Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει τo μεταστατικό μελάνωμα

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει τo μεταστ...

Τι αναφέρθηκε σε συνέδριο

Μία απλή αιματολογική εξέταση θα μπορεί να εντοπίζει τους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα και να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και νέες θεραπείες, όπως υποστήριξαν επιστήμονες σε συνέδριο του βρετανικού Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ινστιτούτου.

Tο μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί αλλά και να θεραπευτεί από τη στιγμή που θα κάνει μετάσταση και μετά.

Ωστόσο, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Dundee της Σκωτίας, με επικεφαλής τον ογκολόγο Tim Crook, υποστηρίζουν πως το «κλειδί» μπορεί να βρίσκεται στη μέτρηση των επιπέδων του λεγόμενου γονιδίου TFP12 στο DNA στο αίμα.

Συγκεκριμένα, η αιματολογική εξέταση θα επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίζουν με απλό και ακριβή τρόπο πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια, και ταυτόχρονα θα προειδοποιεί έγκαιρα εάν ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.

Το γονίδιο TFP12 συνήθως σταματά την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη υγιών δερματικών κυττάρων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Στους ασθενείς με μελάνωμα, αυτό το γονίδιο είναι απενεργοποιημένο λόγω της παρουσίας χημικών «ετικετών», μια βιοχημική διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση του DNA. Συνεπώς, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της μεθυλίωσης, τόσο περισσότερο έχει εξαπλωθεί το μελάνωμα στο σώμα.

Η μέθοδος αυτή θα προσφέρει το συντομότερο δυνατόν πολύ σημαντικές πληροφορίες τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς,» αναφέρει ο δρ. Crook. «Είναι γνωστό ότι η θεραπεία είναι πολύ πιο αποτελεσματική στα πρώτα στάδια της ασθένειας και αν μπορούμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς που μόλις έχει αρχίσει να εξαπλώνεται το μελάνωμα, τότε θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να καταπολεμήσουμε την ασθένεια.»

Εξάλλου, η ίδια ερευνητική ομάδα εντόπισε ακόμα έναν πιθανό βιοδείκτη, που ονομάζεται NT5E, και ο οποίος φαίνεται πως σχετίζεται με την εξάπλωση του επιθετικού μελανώματος. Σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό στόχο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση του μελανώματος, ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στο κεφάλι, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being