Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η διακεκριμένη Πατρινή σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη ερμηνεύει την Τζίλντα στον "Ριγολέτο" του Βέρντι, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η διακεκριμένη Πατρινή σοπράνο Βασιλική ...

Εμφανίζεται αυτήν την Τετάρτη 11/12 ενώ θα παίξει και στην παράσταση του ερχόμενου Σαββάτου 14/12/2013

Σαν σκοτεινό φιλμ νουάρ στην Ιταλία του Μουσολίνι, όπως εύστοχα έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα, έχει ανέβει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Αθήνα, η παράσταση «Ριγολέτος» στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Βέρντι.

Στην κοσμαγάπητη αυτή όπερα του περίφημου Ιταλού μουσουργού, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πρωταγωνιστεί και η Πατρινή λυρική ερμηνεύτρια Βασιλική Καραγιάννη στο ρόλο της Τζίλντα.

Την μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός, τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ώρα έναρξης: 20.00

Το έργο παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 80 ευρώ - Ζώνη Α: 60 ευρώ - Ζώνη Β: 40 ευρώ - Ζώνη Γ: 22 ευρώ - Φοιτητικό - Παιδικό: 13 ευρώ

Προπώληση: εκδοτήρια εισιτηρίων Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 210-7282333.

Η πρεμιέρα δόθηκε στις 6/12/2013. Επειδή στους κεντρικούς ρόλους η διανομή είναι διπλή, αξίζει να διευκρινίσουμε ότι για όσους Πατρινούς θελήσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να απολαύσουν την σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη στον ρόλο της εύθραυστης αλλά αποφασισμένης Τζίλντα, η ταλαντούχα καλλιτέχνιδα από το Ρίο Πατρών, παίζει στις παραστάσεις της 11ης και της 14ης Δεκεμβρίου.

Τον ρόλο της Τζίλντα υποδύονται επίσης η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου και η Χριστίνα Πουλίτση.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε για 8 μόνο παραστάσεις την επιτυχημένη αυτή παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η οποία είχε για πρώτη φορά παρουσιαστεί την καλλιτεχνική περίοδο 2008-2009, σημειώνοντας ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Ο Πετρόπουλος έχει μεταφέρει τη δράση από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας μεταφέρεται σε αυτή την εποχή της συνομωσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με μία ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Μιλάνο, Μάρτιος του 1938. Η Ιταλία, αυτοκρατορία πλέον, από το 1936. Το απόγειο της φασιστικής δόξας. Ένα κράτος πριν την αρχή της κατάρρευσης και της καταστροφής. Ήθη έκλυτα, υπεροψία της εξουσίας, αυθαιρεσία, καμαρίλα, συνωμοσίες, οίηση. Το ιδανικότερο πλαίσιο για μία χρονολογική, τίμια, μεταφορά του Ριγολέτου σε ένα φιλμ νουάρ. Όμως, όλα αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα; Να λοιπόν η δυναμική του έργου».

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Ο Λουκάς Καρυτινός διευθύνει την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο διακεκριμένος μαέστρος έχει μεγάλη εμπειρία στο Βερντιανό ρεπερτόριο και ειδικά στον Ριγολέτο, τον οποίο έχει διευθύνει επανειλημμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στον ρόλο του τίτλου έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό δύο διαπρεπείς βαρύτονους με σπουδαία καριέρα: τον Μεξικανό Κάρλο Aλμαγκέρ και τον Κουβανό Νέλσον Μαρτίνες. Ο Αλμαγκέρ έχει τραγουδήσει σε μεγάλα θέατρα σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική, Κίνα, Αυστραλία κ.ά., ενώ το ελληνικό κοινό τον χειροκρότησε θερμά στην περσινή του εμφάνιση στο Μέγαρο στον Σικελικό Εσπερινό του Βέρντι. Ο Μαρτίνες, ο οποίος έχει αξιοσημείωτη καριέρα σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Αμερικής θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του Βέρντι.

Στον ρόλο του Δούκα της Μάντοβας εναλλάσσονται οι τενόροι Μάριο Τζεφίρι και Γιάννης Χριστόπουλος. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας Μάριο Τζεφίρι έχει ήδη διαγράψει μια θεαματική πορεία σε λυρικές σκηνές της Ευρώπης όπως: Σκάλα του Μιλάνου, Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, Όπερα του Παρισιού, Λισέου της Βαρκελώνης, Γερμανική Όπερα του Βερολίνου κ.ά. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες και μαέστρους – μάλιστα η ηχογράφηση του Ρέκβιεμ του Βέρντι με την Συμφωνική του Σικάγου υπό τον Ρικκάρντο Μούτι κέρδισε δύο βραβεία Γκράμμυ το 2010.

Στον ρόλο του Σπαραφουτσίλε, οι κορυφαίοι βαθύφωνοι Δημήτρης Καβράκος και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ στον ρόλο της Μανταλένας η Ελένη Βουδουράκη και η Μαρισία Παπαλεξίου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture