιν» ενώ αυτό που σχεδίαζε ήταν μία νέα μεγάλη συναυλία για τα ερχόμενα Πρωτοκλήτεια.

Ο Ανδρεας Ι. Τσιμάρας ήταν και πρωτοψάλτης στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα όπου οι ενορίτες τον αγαπούσαν πολύ για την προσφορά του ως ψάλτης στις Θείες λειτουργίες και ιερές πανηγύρεις του ναού.

*Στην  κηδεία του Ανδρέα Τσιμάρα στο ναό του Αγίου Ανδρέου, εκφώνησε επικήδειο εκ μέρους του Συλλόγου των Ιεροψαλτών Πάτρας και περιχώρων, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτριος Σακαλής.

Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα της Πορφύρας στο facebook.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών με τον Ανδρέα Τσιμάρα και την σύζυγο του εκλιπόντος Ασημίνα Ζαννιά.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών με τ...

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών με τον Ανδρέα Τσιμάρα και την σύζυγο του εκλιπόντος Ασημίνα Ζαννιά.

Στιγμιότυπο από την μουσική παράσταση τον Ιούλιο του 2012 στο Αρχαίο Ωδείο, με καλεσμένο μονωδό τον Μανώλη Μητσιά. Στη μέση διακρίνεται ο Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος, ο χοράρχης Ανδρέας Τσιμάρας και μέλη της χορωδίας «Νυν και Αεί».

Στιγμιότυπο από την μουσική παράσταση το...

Στιγμιότυπο από την μουσική παράσταση τον Ιούλιο του 2012 στο Αρχαίο Ωδείο, με καλεσμένο μονωδό τον Μανώλη Μητσιά. Στη μέση διακρίνεται ο Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος, ο χοράρχης Ανδρέας Τσιμάρας και μέλη της χορωδίας «Νυν και Αεί».

Φωτό από το θέατρο Λιθογραφείον το 2011. Διακρίνονται ο πρωτοψάλτης του ναού Αγίου Ανδρέου, Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ο μελοποιός Χρίστος Μίμης, ο Π. Παπαθανασόπουλος, η Έφη Τσιμάρα και ο εκλιπών με την σύζυγο του.

Φωτό από το θέατρο Λιθογραφείον το 2011....

Φωτό από το θέατρο Λιθογραφείον το 2011. Διακρίνονται ο πρωτοψάλτης του ναού Αγίου Ανδρέου, Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ο μελοποιός Χρίστος Μίμης, ο Π. Παπαθανασόπουλος, η Έφη Τσιμάρα και ο εκλιπών με την σύζυγο του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture