Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στον Πατρινό Βασίλη Λαδά το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2013 για το μυθιστόρημα "Παιχνίδια Κρίκετ" που θίγει τη βία που δημιουργεί η σημερινή οικονομική κρίση

Στον Πατρινό Βασίλη Λαδά το Κρατικό Βραβ...

Με ομόφωνη απόφαση της 9μελούς επιτροπής θα του απονεμηθεί το Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη που το έργο του προάγει το διάλογο για κοινωνικά ζητήματα

Ένας Πατρινός λογοτέχνης με μία αξιόλογη και συνεπή πορεία στο χώρο των Ελληνικών γραμμάτων, ο δικηγόρος Βασίλης Λαδάς (πολλά από τα βιβλία του κυρίως τα ποιητικά τα υπογράφει ως Βασίλης Αρφάνης) είναι μεταξύ των βραβευθέντων στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το έτος 2013 που ανακοινώθηκαν. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διάκριση για τον Πατρινό συγγραφέα Βασίλη Λαδά αλλά και για την πόλη της Πάτρας και τον πνευματικό της κόσμο.

Ο ίδιος ο κ. Λαδάς που λαμβάνει το Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα για το βιβλίο του «Παιχνίδια Κρίκετ» των εκδόσεων Γαβριηλίδης (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη λίστα των φετινών Κρατικών βραβείων) μιλώντας στο thebest.gr, εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του για αυτή την αναγνώριση και βράβευση.

Μάλιστα όπως επισήμανε, η αξία των συγκεκριμένων βραβείων είναι μεγαλύτερη λόγω και της εγκυρότητας της κριτικής επιτροπής που τα απονέμει. «Η επιτροπή είναι 9μελής με πρόεδρο τον κριτικό λογοτεχνίας, μεταφραστή, δοκιμιογράφο και Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξη Ζήρα ενώ το κύρος της είναι μεγαλύτερο μιας και τα μέλη της επιτροπής δεν επηρεάζονται από τους εκδοτικούς οίκους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαδάς.

Το μυθιστόρημα «Παιχνίδια Κρίκετ» του Βασίλη Λαδά ήταν υποψήφιο και στην κατηγορία του καλύτερου μυθιστορήματος της περασμένης χρονιάς μαζί με την Νίκη Αναστασέα για το «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», εκδόσεις Πόλις, η οποία και κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο κατά πλειοψηφία, τον Χρήστο Αστερίου – «Ίσλα Μπόα», εκδόσεις Πόλις, τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο - «Φεβρουάριος», εκδόσεις Καστανιώτη, τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη – «Το μυστικό της Έλλης», εκδόσεις Πατάκη και την Σοφία Νικολαΐδου – «Χορεύουν οι ελέφαντες», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονεμήθηκε στον Βασίλη Λαδά με ομόφωνη απόφαση των μελών της κριτικής επιτροπής.

Η ανακοίνωση έγινε από την Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 αφορούν στις εκδόσεις έτους 2012, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Όπως περιέγραψε στο thebest.gr ο Βασίλης Λαδάς που ήδη ετοιμάζει ένα νέο μυθιστόρημα με ένα πολύπλοκο κοινωνικό θέμα, τα «Παιχνίδια Κρίκετ» μιλούν για τις σχέσεις Ελλήνων και μεταναστών. Κεντρικός άξονας της υπόθεσης είναι κάποια συνεργεία ελαιοσυγκομιδής στα οποία δουλεύουν Έλληνες και ξένοι, στη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου του 2010 και οι μεταξύ τους συναντήσεις, συγκρούσεις και ανταγωνισμοί που θα έχουν τραγική κατάληξη. «Το βιβλίο θίγει το θέμα της βίας που δημιουργεί η σημερινή οικονομική κρίση αλλά και τις πολιτιστικές και κοινωνικές αντιθέσεις των ντόπιων και των ξένων.

Την ίδια ώρα το κρίκετ, ένα παιχνίδι που παίζουν οι μετανάστες, είναι ένα παιχνίδι ανταγωνιστικό αλλά και παράλληλα ευγενές που δημιουργεί επαφή μεταξύ των αντιπάλων. Είναι ένα παιχνίδι συναναστροφής όπου οι παίκτες περιμένοντας να έρθει η σειρά τους, κουβεντιάζουν», ανέφερε ο Βασίλης Λαδάς στο thebest.gr προσθέτοντας ότι η Πάτρα αποτελεί το φυσικό σκηνικό της δράσης του βιβλίου. Υπάρχουν αναφορές σε σημεία και περιοχές της Πάτρας όπως τη συνοικία Ζαβλάνι που είναι η έδρα των μεταναστών και το Γυρί που είναι στο Σκαγιοπούλειο.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της, η παράταξη του υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων Κώστα Σπαρτινού «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά της για την βράβευση του Πατρινού λογοτέχνη και ιδρυτικού μέλους της «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», Βασίλη Λαδά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η πλοκή της νουβέλας διαδραματίζεται με  ιστορικό και γεωγραφικό χώρο αναφοράς τις γειτονιές της Πάτρας. Γειτονιές μαραζωμένες από την ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων που χαράσσει ανεξίτηλα σημάδια στις σχέσεις των ανθρώπων, στο βιοτικό τους επίπεδο, στην ίδια τους την ύπαρξη. Οι συγκρούσεις στις οποίες παίρνουν μέρος οι πρωταγωνιστές των Παιχνιδιών Κρίκετ είναι κομμάτι των συγκρούσεων που βιώνουμε όλοι μας σήμερα ως απότοκο της κρίσης και των πολιτικών επιλογών που βυθίζουν όλο και περισσότερα θύματα στην εξαθλίωση, την ύφεση, το μαρασμό».

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 που δόθηκαν, αναλυτικά είναι τα εξής.

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Απονέμεται ομόφωνα στον Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργου του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στη Νίκη Αναστασέα για το έργο της με τίτλο «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», εκδόσεις Πόλις.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - ΝΟΥΒΕΛΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιάννη Παλαβό για το έργο του με τίτλο «Αστείο», εκδόσεις Νεφέλη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Μάρκο Μέσκο για το έργο του με τίτλο «Τα λύτρα», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το έργο του με τίτλο «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης», εκδόσεις Άγρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΧΡΟΝΙΚΟΥ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Θοδωρή Καλλιφατίδη για το έργο του με τίτλο «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το έργο του με τίτλο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι», εκδόσεις Πολύτροπον.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Απονέμεται ομόφωνα στον Βασίλη Λαδά για το έργο του με τίτλο «Παιχνίδια Κρίκετ», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η Επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Η Παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».

*Στο μεταξύ κεντρικό άρθρο για την διάκριση του Βασίλη Λαδά στα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας είχε και η Εφημερίδα των Συντακτών, με την οποία και συνεργάζεται δημοσιεύοντας επιφυλλίδες ο Πατρινός λογοτέχνης.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture