Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο σεισμός πλήγωσε αρχαιότητες και μνημεία της Κεφαλονιάς – Συναγερμός στο υπουργείο Πολιτισμού

 Ο σεισμός πλήγωσε αρχαιότητες και μνημε...

Ποια είναι η εικόνα μέχρι στιγμής

Ρωγμές σε βυζαντινά μνημεία, προβλήματα στις τοιχοποιίες του μουσείου Αργοστολίου και προβλήματα σε τουλάχιστον 40 αρχαία αγγεία, είναι οι πρώτες πληγές που έχουν καταγραφεί στην Κεφαλονιά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Σε επιφυλακή έθεσε από την πρώτη στιγμή η έμπειρη γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου για την καταγραφή των ζημιών στις αρχαιότητες και τις υποδομές πολιτισμού στην Κεφαλονιά, μετά τον μεγάλο σεισμό της Κυριακής. Κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Κεφαλονιά, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού, μετά τον ισχυρό σεισμό και τη συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η ακόλουθη:

  • Το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του. Αναμένεται σχετική έκθεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ.
  • Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ηδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών, για να καταγράψει την κατάσταση.
  • Εχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στο χώρο.
  • Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

Ανακούφιση προκαλούν τα ακόλουθα νέα:

  • Η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ευτυχώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.
  • Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.
  • Μέχρι την Παρασκευή θα έχει σταλεί αναλυτική καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων γενικότερα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture