Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Για 3 παραστάσεις σήμερα και την Τρίτη 18/3 στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας η Άννα Βαγενά με το συγκινητικό έργο 'Η Ζωή Μπροστά σου"

Για 3 παραστάσεις σήμερα και την Τρίτη 1...

Πλάι της παίζει ένα 16χρονο ταλαντούχο παιδί - μετανάστης, ο Ιμπραήμ Χασάν

Όπως ήδη γνωρίζετε και από τις αφίσες που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της Πάτρας, σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου καθώς και την Τρίτη 18 Μαρτίου θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, στην πλατεία Γεωργίου μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η αξιόλογη και συγκινητική θεατρική παράσταση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ζωή Μπροστά σου» του Ρομάν Γκαρί (Romain Gary) με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιό Άννα Βαγενά.

Θα δοθούν συνολικά 3 παραστάσεις. Σήμερα Δευτέρα 17/3/2014, απογευματινή στις 18.00 και βραδινή στις 21.00 και την Τρίτη 18/3 βραδινή στις 21.00.

Θεωρείται μία από τις καλύτερες και πιο συγκινητικές παραστάσεις της Αθήνας της φετινής θεατρικής περιόδου (παίζεται στο θέατρο της κυρίας Βαγενά «Μεταξουργείον»), το έργο του Ρομάν Γκαρί "Η ζωή μπροστά σου", που παρουσιάζει την ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας της μαντάμ Ρόζας (η Άννα Βαγενά σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της), που μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί (Ιμπραήμ Χασάν), που το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Ένα καταπληκτικό ντουέτο, ένα από τα καλύτερα θεατρικά ζευγάρια που είδαμε ποτέ στο θέατρο.

Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία αυτών των δύο μοναχικών πλασμάτων που ζουν ο ένας μόνο για τον άλλο.

Μια αγάπη δίχως όρια.

Μια σχέση απέραντης στοργής και αφοσίωσης.

Μια παράσταση όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό και το δάκρυ κυλά δίπλα στο χαμόγελο.

Η κριτική χαρακτήρισε την παράσταση, "πλήρες θέατρο που συγκινεί με την απλότητα, την αλήθεια και προπάντων με το μήνυμά του αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος και ακόμα "η Ζωή μπροστά σου" προσφέρει ιαματική θεατρική εμπειρία, ένα κομμάτι της τέχνης του ανθρωπισμού έμβλημα της τέχνης της αλληλεγγύης".

Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρομάν Γκαρί, με τίτλο ''Η ζωή μπροστά σου'' που το έγραψε με το ψευδώνυμο Εμίλ Αζά και απέσπασε το βραβείο Goncourt το 1975. Το 1977 μάλιστα έγινε κινηματογραφική ταινία με τίτλο “Μαντάμ Ρόζα” σε σκηνοθεσία Moshe Mizrahi, με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Simone Signoret και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ενώ η Simone Signoret το βραβείο Cesar.

Στη συνέχεια διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard) και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα είναι η 1η φορά που ανεβαίνει στο θέατρο.

Η Άννα Βαγενά έχει αναφέρει για το ρόλο της στην παράσταση. «Λατρεύω αυτή τη γυναίκα τη μαντάμ Ρόζα. Είναι μια βασανισμένη γυναίκα που σαν Εβραία έχει περάσει από την κόλαση του Άουσβιτς και σαν κοινή γυναίκα από την κόλαση του υπόκοσμου. Παρ' όλα αυτά ή ίσως γι' αυτό έχει κρατήσει ατόφια μέσα στην ψυχή της την ανθρωπιά. Η ίδια δεν έχει δικά της παιδιά, γίνεται όμως αληθινή μάνα για τα ορφανά και τα νόθα παιδιά των άλλων κοινών γυναικών.

Έχω ερμηνεύσει πολλές γυναίκες σύμβολα στο θέατρο. Την "Λενάκη" στο "Γάμο", την "Αγγέλα Παπάζογλου", την "Ιρίνα" στο "Γάλα", και άλλες. Νομίζω ότι και η "μαντάμ Ρόζα" στη "Ζωή μπροστά σου" του Ρομάν Γκαρί, είναι και αυτή μια γυναίκα σύμβολο.

Μία θετή μάνα για τα φτωχά παιδιά, για όλα τα παιδιά του κόσμου. Ένας ρόλος πρόκληση για κάθε ηθοποιό γιατί του δίνει την ευκαιρία να περνάει μέσα σε δευτερόλεπτα από το γέλιο στο δάκρυ από το κωμικό στο δραματικό».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή: Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard)

Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά

Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου

Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μαντάμ Ρόζα: Άννα Βαγενά

Μόμο: Ιμπραήμ Χασάν

Γιατρός : Κώστας Λάσκος

Πατέρας : Χρήστος Ροδάμης

Τιμές εισιτηρίων

Δευτέρα 17 Μαρτίου απογευματινή στις 6 μ.μ. είσοδος 12 ευρώ.

Δευτέρα 17 Μαρτίου βραδινή στις 9 μ.μ είσοδος 15 ευρώ και μειωμένο 12 ευρώ. (Μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι άνω των 65ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι)

Τρίτη 18 Μαρτίου βραδινή στις 9 μ.μ είσοδος 15 ευρώ και μειωμένο 12 ευρώ. (Μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι άνω των 65ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι)

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 2610 273 613.

*Στο μεταξύ ο νεαρός Ιμπραήμ Χασάν που υποδύεται το μικρό αγόρι που βρίσκεται δίπλα στην Άννα Βαγενά στη σκηνή, εξήγησε πώς βρέθηκε στον δρόμο της ηθοποιού.

«Η Άννα Βαγενά που κάνει στο έργο μια ηλικιωμένη Εβραία που υιοθετεί ένα νεαρό Άραβα μουσουλμάνο στο Παρίσι, έψαχνε δύο παιδιά αραβικής καταγωγής που να μοιράζονται εναλλάξ τον ρόλο του Μόμο για να μην κουράζονται. Δυστυχώς ο Μαρίνος Ριζκ έχει σπάσει το χέρι του και βγάζω τώρα εγώ όλες τις παραστάσεις» τόνισε σε καθημερινή εφημερίδα ο 16 ετών συμπρωταγωνιστής. Ένας Κινέζος φίλος της Βαγενά ήταν ο συνδετικός τους κρίκος για να δει και να επιλέξει τον Ιμπραήμ Χασάν.

«Εκείνος ήξερε τον πατέρα μου και ήρθε να μας δει στο σπίτι μας», δήλωσε ο μικρός ηθοποιός. Αν και τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας το αγόρι μένει με τους γονείς του, σε ένα διαμέρισμα στην οδό Πατησίων, τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές φιλοξενείται στο σπίτι της ηθοποιού και του συζύγου της Λουκιανού Κηλαηδόνη. Λόγω των θεατρικών παραστάσεων, η κυρία Βαγενά έχει παραχωρήσει στον Ιμπραήμ το δωμάτιο των κοριτσιών της, της Γιασεμής και της Μαρίας.

«Η κυρία Βαγενά συντηρεί την οικογένειά μου, να έχει όλα τα καλά του Θεού, γιατί ο μπαμπάς μου δεν έχει δουλειά τώρα. Μου έχει εμπιστοσύνη, μου μαγειρεύει ωραία μπιφτέκια και μου λέει πάντα να κοιμάμαι σωστά για να έχω δυνάμεις. Για να μάθω τα κείμενα τα στήναμε σκηνή σκηνή, δουλεύαμε μαζί από τον περασμένο Αύγουστο. Με τον κύριο Κηλαηδόνη είμαστε πολύ δεμένοι. Ακούω τα CD του, αλλά είμαι πιο πολύ της ραπ. Εκείνος μία συμβουλή μου δίνει συνέχεια, να κάνω αυτό που μου αρέσει και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι», είπε ο Ιμπραήμ Χασάν, ο οποίος αυτό το διήμερο θα είναι στην Πάτρα, στο πλάι της Άννας Βαγενά, στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων».

Όσο για την Άννα Βαγενά, όπως δήλωσε, «με το που τον είδα, είπα “είσαι τυχερή, έπεσες πάνω σε αστέρι”. Το παιδί μπαίνει στη σκηνή και δημιουργεί, έχει ταλέντο. Δεν χρειάζεται να πάει σε θεατρική σχολή, έχει εμένα. Θα ήθελα να έχω την οικονομική δυνατότητα να τον βοηθήσω να σταθεί στα πόδια του. Ελπίζω να τα καταφέρω».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture