Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου "Σονάτα του Σεληνόφωτος" παρουσιάζουν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Πατρών

Το αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου "...

Σήμερα 19 Μαίου και την Τρίτη 20 Μαίου 2014 στο θεατράκι Αγορά

Την παράσταση «Σονάτα του Σεληνόφωτος» που βασίζεται στο ομώνυμο ποιητικό έργο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή από την Μονεμβασιά, Γιάννη Ρίτσου (1909 – 1990) θα παρουσιάσουν οι μαθητές του 3ου Γενικού λυκείου της Πάτρας στο θεατράκι Αγορά στην οδό Καραισκάκη, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου.

Η παράσταση θα ανέβει σήμερα Δευτέρα 19 Μαίου και την Τρίτη 20 Μαίου 2014, στις 20.30 ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος», γραμμένη το 1956 τιμήθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο ποίησης και θεωρήθηκε ότι με την ιδιότυπη μορφή και ατμόσφαιρά της σημάδεψε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όχι μόνο για το έργο του Γιάννη Ρίτσου αλλά και για την Ελληνική ποίησή γενικότερα.

Το 1968 ο Ρίτσος προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, το οποίο δεν πήρε διότι θεωρήθηκε στρατευμένος ποιητής (καθότι ήταν μέλος του ΚΚΕ). Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

Όπως έχει γραφτεί, στην συνείδηση του ποιητή αντανακλώνται ιδεολογικές ανακατατάξεις που συνταράζουν την εποχή της δεκαετίας του ’50 τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, στον οποίο ιδεολογικά και πολιτικά ήταν ενταγμένος ο Ρίτσος. Ο ποιητής νιώθει επιτακτική την ανάγκη στην «Σονάτα του Σεληνόφωτος» να επανατοποθετηθεί απέναντι στον κόσμο, γιατί του είναι αδύνατο να μη σκέφτεται το αύριο.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, από τα πιο αγαπημένα και γνωστά κείμενα του Ρίτσου, είναι ένας σκηνικός ποιητικός μονόλογος, μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, που μιλά με συμβολικό τρόπο για την ζωή και την ελπίδα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture