Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Γιατροί: Σε ασθενείς δύο ταχυτήτων και γιατρούς «λογιστές» οδηγούν τα μέτρα

Γιατροί: Σε ασθενείς δύο ταχυτήτων και γ...

«Βίαια είσοδος των γενοσήμων αδιακρίτως και χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς»

Τον τελικό διαχωρισμό του διαφορετικού δικαιώματος περίθαλψης σε πλούσιους και φτωχούς σηματοδοτούν σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών τα μέτρα της κυβέρνησης στην Υγεία για το 2014. 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση οδηγεί σε ασθενείς δύο ταχυτήτων και γιατρούς-«λογιστές», καταγγέλλοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα «δωροδοκεί» τους γιατρούς με μπόνους για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση χωρίς επιστημονικά κριτήρια.

«Μετά την πρώτη ταλαιπωρία που δημιούργησε στους ασθενείς η υπουργική απόφαση 2219/9-9-2013, τιμωρώντας τους για την επιλογή του πρωτότυπου φαρμάκου, τώρα έρχονται νέα μέτρα αλλαγής στη συνταγογράφηση και βίαιης εισόδου όλων των γενοσήμων αδιακρίτως, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς επιστημονικά κριτήρια καταλληλότητας του φαρμάκου ανά ασθενή» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «ξεκάθαρα στο νόμο διαφαίνεται ότι ότι στόχος δεν είναι η οικονομία στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά η βίαιη εφαρμογή του μέτρου χρήσης γενοσήμων, όσο ακριβά ή φθηνά και αν είναι, όσο κατάλληλα ή μη ανά περίπτωση και αν κρίνονται».

Σημειώνεται ότι ο «ο γιατρός δεν έχει πια το δικαίωμα να αποφασίσει επιστημονικά, ποιο σκεύασμα ταιριάζει σε ποιον ασθενή, άσχετα με το αν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, αλλά καλείται να συμμετέχει σε μία 'νόμιμη' κατευθυνόμενη συνταγογράφηση με κίνητρα και μπόνους για συγκεκριμένα σκευάσματα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι στόχος δεν είναι, το γενόσημο ή το πρωτότυπο, αλλά το κατάλληλο ανά ασθενή εξατομικευμένα φάρμακο, και με αφορμή την υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων στο 60%, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ για εισροή αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων».

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τα μέτρα για τις επερχόμενες αλλαγές στη συνταγογράφηση αναφέρεται ότι θα ισχύουν για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς» και ρωτά τι θα συμβεί με τους πιστοποιημένους γιατρούς, τι θα ισχύει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που έχουν θεράποντα γιατρό κάποιον πιστοποιημένο, αλλά όχι συμβεβλημένο γιατρό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε σημείο της ανακοίνωσής του:

«Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 8, ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα δύναται να συνταγογραφεί το 2014 ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και θα θέτει, αναλόγως τα όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. 

»Η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να προσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε ο γιατρός να μη μπορεί να συνταγογραφεί, ανά μήνα, φάρμακα, των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου ορίου του γιατρού που του έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ. 

Στα πλαίσια ενός τριμήνου, αν ο γιατρός υπερβεί το όριό του για τους 2 πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα του παρακρατεί την «υπέρβαση» του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, ο γιατρός, προκειμένου να είναι σύννομος, καλείται από το 2014, να εξυπηρετεί μερικούς ασφαλισμένους και να αφήνει τους υπόλοιπους να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.

Παράλληλα, καλείται να αφήσει το ιατρικό του έργο και να μετατραπεί σε λογιστή που θα παρακολουθεί τα ποσοστά της φαρμακευτικής δαπάνης των ασθενών του, για να αποφασίσει -ως λογιστής και όχι ως γιατρός- ποιος θα προλάβει να εξυπηρετηθεί και ποιος θα πέσει στον Καιάδα... με τη σφραγίδα του Νόμο... Για τους νεοεισερχόμενους δε στον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, αναμένεται η επιτρεπόμενη δαπάνη να είναι αντίστοιχη με τον μέσο όρο τη ειδικότητας τους για το έτος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being