Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Eπιστρέφει στις Ελληνικές αίθουσες η "Αμελί" με την Οντρί Τοτού, από τις 12 Ιουνίου 2014

Eπιστρέφει στις Ελληνικές αίθουσες η &qu...

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς Γαλλικές κομεντί που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πριν από 13 χρόνια που πρωτοπροβλήθηκε

H εταιρεία διανομής WEIRD WAVE, 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία της αγαπημένης Γαλλικής κομεντί «Αμελί» με την Οντρί Τοτού στον βασικό ρόλο, φέρνει την ταινία και πάλι στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε νέες κόπιες με ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και ήχου.

Το αριστούργημα του Ζαν Πιέρ-Ζενέ, που ήταν μάλιστα υποψήφιο για 5 βραβεία Όσκαρ και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία και στη χώρα μας, έρχεται στις 12 Ιουνίου 2014, σε επιλεγμένους θερινούς κινηματογράφους ανά την Ελλάδα για να δώσει μια νότα ρομαντισμού στις καλοκαιρινές βραδιές μας. Πιθανότατα το φιλμ να έρθει για προβολή και στην Πάτρα

Ο ρομαντισμός λοιπόν και το χιούμορ της Αμελί επιστρέφουν και η χαριτωμένη, ντροπαλή ηρωίδα είναι πάλι εδώ και θα αλλάξει τη ζωή των θεατών! Η Αμελί είναι ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει με τους εκκεντρικούς γονείς της, απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της πεποίθησης των γονιών της ότι πάσχει από μια σπάνια αρρώστια.

Η μόνη διέξοδος της είναι ένας ονειρικός κόσμος που πλάθει με την φαντασία της και ζει μέσα του. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο τραγικός θάνατος της μητέρας της, θα ρίξει τον πατέρα της σε βαθιά κατάθλιψη και την ίδια στον πραγματικό κόσμο, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με το μόνο όπλο του έχει, την φαντασία της.

Περικυκλωμένη στην καθημερινότητα της από εξίσου εκκεντρικούς με τους γονείς της ανθρώπους η Αμελί προσπαθεί να βρει την θέση της ανάμεσα τους. Μέχρι που μια συγκλονιστική είδηση, στις 31 Αυγούστου 1997, θα ενεργοποιήσει μια σειρά γεγονότων που θα της δείξει ότι έχει την δύναμη να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.

Βλέποντας ότι με μικρές πράξεις μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων, η Αμελί ξεκινά μια σταυροφορία να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Βυθισμένη στον καινούριο της στόχο, ξεχνά τον εαυτό της και τις δικές της ανάγκες. Οι περιπέτειες της όμως θα την φέρουν στον δρόμο του Νίνο, ενός νέου άντρα που φαίνεται να ζει μέσα στον δικό του κόσμο.

Ένα ρομαντικό κυνήγι θησαυρού θα ξεκινήσει, που θα ενώσει τους δύο κόσμους, στην πιο γλυκιά ταινία του γαλλικού κινηματογράφου.

Η «Αμελί» χάρισε στον σκηνοθέτη της Ζαν Πιέρ Ζενέ μία υποψηφιότητα για Όσκαρ (καλύτερου σεναρίου) και την άμεση μετάβαση από τις συνεργασίες του με τον Μαρκ Καρό, σε ταινίες που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα.

Οι συν-σκηνοθεσίες τους στο μακάβριο «Delicatessen» και το έξω-κοσμικό «Η Πόλη των Χαμένων Παιδιών» ήταν η διέξοδος και το εισιτήριο του στην Αμερική, χώρα που επέλεξε να μην μείνει, παρά τις αρκετές προτάσεις που δέχτηκε. Σκηνοθέτησε πάντως εκεί, ίσως το πιο ενδιαφέρον σίκουελ των Άλιεν (Άλιεν: Η Αναγέννηση) και επέστρεψε στη Γαλλία για να σκηνοθετήσει την «Αμελί» (για την οποία και κέρδισε BAFTA καλύτερου σεναρίου, Σεζάρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας και βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη από κοινό και επιτροπή στα Ευρωπαϊκά βραβεία).

Συνεργάστηκε εκ νέου με την Οντρί Τοτού στους «Ατελείωτους Αρραβώνες» και πέντε χρόνια αργότερα επιστρέφει με την αντρική απάντηση της «Αμελί» στο «Μικροαπατεώνες στα Δύσκολα». Φέτος θα δούμε μια ακόμα Αγγλόφωνη ταινία του, την πρώτη τρισδιάστατη της καριέρας του, με τίτλο «Ο Απρόβλεπτος Κος Σπίβετ».

Ο ρόλος της «Αμελί» χαρακτήρισε την Οντρί Τοτού για το υπόλοιπο της ζωής και της καριέρας της. Η νεαρή γλυκιά ηθοποιός, με την ικανότητα της να τσαλακώσει την αστραφτερή εικόνα της και να δημιουργήσει την απόλυτη ηρωίδα-πρέσβειρα του ρομαντισμού, έχει μείνει ήδη στην ιστορία ως Αμελί Πουλάν (Βραβείο Λουμιέρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας και Saint Jordi καλύτερης ξένης ηθοποιού).

Έχει επίσης παίξει στο «Euroflirt», το πρώτο μέρος της τριλογίας που συμπληρώνεται με τις «Ρώσικες Κούκλες» και στο φιλμ «Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν» μαζί με τον Ρομέν Ντουρί που θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή από την Σπέντζος Φιλμ στις 12 Ιουνίου 2014. Ο Στίβεν Φρίαρς ανακάλυψε στη Γαλλίδα που μέχρι τότε δεν μιλούσε λέξη Αγγλικά, κάτι ιδιαίτερο και την επέλεξε για τον κεντρικό ρόλο στο «Βρώμικα Όμορφα Πράγματα».

Ο σπουδαίος Αλέν Ρενέ τη σκηνοθέτησε στην κομψή του κωμωδία, «Όχι στο Στόμα», στο πλευρό της συζύγου του Σαμπίν Αζεμά ενώ ως γνωστό υποδύθηκε τη Σοφί Νεβώ στην κινηματογραφική μεταφορά του διεθνούς Best seller «Κώδικας Ντα Βίντσι» στο πλευρό του Τομ Χανκς, το 2006. Για το «Κορίτσι για Σπίτι» θα κερδίσει το βραβείο NRG και λίγο καιρό αργότερα το «Φτάνει να ‘μαστε μαζί» θα είναι μια ακόμα εμπορική επιτυχία που θα προστεθεί στο βιογραφικό της. Ήδη ως πρέσβειρα της εταιρίας Chanel, υποδύθηκε την Coco σε κινηματογραφική ταινία με επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια, η Τοτού επιδιώκει να δοκιμαστεί σε πιο σκληρούς ρόλους με όποιο κόστος. Οι ρόλοι που ακολούθησαν ήταν και οι δύο από πολύ χαρακτηριστικά βιβλία. Πρώτα υποδύθηκε την Τερέζ Ντεσκερό στην ταινία «Το Κρυφό Πάθος της Τερέζ Ντ.» (δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Φρανσουά Μοριάκ) και στη συνέχεια έπαιξε στην ταινία «Ο Αφρός των Ημερών» (βασισμένο στο βιβλίο του Μπορίς Βιαν). Σύντομα θα παίξει στο πλευρό της Μελανί Λοράν (Άδωξοι Μπάσταρδη) και της Μπερενίς Μπεζό (Ο Αρτίστας) στην ταινία «Eternity».

Ο συμπαθής ηθοποιός και σκηνοθέτης Ματιέ Κασοβίτς που υποδύεται στην «Αμελί» τον Νίνο, είναι ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στην Γαλλία και την Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά της εμπορική επιτυχία του «Κοίτα τους Άντρες όταν Πέφτουν», σκηνοθέτησε, πρωταγωνίστησε και υπέγραψε το μοντάζ στο «Μίσος», ταινία που γνώρισε παγκόσμια εμπορική επιτυχία και στις Κάννες πήρε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη καθώς και τα βραβεία Λουμιέρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθέτη. Ακολούθησε ο «Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας» και η συμμετοχή του στο «Πέμπτο Στοιχείο».

Η επόμενη σκηνοθετική του δουλειά στην ταινία «Δολοφόνοι» δέχτηκε έντονη κριτική και απέκτησε πολλούς εχθρούς και θαυμαστές. Αργότερα θα βρεθεί στο πλευρό του Ρόμπιν Γουίλιαμς στο «Τζέικομπ, ο Ψεύτης» και στο πλευρό του Ζαν Ρενώ στα «Πορφυρά Ποτάμια». Ο ρόλος του Νίνο στην «Αμελί» τον καθιέρωσε επίσημα πια, σαν καταξιωμένο ηθοποιό στο διεθνές στερέωμα. Συνεργάστηκε με τις ομορφότερες γυναίκες στη συνέχεια.

Μαζί με τη Νικόλ Κίντμαν θα πρωταγωνιστήσουν στην πικρή κωμική περιπέτεια «Το Κορίτσι των γενεθλίων» και στο πλευρό της Κλεοπάτρας, Μόνικα Μπελούτσι, στο «Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα». Ο Κώστας Γαβράς τον σκηνοθετεί στο «Αμήν» ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος θα σκηνοθετήσει τις Χάλε Μπέρυ και Πενέλοπε Κρουθ στο θρίλερ «Gothika». Ο Στήβεν Σπίλμπεργκ θα τον καθοδηγήσει στο «Μόναχο» λίγο καιρό πριν ο ίδιος υπογράψει την επόμενη σκηνοθετική του δουλειά, το «Babylon A.D.». Πρόσφατα τον είδαμε στο πλευρό της Ζιλιέτ Μπινός στην ταινία «Η Ζωή της Άλλης» (διανομή: Weird Wave).

Στην «Αμελί» παίζει ακόμα ο Ζαμέλ Ντεμπουζέ στο ρόλο του Λισιέν, η Γιολάντ Μορώ, ο Ντομινίκ Πινό, κ.α.

Δεν είναι μόνο οι υπέροχες εικόνες του Ζαν-Πιερ Ζενέ που έκαναν την «Αμελί» μια πραγματικά επιτυχημένη ταινία αλλά και οι εξαίσιες ρομαντικές μελωδίες του Γιαν Τίρσεν, ενός από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς του. Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1970, ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο στην ηλικία των τεσσάρων ετών, βιολί στα έξι του χρόνια και μεγαλώνοντας σπούδασε σε μουσικές σχολές αποκτώντας κλασσική εκπαίδευση πάνω στη μουσική.

Η μεγαλύτερη του επιτυχία παραμένει το soundtrack της «Αμελί» που περιέχει κομμάτια από τα πρώτα του album. Μάλιστα ο Ζενέ σκόπευε να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό μουσικό ύφος στην ταινία, μέχρι που άκουσε την μουσική του Τίρσεν και του ζήτησε να γράψει μουσική για την ταινία. Μέσα σε δύο εβδομάδες έγραψε 19 κομμάτια για την ταινία, ενώ παράλληλα ετοίμαζε παράλληλα το πέμπτο άλμπουμ του. Το soundtrack γνώρισε τεράστια επιτυχία, του χάρισε πολλά βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση και αυτό απογείωσε την καριέρα του Τίρσεν, δίνοντας του την ευκαιρία δύο χρόνια μετά να γράψει την μουσική για την ταινία «Αντίο Λένιν».

*Στο μεταξύ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ιανός, η Weird Wave οργανώνει την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, μια μοναδική βραδιά, αφιερωμένη στον πολύχρωμο και παράξενο κόσμο της «Αμελί», με ζωντανή μουσική εμπνευσμένη από τις μελωδίες του Γιαν Τίρσεν και έκθεση φωτογραφίας και videoart, βγαλμένα από τις εικόνες του Ζαν-Πιερ Ζενέ.

Θα υπάρξει και διαγωνισμός σχετικά με την έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Η Αμελί στην Αθήνα».

Οι 20 φωτογραφίες με τις περισσότερες ψήφους, θα διακοσμήσουν το Ιανός Cafe από τις 13 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ενώ οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη προβολή της ταινίας, στις 12 Ιουνίου σε κινηματογράφο – έκπληξη!

Επίσης όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, όσοι θέλουν, μπορούν να στείλουν στο [email protected] και [email protected] τα δικά σας videoart (με wetranfer ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία), εμπνευσμένα από τον κόσμο της «Αμελί» (ανάλυση 1920x1080 ή 1280x720), διάρκειας μέχρι και 90 δευτερόλεπτα, τα οποία θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του event και τα 20 καλύτερα θα κερδίσουν από μια πρόσκληση για την ταινία.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture