Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μετά από 12 χρόνια έρχεται για συναυλία στην Πάτρα ο σπουδαίος συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης, την προσεχή Κυριακή στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων

Μετά από 12 χρόνια έρχεται για συναυλία ...

Η ζήτηση των εισιτηρίων είναι μεγάλη και το Κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στην Περιβόλα χωρητικότητας 3.000 θεατών, προβλέπεται να γεμίσει

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Μεγαλειώδης και ξεχωριστή προβλέπεται η συναυλία που θα δώσει ο εξαιρετικός και διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης στην Πάτρα την ερχόμενη Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 στις 19.00 στο Κλειστό γήπεδο της ομάδας του Απόλλωνα, στην Περιβόλα, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, που όπως κάθε χρόνο είναι αφιερωμένα στον Πολιούχο των Πατρών Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα.

Το ενδιαφέρον με τον ερχομό του Σταμάτη Σπανουδάκη που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της συναυλίας που έκανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, είναι όπως ανέφερε στο thebest.gr ο αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος από την Μητρόπολη Πατρών, ότι ο συνθέτης έχει να πραγματοποιήσει συναυλία ενώπιον του κοινού της Πάτρας εδώ και περίπου 12 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2001.

Πράγματι όπως επιβεβαίωσε και ο πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος μιλώντας στο thebest.gr, ο Σταμάτης Σπανουδάκης είχε δώσει τότε τρεις συνολικά συναυλίες (είχαν προγραμματιστεί δύο αλλά λόγω της πληθώρας του κόσμου και του μεγάλου ενδιαφέροντος και ζήτησης, προστέθηκε και μία τρίτη).

Μάλιστα ο εκλεκτός συνθέτης που έχει γεννηθεί στις 11 Δεκεμβρίου του 1948 στην Αθήνα, είχε υπογράψει με αφιέρωση στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ μία αφίσα που παραμένει στο αρχείο του Φεστιβάλ.

Είχε γίνει προσπάθεια και το 2008 για μία συναυλία του πάλι με το Φεστιβάλ Πάτρας, ωστόσο δεν είχε τελικά καταστεί δυνατή. Αξίζει ακόμη να θυμίσουμε ότι ο Σταμάτης Σπανουδάκης δημιουργός υπέροχων ορχηστρικών έργων όπως το «Αλέξανδρος, το παραμύθι της Ανατολής, το όνειρο της Δύσης» που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε πραγματοποιήσει και εκείνη την περίοδο μία μοναδική συναυλία στην Πάτρα με πολύ μεγάλη επιτυχία και την όλη διοργανωτική πρωτοβουλία είχε αναλάβει τότε η Βίκυ Σταύρου – Ζουμή του Πατρινού γραφείου Ekvasis.

Μετά την συναυλία της Πάτρας ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει προγραμματίσει πάλι με το ίδιο πρόγραμμα όπου κυριαρχούν τα κομμάτια από τον νέο δίσκο του με τίτλο «Χαίρε θάλασσά μου», και μία εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, στις 21.00.

Όπως ο ίδιος ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει πει, «είναι μουσική και στίχοι για την Παναγία αλλά πλάι της, “κρυμμένο μυστικό”, υπάρχει κι ελπίζει και η Ελλάδα, του χτες και του σήμερα. Σ' αυτές τις δύο “γυναίκες”, λοιπόν, της ζωής μου, αφιερώνω αυτόν το δίσκο και αυτές τις βραδιές».

Ο καταξιωμένος μουσικός δημιουργός που έχει γράψει και πολλά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, αναμένεται να κλείσει τη συναυλία της Πάτρας στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2013, με παλαιότερες μουσικές στιγμές του.

Ο κ. Σπανουδάκης προσθέτει επίσης ότι, «θα παίξω αρκετά καινούργια κομμάτια από το “Χαίρε θάλασσά μου”, ελπίζοντας στη γλυκιά και άμεση ανταπόκριση ενός εξοικειωμένου πια στη μουσική, αλλά και την “τρέλα μου”, κοινού. Είναι απίστευτη ευλογία να κάνεις ακριβώς αυτό που θες και να “συμπίπτει” μ’ αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν. Και να σε ευχαριστούν και γι’ αυτό! Δεν συμβαίνει πάντα, αλλά δόξα τω Θεώ, το’ χω ζήσει πολλές φορές στη ζωή μου. Εύχομαι, λοιπόν, και ελπίζω σε μια βραδιά μουσικής, αγάπης, προσευχής και υπερηφάνειας».

Στη συναυλία, μαζί με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, θα εμφανιστούν οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (βιολί), Δημήτρης Γιαννακάκης (πλήκτρα), Νίκος Χατζόπουλος (κοντραμπάσο), Πάνος Κατσικιώτης (κρουστά) και Στέφανος Λαρεντζάκης (κρουστά), η 14μελής ορχήστρα εγχόρδων «Τάμαλο», και η Παιδική και Μικτή Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Τα εισιτήρια που κοστίζουν 10 ευρώ, προπωλούνται στο κατάστημα PUBLIC (Ερμού 55), το βιβλιοπωλείο  DISCOVER (Πατρέως 30), το δισκοπωλείο MUSICAL (Ρήγα Φεραίου 127) και σε κεντρικούς ιερούς ναούς της Πάτρας.

Όπως υπογράμμισε στο thebest.gr ο αρχιμανδρίτης και καθηγούμενος της ιεράς μονής των Αγίων Πάντων του νομού Αχαΐας π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ήδη έχουν προπωληθεί πολλά εισιτήρια και η εκτίμηση είναι ότι το Κλειστό Γήπεδο του Απόλλωνα που έχει χωρητικότητα 3.000 και πλέον θεατών, θα γεμίσει.

Τις συναυλίες του Σταμάτη Σπανουδάκη οργανώνει το Μελωδικό Καράβι.

Όπως έχει αναφέρει και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, τα έσοδα από την συναυλία θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως και την βοήθεια αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας ενώ η ιδέα και πρόταση για την συγκεκριμένη συναυλία είχε γίνει από τη νεολαία της Μητροπόλεως Πατρών, ιδέα που αμέσως απεδέχθη ο κ.κ. Χρυσόστομος και προχώρησε στην υλοποίηση της.

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει σπουδάσει κλασική μουσική (κιθάρα και θεωρία) ενώ αργότερα σπούδασε και κήμπορντς παίζοντας σε μπάντες τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στην Αθήνα, το Παρίσι και το Λονδίνο όπου μάλιστα ηχογράφησε και τους πρώτους του δίσκους.  Τις σπουδές του στην κλασική μουσική και την σύνθεση τις συνέχισε στην Γερμανία (Wurzburg) με καθηγητή τον Bertold Hummel και κατόπιν στην Αθήνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη.

Αυτή που έμελλε τελικά να τον κατακτήσει ολοκληρωτικά και στην οποία αφοσιώθηκε δημιουργώντας εκπληκτικής μελωδικότητας και ευαισθησίας έργα, ήταν η Βυζαντινή μουσική. Όπως αναφέρεται και στο προφίλ του, στην σελίδα του στο facebook, ο Σταμάτης Σπανουδάκης πέτυχε να συνδυάσει δημιουργικά τις τρεις βασικές του μουσικές επιρροές, την ροκ, την κλασική μουσική και την Βυζαντινή!

Έγραψε πολλά τραγούδια που ερμήνευσαν γνωστοί τραγουδιστές. Ανάμεσα τους είναι το «Καλημέρα τι κάνεις» που έχει πει ο Γιάννης Πάριος, το «Σήμερα» (από την ταινία «Άντε Γεια» του Γ. Τσεμπερόπουλου) που επίσης έχει τραγουδήσει ο Γιάννης Πάριος, το «Λάθος εποχή» που έχει εξαιρετικά ερμηνεύσει ο Πέτρος Γαιτάνος, ο «Ξαφνικός έρωτας» (από την ομώνυμη ταινία επίσης του Γ. Τσεμπερόπουλου) με την φωνή της Ελένης Βιτάλη, η οποία έχει πει και το «Πάμε γι’ άλλες πολιτείες» αλλά και το «Αυτό παθαίνει μάτια μου» του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν τραγουδήσει Σπανουδάκη είναι και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μανόλης Μητσιάς αλλά και η Ελευθερία Αρβανιτάκη (Έφυγες νωρίς, Η Ακτή, Η στιγμή, κ.α.).

Έχει επίσης υπογράψει τις μουσικές (σάουντρακ) και σε κινηματογραφικές ταινίες όπως τα βραβευμένα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη το 1984, «Η φανέλα με το νούμερο 9» και «Νύφες» επίσης του Π. Βούλγαρη, οι «Απουσίες» και ο «Άγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού, κ.α.

Από την δεκαετία του '90 και ιδιαίτερα την εποχή του «Αλέξανδρου» και του δίσκου «Εαρινή Ώρα», ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά σε instrumental μουσικά θέματα που αντλούν την έμπνευση τους από Ελληνικά ιστορικά και θρησκευτικά θέματα όπως π.χ. ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τα οποία έχουν συναντήσει μία πρωτοφανή αποδοχή και επιτυχία, χαρίζοντας του χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Ξεχωριστά θεωρούνται και τα ορχηστρικά θέματα του στους δίσκους «Το Δάκρυ του Ιωάννη» το 1996 και «Για τη Σμύρνη» το 2001.

Το 2008, σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του έργου «Αλέξανδρος. Το παραμύθι της Ανατολής, το όνειρο της Δύσης», ο Σταμάτης Σπανουδάκης «περπάτησε» και πάλι μουσικά, μαζί με τον αγαπημένο του ήρωα, τον Μακεδόνα στρατηλάτη μέχρι τα βάθη της Ασίας, κυκλοφορώντας το έργο «Αλέξανδρος - Δρόμοι που δεν περπάτησες».

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει στο ενεργητικό του και live μφανίσεις σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους, όπως το George Enescu Hall του Βουκουρεστίου αλλά και το Royal Albert Hall του Λονδίνου, όπου το 2006 διηύθυνε την Royal Philharmonic Concert Orchestra, συναυλίες που ενίσχυσαν τη διεθνή αναγνώρισή του και μετέδωσαν την ξεχωριστή του αντίληψη της Ελληνικής μουσικής και Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας και ιστορικότητας σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το έργο του «Αλέξανδρος - Δρόμοι που δεν περπάτησες» είχε παρουσιαστεί στο Ηρώδειο και στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα καθώς και στις 29 Μαρτίου 2008, στο πλαίσιο των τελετών για την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2008», από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από τα σημαίνοντα θρησκευτικού χαρακτήρα έργα του Σταμάτη Σπανουδάκη θεωρούνται το «Κύριε των Δυνάμεων» του 1982 με ερμηνευτές την Ελένη Βιτάλη και τον Γιάννη Κούτρα αλλά και οι «7 Παρακλήσεις» πάλι με την φωνή της Ελένης Βιτάλη το 1985.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture