Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σπουδαίοι συγγραφείς που δεν έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας - Δείτε πέντε από αυτούς που αδίκως δεν έχουν βραβευτεί

Σπουδαίοι συγγραφείς που δεν έχουν τιμηθ...

Ανάμεσα τους και ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της βράβευσης της Καναδής Άλις Μονρό με την ύψιστη αυτή διάκριση το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, επήλθε πολλή συζήτηση για διεθνώς καταξιωμένους λογοτέχνες που δεν έχουν τιμηθεί με Νόμπελ ενώ σαφώς θα έπρεπε.

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» υπήρχε ένα σχετικό ενδιαφέρον άρθρο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ απαριθμούσε ότι χωρίς Νόμπελ παρέμεινε για παράδειγμα ο διεθνής μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης (Αλέξης Ζορμπάς, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο Τελευταίος πειρασμός) αν και σε αυτήν την περίπτωση ευθύνη φέρει σε ένα βαθμό και η Ελλάδα αφού όπως έχει γραφτεί την περίοδο 1946 και έως το θάνατο του Καζαντζάκη το 1957, «όχι μόνο τον κυνηγούσε να μην πάρει το Νομπέλ, αλλά σε αντιπερισπασμό προέβαλλε άλλο συγγραφέα… αξιότερό του».

Στους αβράβευτους του Νόμπελ παραμένει και ο 81χρονος σήμερα Ιταλός συγγραφέας του περίφημου μυθιστορήματος «Το όνομα του Ρόδου» Ουμπέρτο Έκο (φωτ.) που ήταν και μεταξύ των φετινών υποψηφίων όπως και ο Τσέχος Μίλαν Κούντερα στα 84 του σήμερα που βέβαια έχει γράψει το πολυδιαβασμένο «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» που έγινε και επιτυχημένη ταινία με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις το 1987.

Και ο Κούντερα είχε πιθανότητες για το φετινό Νόμπελ ωστόσο στο τέλος έμεινε στους χαμένους της υπόθεσης. Τέλος χωρίς Νόμπελ έφυγε από τη ζωή το 1986, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες από το Μπουένος Άιρες, της Αργεντινής ο οποίος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα. Παρόλο που είναι πιο γνωστός για τα διηγήματά του όπου κυριαρχεί το στοιχείο του φανταστικού, ο Μπόρχες ήταν επίσης δοκιμιογράφος, ποιητής και κριτικός.

*Να θυμίσουμε ότι ο νεότερος συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ ήταν ο Rudyard Kipling, στα 42 του και η γηραιότερη η Doris Lessing που απέσπασε το βραβείο το 2007 σε ηλικία 88 ετών.

Δύο λογοτέχνες αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο τους. Ήταν ο Boris Pasternak το 1958, ο οποίος αρχικά το δέχθηκε αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε από τις αρχές της Σοβιετικής Ένωσης να το απορρίψει ενώ ακολούθησε το 1964 ο Jean Paul Sartre, του οποίου ήταν πάγια τακτική να απορρίπτει και να μην δέχεται όλα τα βραβεία.

Τέλος μεταξύ των βραβευθέντων Ελλήνων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο Γιώργος Σεφέρης, το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979. Για φέτος στη λίστα των υποψηφίων είχε συγκαταλεχθεί το όνομα του Βασίλη Αλεξάκη αν και είναι γνωστό ότι ζει στη Γαλλία και τα βιβλία του είναι κυρίως γαλλόφωνα.

Αναμφίβολα από τα ονόματα που αξίζει κάποια στιγμή να διεκδικήσουν βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture