Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Αιμίλιος Χειλάκης λίγο πριν την πρεμιέρα του "Μόνος με τον Άμλετ" στην Πάτρα, δήλωσε στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης - "Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχει χαθεί η μπέσα"

Ο Αιμίλιος Χειλάκης λίγο πριν την πρεμιέ...

Η παράσταση όπου υποδύεται 8 πρόσωπα του αριστουργηματικού έργου του Σαίξπηρ, ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων"

TOY TΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

«Η οικονομική πενία στην Ελλάδα πλέον έχει οδηγήσει σε πιο εσωτερικές ατραπούς, δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα αλλά το γεγονός ότι έχει χαθεί η “μπέσα”. Υπόσχονται και λένε πράγματα χωρίς να κρατάνε τον λόγο τους.

Η εποχή λοιπόν σε υποχρεώνει να επιστρέψεις στην λεγόμενη πρώτη ύλη όπως θαυμάσια έκανε ο Δημήτρης Παπαιωάννου στην τελευταία του παράσταση που ανέβασε χωρίς φώτα παρά μόνο με ένα γυμνό σώμα και ήταν το ωραιότερο πράγμα που έχει κάνει από την εποχή της Μήδειας το 1995. Έτσι κι εμείς στην παράσταση “Μόνος με τον Άμλετ” λέμε το “Να ζει κανείς ή να μη ζει” ελπίζοντας να βρούμε ευήκοα ώτα. Είμαστε σαν βαριοπούλες σε τοίχους, αρκεί να θέλει και ο τοίχος να πέσει».

Αυτά ανέφερε μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων ενημέρωσης νωρίτερα σήμερα ο αγαπητός στο κοινό ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης με αφορμή το ανέβασμα από την προσεχή Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, στις 21.30 στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, στην πλατεία Γεωργίου της παράστασης «Μόνος με τον Άμλετ» που αποτελεί συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της ομάδας αρτΙVITIES (είναι του ίδιου του Αιμίλιου Χειλάκη) και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης που έχει ξανασυνεργαστεί κατά το παρελθόν με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας μίλησε για ευτυχή συγκυρία των πραγμάτων αναφερόμενος στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρή Αμπαζή.

«Με τον Θοδωρή Αμπαζή  είχαμε ξαναδουλέψει μαζί το 2006 στην παράσταση “Οθέλλος” όπου είχε γράψει την μουσική και είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται στο νέο, που ψάχνει και βρίσκει. Κάνουμε αυτήν την παραγωγή σε μία δύσκολη εποχή και ο Θοδωρής Αμπαζής είναι γεγονός ότι ερχόμενος στην Πάτρα πήρε μία καυτή πατάτα και την έκανε ν’ ανθίσει.

Η αισθητική των παραστάσεων του και η αντίληψη του για την τέχνη είναι πολύ κοντά στην δική μου», είπε χαρακτηριστικά ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο οποίος εμφανίστηκε και με το νέο κούρεμα του, με ξυρισμένα τα μαλλιά, στην δεξιά πλαινή πλευρά, για τις ανάγκες προφανώς της παράστασης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ στο «Μόνος με τον Άμλετ» ο κ. Χειλάκης υποδύεται πρόσωπα του αριστουργηματικού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από την Οφηλία και την Γερτρούδη μέχρι τον Πολώνιο, τον Κλαύδιο και φυσικά τον Άμλετ.

Την παράσταση που διαρκεί 75 λεπτά συνσκηνοθετεί ο Αιμίλιος Χειλάκης μαζί με τον Μανώλη Δούνια ενώ μαζί έχουν επιμεληθεί και την διασκευή του κειμένου.

«Θεωρώ ότι είναι μεγάλη υπόθεση ότι στην παράσταση δουλέψαμε πάνω στην μετάφραση - σταθμό του Άμλετ από τον Γιώργο Χειμωνά που είναι από μόνη της ένα ποιητικό κείμενο. Ο σκοπός μας ήταν να κρατήσουμε την βασική γραμμή του έργου, το οποίο ως γνωστό στο σύνολο του διαρκεί πάνω από 4 ώρες.

Στην δική μας παράσταση έχουμε πετάξει κωμικά σημεία όπως π.χ. του νεκροθάφτη ή του Ρόζενγκραντζ και Γκίλντεστερν και η ουσία είναι να δείξουμε έναν άνθρωπο μέσα στην μοναξιά του που συνομιλεί με ανθρώπους επίσης μέσα στην μοναξιά τους. Αυτό “γέννησε” και την ιδέα της μοναξιάς ενός ηθοποιού στην σκηνή.

Στόχος μας είναι η ιστορία να συγκινήσει, δεν πρόκειται για μία παράσταση – βιρτουοζιτέ ενός πρωταγωνιστή αλλά για μία παράσταση συνόλου όπου δούλεψαν 6-7 άνθρωποι. Αντιμετωπίσαμε τον θεατή ως αναγνώστη του έργου προσφέροντας του την πρώτη ύλη του κειμένου. Είμαστε διαρκώς παρόντες εδώ και 3 μήνες που ετοιμάζουμε την παράσταση βασισμένη στο έργο του Άμλετ και ελπίζουμε να συμβεί και σε εσάς όπως έγινε σε εμάς», υπογράμμισε ο κ. Χειλάκης.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον χώρο των γραφείων του θεάτρου στο Μπάρι, στην Όθωνος Αμαλίας ήταν και ο συνσκηνοθέτης της παράστασης  Μανώλης Δούνιας και ο Γιώργος Σπανός που έχει γράψει την μουσική.

Ο κ. Δούνιας ήταν βοηθός σκηνοθέτη στην 1η σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη αλλά και επί χρόνια στενός συνεργάτης και βοηθός του Δημήτρη Μαυρίκιου.

«Εντυπωσιάστηκα από τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και είναι μεγάλη χαρά να δουλεύεις με τον Αιμίλιο Χειλάκη. Ο Άμλετ ταιριάζει στο σήμερα όπου όλα καταρρέουν γύρω μας. Αναρωτιέται το πώς να ζει κάποιος και τι πρέπει να γίνει. Αν πρέπει να δράσει και να κάνει αυτό που πραγματικά πιστεύει ή να ηττηθεί από το κατεστημένο που τον καταπιέζει.

Το μήνυμα του έργου σήμερα είναι κάποιος να πεθάνει άπραγος ή να ζει πράττοντας!», ανέφερε ο κ. Δούνιας.

Ο κ. Σπανός με την σειρά του μίλησε για το τραγούδι που ακούγεται στην παράσταση και την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε και εκπέμπει μία ελαφριά διάθεση αρχικά για να συμβολίσει στη συνέχεια την πορεία των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Κέννυ Μακλέλλαν και η επιμέλεια της κίνησης της Αμαλίας Μπένετ ενώ τα φώτα έχει σχεδιάσει ο Νίκος Βλασόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Λαμπρίνα Καραγιαννίδου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής υπογράμμισε πως μόνο μέσω συμπαραγωγών όπως αυτή του «Μόνος με τον Άμλετ» μπορεί σήμερα ν’ αντέξει το θέατρο ενώ πρόσθεσε ότι η παράσταση εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ για τη νέα περίοδο που περιλαμβάνει ακόμα τις 2 παραστάσεις για παιδιά και εφήβους αλλά και τον «Ζορζ Νταντέν» του Μολιέρου που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα για να κάνει πρεμιέρα στα μέσα Ιανουαρίου του 2014.

Η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και δημοτική σύμβουλος Νανά Πατρώνη χαρακτήρισε ως έναν αγαπημένο καλλιτέχνη τον Αιμίλιο Χειλάκη, εξέφρασε την σιγουριά της για την απρόσκοπτη συνεργασία μαζί του και το καλό αποτέλεσμα της παράστασης και πως το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κάνει άνοιγμα προς πάσα κατεύθυνση και προς τις ερασιτεχνικές σκηνές.

Τέλος διευκρίνισε ότι ο «Ζορζ Νταντέν» που σκηνοθετεί ο κ. Αμπαζής, δεν εντάσσεται όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στον τοπικό Τύπο στον φεστιβάλ Μώμος ο Πατρεύς αλλά πως οι συμμετέχοντες θίασοι της διοργάνωσης αυτής απλά θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Ζορζ Νταντέν» που θα έχει ανέβει την ίδια περίοδο από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

*Οι παραστάσεις του «Μόνος με τον Άμλετ» θα διαρκέσουν έως και τις 5 Ιανουαρίου 2014 και τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ – γενική είσοδος, 12 ευρώ το φοιτητικό και για θεατές άνω των 60 ετών.

Προπώληση έως και 2 ημέρες πριν την παράσταση, 12 και 10 ευρώ αντίστοιχα ενώ κάθε Σάββατο στην απογευματινή παράσταση των 18.30 θα υπάρχει ενιαίο χαμηλό εισιτήριο αξίας 8 ευρώ.

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture