Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Το κελάηδισμα των πουλιών λύνει προβλήματα ανθρώπινης ομιλίας

Το κελάηδισμα των πουλιών λύνει προβλήμα...

Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες πιστεύουν ότι μερικά είδη πουλιών μπορούν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την αποκατάσταση του λόγου και μπορούν να μας φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χάσει την ικανότητά τους να μιλούν.

Οι επιστήμονες αυτοί έχουν καταφέρει να μελετήσουν αναλυτικά το τραγούδι των πουλιών και έχουν ανακαλύψει πως υπάρχουν μερικές απροσδόκητες ομοιότητες με την ανθρώπινη ομιλία.

Μελετώντας την φυσιολογία των πουλιών και τον τρόπο που προκύπτει η φωνή, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μαθηματικά μοντέλα που αφορούν τη μηχανική του φωνητικού οργάνου τους.

«Το φωνητικό όργανο των πουλιών ονομάζεται σύριγξ. Ο ήχος παράγεται από τις δονήσεις κάποιων μεμβρανών, οι οποίες αποτελούν τα τοιχώματα της σύριγγας σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ο οποίος ρυθμίζει την παροχή του αέρα που ρέει μέσα στη σύριγγα.

Η ταλάντωση είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπινων φωνητικών χορδών, οπότε αν κάποιος μελετήσει τον μηχανισμό παραγωγής φωνής στα πουλιά, μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και για τον τρόπο δημιουργίας της ανθρώπινης φωνής.

Εάν κάποιος εφαρμόσει τις μαθηματικές εξισώσεις που ελέγχουν τη συμπεριφορά των χορδών και καταφέρει να τις περάσει σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια φωνητική συσκευή σύνθεσης των φωνών των πουλιών.

Στη συνέχεια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως αρχέτυπο για την κατασκευή μιας αντίστοιχης ανθρώπινης φωνητικής συσκευής» υποστηρίζει ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Γκαμπριέλ Μιντλίν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature και ουσιαστικά καταδεικνύει πώς λειτουργεί όλος ο μηχανισμός εκφοράς φωνής των πουλιών.

Η αποκωδικοποίηση της νευρικής λειτουργίας που οδηγεί στην εκφορά φωνής των πουλιών μπορεί να βοηθήσει να ρίξουμε φως σε σύνθετα ανθρώπινα προβλήματα ομιλίας, όπως είναι το τραύλισμα και η αφασία, που προκύπτει συνήθως από εγκεφαλική βλάβη.

Στο Ισραήλ, μια νέα υπερμπαταρία που μπορεί να φορτίζει ένα smartphone σε τριάντα δευτερόλεπτα, θα βγει σύντομα στο εμπόριο, σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρία τεχνολογίας StoreDot.

Η νέα αυτή μπαταρία στηρίζεται σε νανοτεχνολογία. Χρησιμοποιεί «nanodots», που κατασκευάζονται στο εργαστήριο από οργανικά υλικά. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια πολύ γρήγορα, χωρίς να έχουν ανάγκη τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούν σήμερα οι μπαταρίες λιθίου.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μια μπαταρία. Αυτή είναι η μπαταρία μας, που είναι κατασκευασμένη από βιο-οργανικά υλικά. Αυτή τη στιγμή η φόρτισή της είναι μόλις στο 21%. Αμέσως μόλις τη συνδέσουμε στον φορτιστή, σε 30 δευτερόλεπτα θα είναι πλήρως φορτισμένη.

Διαρκεί δύο με τρεις ώρες σήμερα, άρα πρέπει να βρούμε τρόπους για να την βελτιώσουμε. Τώρα όμως που σας μιλάω, βλέπετε ότι φορτίζει πολύ, πολύ γρήγορα. Στο μέλλον, όλες οι μπαταρίες θα φορτίζουν έτσι» εξήγησε ο Ντόρον Μάιερσντορφ, διευθύνων σύμβουλος της StoreDot.

H τεχνολογία που έχει εφεύρει η ισραηλινή εταιρία, μας γυρίζει πίσω στις βασικές αρχές των πραγμάτων. Χρησιμοποιούνται αμινοξέα, που κατασκευάζουν συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την ύπαρξη ζωής. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα αμινοξέα για να φτιάξουν μόρια που μπορούν να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια.

Τα φωτεινά χρώματα που λάμπουν στους δοκιμαστικούς σωλήνες είναι φυσική ακτινοβολία που προκύπτει από τα χημικά κατασκευασμένα βιο-μόρια.

Η StoreDot σχεδιάζει να ρίξει στην παραγωγή αυτή την υπερμπαταρία, το αργότερο μέχρι το 2016. Προς το παρόν είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Το κόστος της αναμένεται να είναι διπλάσιο σε σχέση με τις υπάρχουσες σήμερα μπαταρίες.

«Η μπαταρία αυτή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, αν μπορούμε να τη φορτίσουμε σε 30 δευτερόλεπτα, αντί να περιμένουμε πολλή ώρα να φορτιστεί, όπως γίνεται σήμερα. Είναι τέλεια», επισημαίνει μία γυναίκα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being