Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διαβάστε τις 10 καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες του 2013 σύμφωνα με την άποψη του thebest.gr - 1ο το εντυπωσιακό πράγματι "Gravity"

Διαβάστε τις 10 καλύτερες κινηματογραφικ...

Πολλές καλές όπως ακούγεται, ταινίες πάντως όπως το "12 Χρόνια Σκλάβος" δεν τις έχουμε δει ακόμα

ΤΟΥ ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Είναι πολλές οι αξιόλογες ταινίες που ακόμη δεν έχουμε δει στις κινηματογραφικές αίθουσες ώστε πιθανόν να τις συμπεριλαμβάναμε στις καλύτερες μας για την χρονιά του 2013.

Παράδειγμα το «12 Χρόνια Σκλάβος» με την συγκλονιστική όπως λέγεται ερμηνεία του μαύρου Άγγλου ηθοποιού Τσιουέτελ Ειτζόφορ, που θα αρχίσει να προβάλλεται από την Πρωτοχρονιά το βράδυ στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε της Πάτρας.

Επίσης καλά λόγια ακούγονται για τον σχεδόν τρίωρο σε διάρκεια «Λύκο της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο (παίζεται στην Πάτρα, δυστυχώς δεν το είδαμε ακόμα), τον «Οδηγό Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ με τις 7 υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαίρες (στην Πάτρα στις 9 Ιανουαρίου 2014) και για τον δραματικό «Αύγουστο, Osage County» με το ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Μέριλ Στριπ και της Τζούλια Ρόμπερτς (από τις 2 Ιανουαρίου 2014 στην Πάτρα).

Όλες οι παραπάνω ταινίες ενδεχομένως να ήταν στην 10άδα μας, ωστόσο και οι δέκα ταινίες που παραθέτουμε παρακάτω ως τις καλύτερες για το 2013 κατά την άποψη του γράφοντα στο thebest.gr, πραγματικά άφησαν την σφραγίδα τους και το ιδιαίτερο γνώρισμα τους.

Δείτε λοιπόν ποιες είναι.

1. Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν

(παρότι το είδαμε σε απλή και όχι στην αριστουργηματική 3d εκδοχή του, η ταινία μας εντυπωσίασε για την απίστευτη τεχνική αρτιότητα της. Ήταν σαν να αιωρούμασταν κι εμείς μαζί με την Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνει στο "αφιλόξενο" όπως αποδείχτηκε, διάστημα. Επίσης εξαιρετικό και συμβολικό το φινάλε. Μία ταινία που σίγουρα θα την δούμε και στα ερχόμενα Όσκαρ).

2. All is Lost – Όλα Χάθηκαν του Τζέι Σι Τσάντορ

(Προσωπική μου αγαπημένη ταινία αν και απ’ όσο πληροφορηθήκαμε η συγκεκριμένη ταινία με τον μινιμαλισμό της και την αξιοθαύμαστη, γεμάτη κουράγιο και αντοχές ερμηνεία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ άρεσε και συνεπήρε πολλούς σινεφίλ. Μακάρι η ερμηνεία του σπουδαίου Ρέντφορντ στα 77 του χρόνια σήμερα, ως σιωπηλού και μοναχικού ναυαγού ιστιοπλόου, να του χαρίσει υποψηφιότητα στα ερχόμενα Όσκαρ στον α’ ανδρικό ρόλο, σε μία χρονιά με τεράστιο ανταγωνισμό).

3.Captain Philips του Πολ Γκρίνγκρας

(Μία ακόμη ταινία με θέμα τον αγώνα επιβίωσης όπως και το «Gravity» και το «Όλα Χάθηκαν» που ξεχώρισε για την αληθοφανή παρουσίαση ενός καθ’ όλα πραγματικού περιστατικού πειρατείας στην θάλασσα, στις ανατολικές ακτές ανοιχτά της Σομαλίας. Θαυμάσιος ο Τομ Χανκς και ειδικά στο τελευταίο μισάωρο είναι συγκλονιστικός).

4. Before Midnight – Πριν τα Μεσάνυχτα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

(Διότι το ζευγάρι Ζιλί Ντελπί και Ίθαν Χωκ εξακολουθεί παρότι στα σαράντα κάτι του πια και παντρεμένο, με φόντο την μαγευτική Καρδαμύλη της Μεσσηνίας να μας γοητεύει βγάζοντας με αλήθεια και πάθος τα εσώψυχα και τις αγωνίες του. Αυτή ήταν η 3η ταινία των δύο τους από κοινού και ελπίζουμε να υπάρξει και τέταρτη στα 50 τους).

5. Ο Υπέροχος Γκάτσμπι του Μπαζ Λούρμαν

(Παρότι το μυαλό μας τρέχει στην παλιά ταινία του ’74 με τα βραβευμένα με Όσκαρ ρούχα της Θεώνης Βαχλιώτη Όλντριτζ και του Ραλφ Λόρεν και την πιο εσωστρεφή ερμηνεία του Ρέντφορντ, ομολογούμε ότι η ταινία του Λούρμαν αν και πιο φανταχτερή μας άρεσε όπως και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως Τζέι Γκάτσμπι όπως και το καταπληκτικό κομμάτι «Υoung & Beautiful» με την Λάνα Ντελ Ρέι).

6. Rush του Ρον Χάουαρντ

(Παρότι το ράλι της φόρμουλα 1 δεν μας λέει πολλά πράγματα, η ταινία για τους δύο πρωταθλητές του σπορ στην δεκαετία του ’70 Τζέιμς Χαντ και Νίκι Λάουντα, ήταν καλογυρισμένη και συναρπαστική, με δύο χαρισματικούς πρωταγωνιστές τους Κρις Χεμσγουωρθ και Ντάνιελ Μπρουλ. Επίσης το φοβερό ατύχημα που είχε ο Λάουντα και ξεπέρασε, μας έφερε στο νου και την μάλλον κακή τύχη ορισμένων πρωταθλητών της Φόρμουλα 1 όπως του Γερμανού Μίκαελ Σουμάχερ που δίνει μάχη για τη ζωή του αυτή την στιγμή).

7. Prisoners του Dennis Villeneuve

(Υποδειγματικό αστυνομικό, οικογενειακό θρίλερ με θέμα την απαγωγή δύο μικρών κοριτσιών την ώρα του γεύματος της Ημέρας των Ευχαριστιών. Πολύ πειστικές ερμηνείες τόσο από τον Χιου Τζάκμαν και τον Πολ Ντάνο που τρώει το ξύλο της ζωής του στην ταινία όσο και από την «κακή» και αντιπαθητική της ιστορίας που υποδύεται η Μελίσα Λίο. Θαυμάσιο και εδώ το φινάλε).

8. Mud – Ένα Καλοκαίρι του Τζεφ Νίκολς

(Ταινία που είδαμε πρόσφατα σε προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης της Πάτρας. Ο Μάθιου Μακόναχι είναι πραγματικά τόσο διαφορετικός εδώ σε μία ερμηνεία που σφύζει από ενέργεια, πάθος και αγωνία ενώ θαυμάσιοι είναι και οι δύο μικροί πρωταγωνιστές).

9. Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ του Μπεν Στίλερ

(Την είδαμε πριν από 2 μέρες στα Στερ σίνεμας στη Βέσο Μάρε και εκτιμήσαμε πέρα από το ερμηνευτικό ταλέντο και την σκηνοθετική προσπάθεια του Στίλερ που μας παρουσιάζει ένα έξυπνο χρονικό ενός υπαλλήλου του περιοδικού Life που κλείνει, ο οποίος θα φτάσει από την Γροιλανδία και την Ισλανδία μέχρι το ακυβέρνητο Αφγανιστάν για να βρει ένα χαμένο αρνητικό για το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού. Συγκινητικό προς το τέλος και με παρούσα σ' ένα δεύτερο ρόλο την βετεράνο Σίρλει Μακ Λέιν).

10. The Company you Keep – Ο Κανόνας της Σιωπής του Ρόμπερτ Ρέντφορντ

(Πρωταγωνιστής είναι επίσης ο Ρέντφορντ μαζί με ένα πλούσιο καστ που περιλαμβάνει από την Τζούλι Κρίστι μέχρι τον Νικ Νόλτε και τον Σάγια Λα Μπεφ. Παρότι το θέμα της αντιδραστικής ομάδας της δεκαετίας του '70 στις ΗΠΑ, των Weather Underground δεν ήταν πολύ γνωστό εδώ στην Ελλάδα, ο Ρέντφορντ το χειρίστηκε επιδέξια, με ανθρωπιά χαρίζοντας μας ένα ποιοτικό αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ που εκτιμήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Ελληνικό κοινό).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture