Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάτρα: Ψηφιακός μαστογράφος και Ιατρείο Πόνου στο Νοσοκομείο Ρίου - Ανακοινώσεις από Μπονάνο στο 2ο Forum Υγείας

Πάτρα: Ψηφιακός μαστογράφος και Ιατρείο ...

Δεκάδες οι παρουσιάσεις

Με σημαντικές συνεδριακές εκδηλώσεις, ολοκληρώθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαΐου το «2ο Forum Υγείας» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με κεντρικό θέμα «Παρόν και Μέλλον στην Υγεία: Ο ειδικότερος ρόλος της ως πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής Ανάπτυξης».

Τόσο κατά τη διάρκεια των δεκάδων παρουσιάσεων επιστημόνων, ερευνητών και εκπροσώπων φορέων του κόσμου της υγείας, όσο και στα πλαίσια του διαλόγου που κυριάρχησε στις χωριστές φετινές εκδηλώσεις του 2ου Forum Υγείας ,αναδείχθηκαν όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα τα προβλήματα πάνω στα οποία βαδίζει σήμερα η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Αναδείχτηκαν όμως και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει στην κοινωνία της ευρύτερης περιφέρειας, η έρευνα που διεξάγεται σε επίπεδο πανεπιστημίου και των διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής, για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και νέων θεραπειών καθώς και η ευκαιρία για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, μέσω της νέας τεχνολογίας.

Τέλος δόθηκε βήμα στους εθελοντές του χώρου της υγείας που ανέπτυξαν με ιδιαίτερη επιτυχία την ενότητα «Αλληλεγγύη στην Υγεία» και σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επαγγελματίες της υγείας να παρουσιάσουν το έργο τους στην προώθηση της αγωγής υγείας στα σχολεία της Αχαΐας και ειδικότερα τα προγράμματα πρόληψης, αντιμετώπισης των κινδύνων από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους και την σωστή στοματική υγεία.

 

Αλληλεγγύη στην Υγεία

Το φετινό Forum Υγείας ξεκίνησε τις εργασίες του από το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαΐου με την πρώτη εκδήλωση του Δήμου Πατρέων/Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων & Ένταξης Μεταναστών και σημαντικών εθελοντικών οργανώσεων, με θέμα: «Αλληλεγγύη στην υγεία» χωρισμένο σε τρεις ενδιαφέρουσες ενότητες.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση στην πρώτη ενότητα που αφορούσε τη δράση των εθελοντών στο ΕΣΥ για τη στήριξη των καρκινοπαθών ήταν ο Χαράλαμπος Μπονάνος, Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια». Ο κ. Μπονάνος αφού εξήρε το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων «Αγκαλιάζω» και «Φλόγα» στην ανακούφιση των πασχόντων από καρκίνο έκανε μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις που θα αναβαθμίσουν και θα δώσουν άλλο περιεχόμενο και ουσία στην υποδοχή, υποστήριξη και ανακούφιση των ογκολογικών ασθενών.

Πρόκειται για την ίδρυση του Ιατρείου Πόνου στο Π.Γ.Ν.Π., την εγκατάσταση στο νοσοκομείο σύντομα του σύγχρονου Ψηφιακού Μαστογράφου και την πρωτοβουλία για μεταφορά των σκευασμάτων που αφορούν καρκινοπαθείς και χημειοθεραπείες, απευθείας στο νοσοκομείο -από τον ΕΟΠΥΥ- προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών.

Τέλος ο κ. Μπονάνος, ανταποκρινόμενος στις σχετικές εκκλήσεις των εθελοντών, ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα συγκεντρωθούν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου οι διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων και εκπρόσωποι όλων των εθελοντικών οργανώσεων για να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης, με στόχο την καλύτερη οργάνωση, υποδοχή και ανακούφιση των πασχόντων και των συνοδών τους.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη δεύτερη ομάδα ομιλητών, συνεδρία που είχε θέμα: «Όσο υπάρχουν άνθρωποι…» και συντονιστή το γνωστό λογοτέχνη και δημοσιογράφο Σταύρο Ιντζεγιάννη.

Η τρίτη ενότητα ομιλιών είχε ως θέμα: «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία και οι πρακτικές του Δήμου για την προάσπισή της».

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρίνα Ριζογιάννη, δημοσιογράφος.

Στις τρεις ενότητες εκδηλώσεων συνεργάστηκαν οι εθελοντικές οργανώσεις: Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ, Νοσηλευτική Υπηρεσία Ε.Ε.Σ. Πάτρας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Στυλιανός», Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - Χάρισε Ζωή, Γιατροί του Κόσμου - Ανοικτό Πολυιατρείο Πάτρας.

 

Η Υγεία στη νέα -ψηφιακή- εποχή

Η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών για την υγεία στην ψηφιακή εποχή το Σάββατο 31/5/2014 ξεκίνησε με τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Νικηφορίδη με θέμα: «Το στοίχημα του συνδυασμού ψηφιακών δεδομένων στο χώρο της Υγείας, σήμερα».

Ο αναπλ. Καθηγητής Ακτινολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Καρναμπατίδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας μέσω της πληροφορικής.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του αναπλ. Καθηγητή Νευροχειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Κωνσταντογιάννη για τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στη σύγχρονη Νευροχειρουργική και ιδιαίτερα στις λεπτές επεμβάσεις σε εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη.

Από την πλευρά της η Καλλιρόη Σταυριανού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναλύοντας στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις αστοχίες της νέας τεχνολογίας σε θεραπείες και επεμβάσεις αλλά και τα αυξημένα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο επαγρύπνησης.

Τέλος ο Ιωάννης Γιαλελής, Ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του ερευνητικού ακαδημαϊκού δυναμικού για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων στον τομέα της υγείας.

Συντονιστής της εκδήλωσης του Πανεπιστημίου ήταν ο Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του με την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Γκούμας που επεσήμανε την προσφορά των επιστημόνων της υγείας και της έρευνας που αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

 

Ο νέος «υγειονομικός χάρτης» με το Π.Ε.Δ.Υ.

Στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας και του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, μετά την ίδρυση του Π.Ε.Δ.Υ., που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31/5/2014, πρώτος ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Σκουρλάς, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Σκουρλάς τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών ειδικοτήτων και να αναθεωρηθεί η διαδικασία ίδρυσης της νέας δομής του Π.Ε.Δ.Υ. καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι αδύνατο να λειτουργήσει το αστικού τύπου ιατρικό κέντρο, χωρίς σημαντικές ιατρικές ειδικότητες όπως χειρούργος και καρδιολόγος, έτσι όπως το σχεδίασαν οι ιθύνοντες του υπουργείου».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαχριστόπουλος, Ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Π.Ε.Δ.Υ. δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός φορέας παροχής πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης, χωρίς συμβεβλημένους γιατρούς ενώ χαρακτήρισε «τραγικές» για τους ασφαλισμένους τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την υγεία.

Τέλος ο Γιώργος Σκανδάμης, Ταμίας του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, σχολίασε ότι «για να περιοριστεί η προκλητή ζήτηση και η κατασπατάληση πόρων, εκμηδενίστηκαν οι παροχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποτέλεσμα να κατακλύζονται τα νοσοκομεία, με τις τεράστιες ελλείψεις τους σε προσωπικό και πόρους, από περιστατικά που θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται στην Π.Φ.Υ.».

«Η καλή σχέση του γιατρού με τον ασφαλισμένο είναι η βάση για τη λειτουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Παροχής Υγείας. Δυστυχώς το Π.Ε.Δ.Υ. διογκώνει τα προβλήματα, αντί να βελτιώνει αυτή τη σχέση» σχολίασε κλείνοντας την εκδήλωση η Μαριάννα Σταματιάδου, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

 

Προοπτικές στο χώρο του φαρμάκου

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση την Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιατρική Χημεία»- Πανεπιστήμιο Πατρών, της EL DRUG-Επιστημονικό Πάρκο Πατρών με θέμα: «Φαρμακευτική Έρευνα και Καινοτομία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Προοπτικές ανάπτυξης και παραγωγής Μεθόδων και Φαρμακευτικών Προϊόντων» που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Μαΐου ήταν ο Γιάννης Ματσούκας, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Ματσούκας αναφέρθηκε στις βιοεπιστήμες, τονίζοντας ότι «εντάσσονται στην πλέον ελπιδοφόρα τεχνολογία αιχμής που μπορεί να φέρει μεγάλη ανάπτυξη στην Περιφέρεια και στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε στη ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων Βιοεπιστημών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

Ο Γεράσιμος Ρασσιάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και π. Ερευνητής της GlaxoSmithKline αναφέρθηκε στα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι μπορεί να μετατραπούν σε «μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα», προσφέροντας όπως είπε χαρακτηριστικά «πεδίο δόξης λαμπρό για την οικονομία, θέσεις εργασίας, χρηματοδότηση και ανάπτυξη της έρευνας και προπαντός για την υγεία των Ελλήνων».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστήμιο Πατρών Περικλής Νταβλούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχρονη αντι-αιμοπεταλιακή αγωγή που κατατάσσει την Ελλάδα στη διεθνή πρωτοπορία σε επίπεδο κλινικής αντιμετώπισης σε παθήσεις της καρδιάς.

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, για την οποία τόνισε ότι είναι η δεύτερη -μετά τα τροχαία ατυχήματα- αιτία αναπηρίας σε νέους ενήλικες, με μεγάλο κόστος ως προς την αντιμετώπισή της.

Από την πλευρά της η Σοφία Χατζηαντωνίου, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής περιέγραψε τα οφέλη της νανοτεχνολογίας στη φαρμακευτική και ιδιαίτερα στο χώρο των καλλυντικών.

Αμέσως μετά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Κλινικών Ερευνών στο Π.Γ.Ν.Π. και αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της έρευνας στο χώρο του φαρμάκου, με τις νέες επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας και την τεχνογνωσία που παράγεται και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Δρ. Πέτρος Κόκκινος, από το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη μεταγονιδιωματική για την οποία επεσήμανε ότι «είναι στο επίκεντρο της μάχης για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών και φαρμάκων».

Τέλος η Δρ. Καρολίνα Ακινόσογλου, από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση των πολυ-ανθεκτικών στελεχών μικροβίων και μικροοργανισμών από τη δεκαετία του 1980 και τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στον πληθυσμό.

 

Αγωγή Υγείας και Εθελοντές

Μια ακόμη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του «2ου Forum Υγείας 2014» ήταν αυτή του Δήμου Πατρέων και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας, με θέμα: «Αγωγή Υγείας στη σχολική κοινότητα».

Την εκδήλωση του δήμου και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Χαράλαμπος Στανίτσας Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας ο οποίος ανάφερε για τις προσπάθειες που ξεκίνησαν στο δήμο για την προώθηση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία.

Πρώτη ομιλήτρια και συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Σοφία Παναγιωτίδου, Νοσηλεύτρια και αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας της Διεύθυνση Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων

Η κα Παναγιωτίδου αναφέρθηκε στα προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τους γονείς και τη σχολική κοινότητα προωθώντας την αγωγή υγείας με τρόπο απενοχοποιημένο και κατανοητό».

Αμέσως μετά ο Δημήτρης Λιάνας, Γενικός Ιατρός και υπεύθυνος του Δημοτικού Ιατρείου Αγυιάς του Δήμου Πατρέων αναφέρθηκε σε θέματα υγείας όπως αναπτύσσονται υπό τη μορφή διαδραστικού παιχνιδιού, στα σχολεία της Πάτρας.

Στην συνέχεια οι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι Μέμα Λαμπροπούλου και Μαρκέλλα Συμεοπούλου και ο κλινικός διατροφολόγος – διαιτολόγος Γεράσιμος Κλαουδάτος κατέθεσαν μια σειρά από ιδέες για διατροφική εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, με βάση τα δεδομένα στην Ελλάδα, τα αγόρια σε ποσοστό 43,8% και τα κορίτσια σε ποσοστό 37,5%, ποσοστά τα οποία είναι διπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., έχουν πιθανότητα να αναπτύξουν την παιδική παχυσαρκία. Εκ μέρους των ομιλητών τονίστηκαν οι βασικοί πυλώνες των προγραμμάτων διατροφικής αγωγής που είναι η ανάγκη για συσχέτιση διατροφής με καλή υγεία αλλά με έμμεσο τρόπο, ο εντοπισμός προβληματικών στοιχείων (αναψυκτικά, γλυκά, φαγητό απ’ έξω κλπ) και η εστίαση σε αυτά.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Εμμανουήλ Σουρή, Ψυχολόγο και Κοινωνικό Σύμβουλο στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το σχολικό εκφοβισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι της ειδικής διεπιστημονικής ομάδας που έχει συσταθεί σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου -Μακρή Βικτωρία, Ψυχολόγος, Σταμπόλτα Γεωργία, Κοινωνικός Λειτουργός και Ξυντάρα Μαρίνα, Κοινωνικός Λειτουργός- αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες και τους κινδύνους στο διαδίκτυο.

Η ομάδα αναλαμβάνει, όπως εξήγησαν οι ομιλητές, την ανάπτυξη δράσεων στα πλαίσια κοινωφελών προγραμμάτων με ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Αχαΐας για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους.

 

Εκθεσιακό Τμήμα

Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του 2ου Forum λειτουργούσε Εκθεσιακό Τμήμα εθελοντικών οργανώσεων και εταιρειών του χώρου της Υγείας.

Επίσης σε ειδικό χώρο του Εκθεσιακού Τμήματος αναρτήθηκαν και φέτος δεκάδες επιστημονικά πόστερ με νέες καινοτόμες εφαρμογές στο χώρο της Υγείας από Ερευνητικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

To «2ο Forum Υγείας» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Χορηγοί ήταν τα Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών Α.Ε. (CBL), η EL DRUG A.E., το πολυκατάστημα APLOPOLIS, η UNITYPE, η UΙN.GR και το Ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being