Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Μαρία Φαραντούρη ξανασμίγει επί σκηνής με τον Αμερικανό θρύλο της τζαζ Charles Lloyd σε Ηρώδειο και Πάτρα

H Μαρία Φαραντούρη ξανασμίγει επί σκηνής...

Η συναυλία στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στο Αρχαίο Ωδείο

Αναμένεται να είναι από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού και θα έχουν την χαρά και το προνόμιο να το ζήσουν και να το απολαύσουν στο Αρχαίο Ωδείο την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 οι Πατρινοί μουσικόφιλοι.

Πρόκειται για μία τζαζ τελετουργία δύο κόσμων γιατί έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η συναυλία που, σηματοδοτεί την νέα συνάντηση του θρυλικού Αμερικανού τζαζ σαξοφωνίστα Charles Lloyd και της Ελληνίδας ιέρειας του «έντεχνου» τραγουδιού και "μούσας" του Μική Θεοδωράκη, Μαρίας Φαραντούρη.

Η 1η συναυλία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και θα ακολουθήσει η συναυλία της Πάτρας, στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Η μουσική αυτή συνάντηση αποτελεί τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων και δύο μεγάλων καλλιτεχνών. Είχε άλλωστε κάτι σχεδόν μεταφυσικό η πρώτη τους γνωριμία το 2002 στην Καλιφόρνια και η άμεση καλλιτεχνική τους χημεία. Ο Λόυντ τότε παρακολούθησε τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Πανεπιστήμιο της Santa Barbara.

Όπως γράφει το musicpaper.gr, ο σπουδαίος και βετεράνος σαξοφωνίστας που έχει γράψει χιλιόμετρα σε live και συνεργασίες με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της αμερικανικής τζαζ αλλά και της ροκ του 20ου αιώνα, αναγνώρισε στην φωνή της Φαραντούρη την Ελληνίδα την Billie Holiday.

Κάτι ανάλογο ίσχυσε και για εκείνη που παρότι παραδεχόταν πως ουδέποτε υπήρξε «μανιακή της τζαζ» και που, με εξαίρεση τα spirituals και τον κλασικό πια Γκέρσουιν, δεν είχε δοκιμαστεί σε τέτοιου είδους ερμηνείες, μαγεύτηκε από την καλλιτεχνική εμβέλεια και τον ήχο του Lloyd.

Κι έτσι ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη η συνεργασία τους το καλοκαίρι του 2010, στο Ηρώδειο, στις 4 Ιουνίου για το ιστορικό πια Athens Concert, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και σε δίσκο από την δισκογραφική εταιρεία ECM του Μάνφρεντ Αϊχερ. Η καλλιτεχνική τους σχέση δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Αντίθετα η πρώτη εκείνη συνάντηση έφερε κι άλλα πράγματα όπως καινούριους ήχους, καινούριες συνεργασίες και κατακτήσεις. Δεν είναι π.χ. τυχαίο ότι ο Λόυντ ανακάλυψε 1η φορά χάρη στην Μαρία Φαραντούρη τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου κι ένα ηχόχρωμα που ήδη από το 2010 θέλησε να εντάξει και στο δικό του μελωδικό σύμπαν…

Οι εκλεκτικές μουσικές συγγένειες συνεχίστηκαν και απόδειξη ήταν η τελευταία σύνθεση Wild Man Suite του Lloyd που, ανάμεσα σε πολλά ακόμα από τα δημοφιλή έργα του, θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της τωρινής συναυλίας.

Κατά την διεθνή κριτική πρόκειται για «ένα αριστουργηματικό κομμάτι» στο οποίο ένα παραδοσιακό τζαζ κουαρτέτο (το καινούριο κουαρτέτο του Charles Lloyd με τους Gerald Clayton- πιάνο, Joe Sanders-μπάσο, Gerald Cleaver-ντραμς) καλεί δύο παραδοσιακά μουσικά όργανα, το ουγγρικό cimbalom (ο Miklos Lukacs παίζει αυτό το ουγγρικό είδος τσέμπαλου) και την πολίτικη λύρα (του Σωκράτη Σινόπουλου) να προσθέσουν το δικό τους ηχόχρωμα.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας που θα έχουμε την χαρά να δούμε και να ακούσουμε στην Πάτρα, στο σχήμα θα προστεθεί ο πιανίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής Τάκης Φαραζής- πρόσωπο-κλειδί και στην πρώτη μουσική συνάντηση της Φαραντούρη με τον Lloyd, μιας που ήταν εκείνος που είχε διασκευάσει και ενορχηστρώσει την εμπνευσμένη από Ελληνικά μουσικά θέματα, τόσο από την παραδοσιακή όσο και από τη σύγχρονη μουσική, “Ελληνική Σουίτα”.

Γκεστ σταρ θα είναι ο Γιάννης Σπάθας, ο μεγάλος κιθαρίστας που έμαθε στους Έλληνες τι σημαίνει ροκ κιθάρα. Οι οκτώ μουσικοί θα πλαισιώσουν την Μαρία Φαραντούρη σε νέες συνθέσεις, σε μία διευρυμένη εκδοχή της «Ελληνικής Σουίτας» στην οποία προστίθεται η μουσική παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης και σε πολλές ακόμα ολοκαίνουριες μουσικές εκπλήξεις από το ελληνικό κι από το διεθνές ρεπερτόριο.

Αναμένεται να είναι μία συναυλία ανοιχτών συνόρων με αφορμή την τζαζ ή κι ένα μουσικό καλειδοσκόπιο από διαφορετικούς ήχους, μελωδίες και επιρροές, η βραδιά της 22ης Ιουνίου στην Πάτρα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture