Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χόρχε Μπουκάι: Τι έρχεται να κάνει ο διάσημος ψυχίατρος της κρίσης στην Αθήνα

Χόρχε Μπουκάι: Τι έρχεται να κάνει ο διά...

Συνοδευόμενος από τον γιο του Ντεμιάν

“Οι κρίσεις περνάνε. Το πρόβλημα αρχίζει μετά”. Η φράση δεν ανήκει σε κάποιον οικονομολόγο, αλλά σε κάποιον πιο “ειδικό” των επιπτώσεων της οικονομικής κατάρρευσης στην ανθρώπινη υπόσταση κι αυτός δεν είναι άλλος από τον “ψυχίατρο της κρίσης”, τον Αργεντινό Χόρχε Μπουκάι.

Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής έφτασε σε αυτό που οι οικονομολόγοι ονόμασαν ως “το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης”, καθώς χθες πάτησε χθες επί ελληνικού εδάφους και απόψε αναμένεται να συνομιλήσει με το κοινό στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου που τιτλοφορείται “Ο δρόμος της πνευματικότητας. Φύλλα Πορείας V”.

Ο Χόρχε Μπουκάι που έφτασε στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον γιο του Ντεμιάν, είναι ένας πολύ γνωστός ψυχοθεραπευτής, αλλά και διάσημος συγγραφέας με βιβλία όπως το συναρπαστικό ανάγνωσμα υπό τον τίτλο “Να σου πω μια ιστορία”, ένα απλό και – κατά τη γνώμη μας – πανέξυπνο βιβλίο που θυμίζει πραγματική λογοτεχνία και πολύ λιγότερο αυτή την αντιπαθητική για πολλούς κατηγορία που περιλαμβάνει τα λεγόμενα βιβλία “αυτογνωσίας” και “αυτοβοήθειας”.

Ξεκινώντας από την κρίση που μαστίζει την Αργεντινή, αλλά φυσικά και την Ελλάδα, ο Μπουκάι υπογράμμισε ότι αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι “να μη μας νικήσει ο φόβος για την κρίση πριν από την κρίση” και πρόσθεσε ότι είναι πρόκληση σε τέτοιους καιρούς να ασχολούμαστε με υπερβατικά θέματα, καθώς, όπως είπε, “είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος για πνευματικότητα σε έναν που δεν έχει δουλειά. Αλλά πολλές φορές καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα στο σημαντικό και το επείγον, στην άνεση και στην υπέρβαση, στο είναι και το έχεις”.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες και ό ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την ανθρωπότητα κι ότι είναι μέσα από τις δυσκολίες που μπορούμε να διακρίνουμε το καλό πρόσωπο του ανθρώπου. “Η κρίση έκανε πιο ταπεινούς τους Αργεντινούς και πιο αλληλέγγυους μεταξύ τους κάτι που δεν το έβλεπες συχνά πριν”, λέει και συνεχίζει, “Η κρίση είναι δεσμευτική γι' αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας. Επίσης, οι Αργεντινοί έχασαν την υπεροψία, για την οποία ήταν διάσημοι. Έγιναν πιο ταπεινοί. Παρ'όλ'αυτά ο Πάπας είναι Αργεντινός!”.

Ο Χορχε Μπουκαι γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες και δηλώνει παντελώς άσχετος με την τεχνοκλογία. Όπως λέει δεν έχει e mail, facebook, twitter, ούτε site για να παρουσιάζει τη δουλειά του.  Αρχικά εργαζόταν σε νοσοκομεία και κλινικές, όπου ασχολούνταν με τις νοητικές ασθένειες.
Στη συνέχεια άρχισε να δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια, ιδρύματα και θέατρα, έδινε το παρόν σε συνέδρια, σεμινάρια, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ ξεκίνησε και τη συγγραφή βιβλίων.

Τα βιβλία ήταν που τον έκαναν γνωστό εκτός Αργεντινής και Ισπανόφωνου κόσμου και πετυχαίνουν μεγάλες πωλήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα κατατάσσονται στα best seller.

Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως “αδιόρθωτα αισιόδοξος” που πιστεύει ακράδαντα ότι η ανθρώπινη φύση είναι γενναιόδωρη, άξια να αγαπηθεί και να αγαπήσει. Προς το παρόν τον έχουν απορροφήσει η συγγραφή και τα ταξίδια ανά τον κόσμο, αλλά, όπως λέει, όταν πουλήσω τις βαλίτσες μου, θα ξεχάσω πού βρίσκεται το διαβατήριό μου και θα έχω την οδοντόβουρτσά μου σε ένα σπίτι, τότε ίσως ξαναρχίσω να έχω ασθενείς. Η δουλειά μου ως ψυχοθεραπευτής είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στη ζωή μου”. Εξάλλου, όπως δηλώνει κατηγορηματικά, κανένα βιβλίο δεν υποκαθιστά τον ψυχοθεραπευτή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις