Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Κέφι και δροσιά στους "Ήχους Θαλασσινούς" των Παιδικών Ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων

Πάτρα: Κέφι και δροσιά στους "Ήχους...

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Θεατράκι

Σα τη θάλασσα την πλανεύτρα, την ξελογιάστρα, οι μικροί μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών μάγεψαν όλους όσους βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στο Θεατράκι της Μαρίνας Πατρών.

Με θαλασσινά τραγούδια, με χαρούμενες μελωδίες, με γαλήνιες κινήσεις, με δροσερές φορεσιές τα παιδιά μας, ταξίδεψαν τους γονείς και τους φίλους τους για περισσότερο από μια ώρα σε «Ήχους Θαλασσινούς».

Η μορφή της «Γοργόνας της Θεσσαλονίκης» που επιμένει να ρωτά για τον Μεγαλέξανδρο ζωντάνεψε μέσα από τους στίχους του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Οι μικροί μαθητές μας, «άρπαξαν τη θάλασσα από τη μυρωδιά», άπλωσαν τα δίχτυα και τα καλάθια των ψαράδων και ξεκίνησαν σύροντας το «Καράβι Καραβάκι».

Τα γαλήνεια τα νερά, με μελωδίες εμπνέουν τους μικρούς μας θαλασσινούς. «Πήραν το καμακάκι τους» από τη Σαλαμίνα, μας τραγούδησαν και μας χόρεψαν ότι «είναι του ψαρά παιδί» και αγάπησαν τη θάλασσα ακόμα περισσότερο μέσα από τους στίχους της κορυφαίας μορφής της Ελληνικής λογοτεχνίας τον Κωστή Παλαμά. «Τα πρώτα χρόνια, τ’ αξέχαστα τάζησα κοντά στ’ ακρογιάλι....».

Το πέλαγος μας οδηγεί στα Δωδεκάνησα και συγκεριμένα στο νησί των σφουγγαράδων, την Κάλυμνο.  Οι νησιώτες μας πιάστηκαν με τα χέρια τράτας και χόρεψαν τον λιτό, τον ήρεμο σαν την αρυτίδωτη από τα κύματα, θάλασσα, τον Ίσσο. Για να μην ‘χτυπηθούν’ από τη νόσο των δυτών χόρεψαν και τραγούδησαν τον παραδοσιακό καλυμνιώτικο σκοπό «Ω Ντιρλαντά».

Ω ντιρλαντά και βραδιάζει, ω ντιρλαντά και τέζα όλοι!!! Και αφού καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό ‘μπάρκαραν’ για «Αυτό το κόσμο το μικρό το μέγα».

Οι ναυτικοί μας έπιασαν λιμάνι στις πανέμορφες κυκλάδες, «πήραν μια ψαρόβαρκα», παρακάλεσαν όλοι μαζί «να φυσήξει το μαϊστραλάκι» και τότε ήταν που «ξεκίνησε μια ψαροπούλα»!!!

Πληθώρα ήχων, τραγουδιών και μελωδιών βγαλμένοι από ποιητές αλλά και από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, νησιώτες και στεριανούς, από ναυτικούς και ψαράδες, από γυναίκες και παιδιά, για την θάλασσα παρουσίασαν με σεβασμό τα παιδιά του ΛτΕ Πατρών.

Για ώρα αρμένιζαν στο πέλαγος το πλατύ, το μεγάλο, στο πέλαγος της αγάπης, με φουσκωμένα τα λευκά πανιά. Ταξίδευαν από τα μέρη τα ελληνικά σε τόπους μακρινούς, ξενιτεμένους. Με το λευκό τους μαντήλι αποχεραιτούσαν με χαρά φίλους και γνωστούς. «Ακούγοντας τη κρυφή φωνή της θάλασσας που μπαίνει μες στην καρδιά μας και μας συγκινεί και μας ευφραίνει» μας βροντοφώναζαν όλο χαρά και χαμόγελο «Καλή Αντάμωσηηηηη!!!», «Καλό Καλοκαίριιιιι!!!!».

Ο κόσμος συγκινημένος και ενθουσιασμένος καταχειροκτότησε τους μαθητές του ΛτΕ Πατρών και τους αποχαιρέτησε γνωρίζοντας ότι είναι γλυκός και ολιγόμηνος αυτός ο αποχωρισμός τους από τον μοναδικό μας πολιτισμό!!!

Τα φιντανάκια μας θα κάνουν ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό διάλειμμα δίπλα στη θάλασσα την παιχνιδιάρα και θα επιστρέψουν το Σεπτέμβρη για την έναρξη μιας νέας διαδρομής στην ελληνική μουσικοχορευτική μας παράδοση.

Η Πρόεδρος κα Κατερίνα Πολυκρέτη και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛτΕ Πατρών ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της όμορφης εκδήλωσης. Τις εθελόντριες δασκάλες μας, Χαρά Κωσταντινοπούλου, Ιωάννα Κουσκουρή, Σωτηρία Μπαρδάκη, Κατερίνα Σμάνη, Ειρήνη Σιμώνη, Αγγελική Φωτοπούλου και Ζήνα Φωτοπούλου και κυρίως του γονείς που τόσα χρόνια τώρα μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Από τη νέα σχολική χρονιά το ΛτΕ Πατρών θα βρίσκεται στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο της οδού «Σατωβριάνδου 32» (ανάμεσα Κορίνθου & Μαιζώνος). Το ΛτΕ Πατρών θα στεγασθεί από 1η Ιουλίου 2014 στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου αυτού. Θα διαθέτει αίθουσα υποδοχής, αίθουσα συμβουλίου, δυο αίθουσες χορού, αίθουσα ζωγραφικής, βιβλιοθήκη και αίθουσα για την ιματιοθήκη του Λυκείου.
Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στους νέους μας χώρους.
Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture