Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ντίβα με το...μούσι Κοντσίτα φέρνει την Eurovision στην μαγευτική Βιέννη - Ένας απολογισμός του thebest.gr των όσων είδαμε στον τελικό του Σαββάτου

Η ντίβα με το...μούσι Κοντσίτα φέρνει τη...

Η Αυστρία είχε να κερδίσει από το 1966 και το "Merci cherie" του 80χρονου θρύλου σήμερα Udo Jurgens

Πάει κι αυτή η Eurovision, πέρασε στην… ιστορία με ένα νικητήριο τραγούδι και καλλιτέχνη που δημιούργησε μεγάλο ντόρο, ανάλογο με τα περίφημα τέρατα, τους Lordi το 2006 στην Eurovision της Αθήνας και πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Dana International και του τραγουδιού «Diva» του Ισραήλ το 1998.

Δεν αναφέρουμε τυχαία και την χρονιά του 1998 διότι φέτος οι νεαροί και ζωηροί, γεμάτοι ενέργεια εκπρόσωποι μας στην σκηνή της Eurovision, Freaky Fortune και Riskykidd αδίκως θα λέγαμε βρέθηκαν στην απογοητευτική 20η θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 10 Μαίου 2014 μεταξύ 26 χωρών. Βέβαια κατ’ ουσία η Ελλάδα με το τραγούδι - κατάλληλο για κλαμπ «Rise Up» πλασαρίστηκε 20η στο σύνολο των 37 συμμετεχουσών χωρών (είχαμε όπως αποκαλύφθηκε περάσει στην 7η τελικά θέση, από τον Β΄ημιτελικό της περασμένης Πέμπτης στον τελικό ενώ η Αυστριακή Κοντσίτα, το «κορίτσι» με το μούσι ήρθε 1η και στον β’ ημιτελικό κι ας την ανήγγειλαν επίτηδες και για να μεγαλώσουν το σασπένς και τα στοιχήματα που παίζονταν, τελευταία οι διοργανωτές).

Η 20η λοιπόν θέση της Ελλάδας με τους 35 πόντους είναι η χειρότερη στην ιστορία της Ελλάδας στην Γιουροβίζιον μαζί και με την 20η θέση της Πατρινής στην καταγωγή αξιόλογης ποπ τραγουδίστριας Διονυσίας Καρόκη που με το συγκρότημα Θάλασσα και την ωραία μπαλάντα «Μία κρυφή ευαισθησία» είχε παντελώς ατυχήσει στην Eurovision του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας τον Μάιο του 1998, παίρνοντας μόνο 12 βαθμούς από την Κύπρο.

Επιστρέφοντας στην φετινή διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας και από την οποία δεν έλειψαν και κάποια οργανωτικά λάθη, με μία πάντως τεράστια και επιβλητική σκηνή σε σχήμα ρόμβου, το τραγούδι της Ελλάδας που κατά την γνώμη μας είχε καλύτερη παρουσίαση στον β’ ημιτελικό απ’ ότι στον τελικό (παράδειγμα το stop motion στο άλμα στο τραμπολίνο του Αρθούρου Γερεμιάν αποδόθηκε λιγότερο καλά από τον τηλεσκηνοθέτη) ψήφισαν μόλις 10 από τις 37 χώρες. Έτσι τα προγνωστικά που ήθελαν το τραγούδι της χώρας μας να καταλήγει κάπου ανάμεσα στην 9η με 15η θέση δεν επιβεβαιώθηκαν.

Να θυμίσουμε ότι Ελλάδα ψήφισαν το Αζερμπαιτζάν με 4 βαθμούς, η Ρωσία που αποδοκιμαζόταν συνέχεια από το κοινό των 11.000 θεατών στην αρένα της Κοπεγχάγης στο παλιό ναυπηγείο του 19ου αιώνα, μας έδωσε 4, η γειτονική Αλβανία μας ψιλοσνόμπαρε με 2 βαθμούς, η Μάλτα μας χάρισε μόλις 1 βαθμό και 2 το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αρμενία μας έδωσε τους περισσότερους πόντους (7) και ακολούθησε η Λευκορωσία με 6. Το Ισραήλ μας έδωσε 2 και 3 η γειτονική μας Ιταλία και 4 η Γεωργία.

Μηδέν πόντους, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε μας έδωσε η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (που την ώρα που ψήφιζε έλεγε με έμφαση, αυτές είναι οι ψήφοι της… Μακεδονίας), η Σουηδία αλλά και η Αυστρία που εμείς της δώσαμε το άριστα – 12!

Φέτος είναι αλήθεια πως έλειψε και το 12άρι της Κύπρου που θα μας ανέβαζε έστω λίγο ψηλότερα.

Συνολικά 12 άριστα – δωδεκάρια μάζεψε η 26χρονη Κοντσίτα ή Τομ Nέουγιρθ ή Νόιβιρθ (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) και 290 βαθμούς, 52 περισσότερους από τους 238 της 2ης Ολλανδίας με την τύπου Αμερικάνικου φολκ – κάντρι μπαλάντα «Calm after the storm» των The Common Linnets (της Ilse De Lange και του Waylon) που τραγούδησαν αντικριστά με τις κιθάρες τους.

Επρόκειτο για ένα ήρεμο, ποιοτικό κομμάτι που έκανε την έκπληξη και μάλιστα όπως διαβάσαμε στο σάιτ eurovision.tv, απ’ όπου και οι φωτό, κέρδισε και 2 βραβεία των Marcel Bezençon Awards (καλύτερο καλλιτεχνικό τραγούδι και σύνθεση). Τα βραβεία καθιερώθηκαν από το 2002 προς τιμή του ανθρώπου που είχε την ιδέα δημιουργίας του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1956. Το βραβείο Marcel Bezencon των διαπιστευμένων εκπροσώπων του Τύπου πήγε αναμενόμενα στην Κοντσίτα Βουρστ και το παρέλαβε η Kathrin Zechner, Managing Director της Αυστριακής Δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Στην 3η θέση τελικά ήρθε η Σουηδία με το «Undo» και την Σάνα Νίλσεν με 218 πόντους, 4η η Αρμενία με τον Αράμ και το υπέροχο κομμάτι «Not alone» με 174 και 5η η επίσης εξαιρετική Ουγγαρία με το «Running» και τον Αντράς Καλάι Σόντερς (143 πόντους). Τους εκατό βαθμούς πέρασε και η συμπαθής και σέξι Μαρίγια Γιάρεμτσουκ από την Ουκρανία (6η με 113 βαθμούς) ενώ η πολυσυζητημένη λόγω της πολιτικής κρίσης και του ρόλου της στην ανατολική Ουκρανία, Ρωσία με το «Shine» (γραμμένο κατά το ήμισυ από τον Δημήτρη Κοντόπουλο και σκηνοθετημένο από τον Φωκά Ευαγγελινό) και τις 17χρονες δίδυμες καλλιτέχνιδες ήρθε 7η με 89 βαθμούς!

Η Ελβετία με τον συμπαθή Sebalter και το τραγουδιστό σφύριγμα του έμεινε 13η με 64 βαθμούς ενώ στην πρώτη δεκάδα πλασαρίστηκαν και η μπαλάντα της Νορβηγίας «Silent storm» με 88 βαθμούς (8η) και η διοργανώτρια Δανία με τον νεαρό Μαροκινής καταγωγής Μπασίμ και η Ισπανία με την Ρουθ Λορένζο με το «βρεγμένο» λόγω του τραγουδιού της «Dancing in the rain» μαλλί της, με 74 βαθμούς.

Πάτο και δικαίως έπιασε το «Moustache» των Γάλλων που ήρθαν τελευταίοι με 2 βαθμούς ενώ η Μόλι του Ηνωμένου Βασιλείου κατετάγη 17η με 40 βαθμούς και η Ιταλίδα Έμμα Μαρόνε με το χρυσό στεφάνι στο κεφάλι και περιβολή αλά Καίσαρα 21η με 33 βαθμούς. Όσο για τις Πολωνέζες που έπλυναν στην σκάφη και έπηξαν βούτυρο… επί σκηνής, δεν κατάφεραν κάτι περισσότερο από την 14η θέση και 62 βαθμούς.

Αναφορικά με το «draq queen act» ή performance της Κοντίτσα όπως το χαρακτήρισε το BBC, το «Rise like a phoenix» που πήρε τη νίκη, πρέπει να πούμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ ωραίο τραγούδι και ερμηνεία, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ερμηνεύσει και μία Σίρλει Μπάσει ή η Αντέλ. Απλά η όλη παρουσίαση με το προσεγμένο έντονο μακιγιάζ, την χρυσοποίκιλτη μακριά με ουρά τουαλέτα και τα μαύρα μακριά μαλλιά και το μούσι, δίχασε και σε πολλούς φάνηκε αντιαισθητική.

«Μία trans νίκη για μία trans Ευρώπη που δεν ξέρει πλέον ποια είναι», ήταν το εύστοχο σχόλιο της Πατρινής Μαρίας Γούβη, με πολύχρονη παρουσία παλαιότερα στο ραδιόφωνο της Πάτρας.

Εμείς θα προσθέταμε πως η χαμηλή θέση της Ελλάδας φέτος ήρθε και ως «χαστούκι» στην νεοιδρυθείσα ΝΕΡΙΤ, πρώην ΔΤ που στήθηκε στην θέση της παλιάς ΕΡΤ, αν και είναι αλήθεια ότι η τηλεθέαση πήγε αρκετά καλά. Ο μεγάλος τελικός της φετινής Eurovision, το περασμένο Σάββατο το βράδυ (με σχολιασμό της Μαρίας Κοζάκου και του ηθοποιού Γιώργου Καπουτζίδη) έφτασε προς το τέλος της ανάδειξης της νικήτριας Κοντσίτα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 69,5%, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τελικό του «The Voice» της περασμένης Παρασκευής 9 Μαίου 2014, στον ΑΝΤ1 που στην κορύφωσή του «χτύπησε» 70,3%.

*Να θυμίσουμε ότι η Αυστρία είχε να κερδίσει από το μακρινό 1966 όταν τότε στο Λουξεμβούργο, στην 11η Γιουροβίζιον έπαιρνε την 1η θέση στην 3η του συνεχόμενη προσπάθεια, ο Udo Jurgens με το «Merci Cherie», ένας ζωντανός θρύλος πλέον της μουσικής στην Αυστρία, στα 80 του χρόνια σήμερα.

Η Κοντσίτα είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει τη χώρα της, την Αυστρία και το 2012 με το χορευτικό κομμάτι "That's what I am" αλλά έμεινε μάλλον άδικα 2η στον εθνικό τελικό. Το ραπ γκρουπ που τελικά πήγε στο Μπακού εκείνη την χρονιά έκανε μία ανεκδιήγητη εμφάνιση στον α' ημιτελικό και δεν είχε καταφέρει να περάσει στον τελικό!

Ραντεβού λοιπόν του χρόνου που η Eurovision θα συμπληρώσει και γιορτάσει τα 60 της χρόνια, στην όμορφη Βιέννη!

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

 

H Eλληνική αποστολή στο green room.

H Eλληνική αποστολή στο green room.

H Eλληνική αποστολή στο green room.

Οι Ολλανδοί εκπρόωποι που ήρθαν 2οι.

Οι Ολλανδοί εκπρόωποι που ήρθαν 2οι.

Οι Ολλανδοί εκπρόωποι που ήρθαν 2οι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture