Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Όμορφες και παράξενες πατρίδες"- Τη νέα της δουλειά θα παρουσιάσει στην Πάτρα η εικαστική δημιουργός Γεύσω Παπαδάκη

"Όμορφες και παράξενες πατρίδες&quo...

Στο "Περί Τεχνών" από τις 5 Οκτωβρίου 2013

To Κέντρο Πολιτισμού «Περί Τεχνών» στην Πάτρα, στην οδό Κανακάρη 65 και Αράτου, θα παρουσιάσει από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 την έκθεση ζωγραφικής της εικαστικής δημιουργού κυρίας Παπαδάκη με τίτλο «Όμορφες και παράξενες πατρίδες».

Η κυρία Γεύσω Παπαδάκη έχει δανειστεί τον τίτλο της έκθεσης από στίχους του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη για να περιγράψει το αέναο ταξίδι της ψυχής στους τόπους και τη μνήμη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:30.

Η ιστορικός της Tέχνης Ίρις Κρητικού γράφει για την έκθεση. «Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, κάτοικος της Αθήνας και ταγμένη οδοιπόρος των πόλεων και των ηπείρων του κόσμου, από την Αθήνα ως το Πεκίνο και από τις Βρυξέλλες ως τα Πριγκιπόνησα, η Γεύσω Παπαδάκη επιλέγει στη ζωή και το έργο της το ταξίδι ως τρόπο ύπαρξης και έκφρασης.

Σε διαφορετικές ενότητες της δουλειάς της των τελευταίων ετών όπου ιχνηλατείται ένα παλίμψηστο σύμπαν διάσπαρτων στιγμών και φευγαλέων εντυπώσεων, θραυσματικών γεωγραφικών στίξεων και ιδιωτικών αναμνήσεων, το ταξίδι γίνεται ταυτόχρονα ο τρόπος και ο τόπος, η μικρή πατρίδα μίας ιδανικής απτικής και εννοιολογικής στιγμής.

Ανάμεσα στις γραμμές και τους όγκους, το χρώμα και τα μοτίβα, η αληθινή και πρωτογενής εμπειρία και νοσταλγία του τόπου διηθίζεται στο αιωρούμενο και ωσεί παρόν περίγραμμα μιας σφοδρά επιθυμητής «άλλης χώρας». Χάρτες και σημειώσεις πόλεων, σύμβολα και ενθύμια τόπων, ανεξερεύνητες οδοί, αόρατα περάσματα, σχισμές θέασης, ρωγμές ρεαλιστικής και φαντασιακής μνήμης συνυπάρχουν στα χαρτιά και τους καμβάδες της ζωγράφου, συνθέτοντας ένα τρυφερό προσωπικό ημερολόγιο δρόμου και εντέλει τη διαδρομή μιας προσωπικής πατριδογνωσίας.

Ζωγραφίζοντας με λάδι, ακουαρέλα, ακρυλικό ή μικτή τεχνική σε καμβά ή σε ξύλο και άλλοτε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του κολάζ (φωτοτυπίες επάνω σε κινεζικό χαρτί, χειρωνακτική επεξεργασία, επιζωγράφιση) η Γεύσω Παπαδάκη ενορχηστρώνει ένα πολυσχιδές φάσμα οπτικών ερεθισμάτων: επάλληλες επιθέσεις σχεδιασμάτων, σβησίματα μετουσιωμένα σε αφαιρετικές οργανικές φόρμες, οριζόντιες και κάθετες ζώνες και λιτά οπτικά τετράγωνα που αρθρώνονται στη ζωγραφική επιφάνεια για να ακυρωθούν και να επαναπροσδιοριστούν ξανά με τη βοήθεια των ποικίλων χρήσεων του λευκού, δημιουργώντας σπαράγματα ανακαλύψεων που οδηγούν το βλέμμα στον πυρήνα ενός ιδανικού γνωστού-άγνωστου τοπίου μετουσιωμένου μέσα από την ίδια την προβολή της εικόνας του σε νέο προορισμό της ζωγράφου, σε νέο ορίζοντα του θεατή».

Λίγα λόγια για την Γεύσω Παπαδάκη

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Ζωγραφική  στη Σχολή Βακαλό. Συνέχισε με  Βυζαντινή Αγιογραφία, τεχνολογία υλικών, ιστορία της τέχνης, εκμαγείο γλυπτικής..

Ασχολείται  με  τοιχογραφία,  επιζωγραφίσεις σκηνικών  στο  θέατρο, εξώφυλλα βιβλίων αλλά και   με  καλλιτεχνικά μαθήματα στην πρωτοβάθμια  εκπαίδευση καθώς και την  δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες στον χώρο των εικαστικών τεχνών.

Αρθρογραφεί για το περιοδικό λόγου και τέχνης « Η Κινστέρνα».

Έχει εκδώσει βιβλίο με σκέψεις και 12 ζωγραφιές της με τίτλο «Το σημειωματάριο» από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» καθώς και βιβλίο με τίτλο «Ομαδικά παιχνίδια, με άξονα την ζωγραφική», από τις εκδόσεις «Διάπλαση».

Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης στο Πεκίνο, στη συλλογή Olympic Fine Arts 2008 στο Πεκίνο, στο Δήμο Π. Φαλήρου, στο Δήμο Ερμούπολης,στο Δήμο Ρούβα του Ηρακλείου Κρήτης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 15  ατομικές εκθέσεις στην  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Mύκονο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Kωνσταντινούπολη.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Bέλγιο, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Γαλλία και ήταν μια από τους καλλιτέχνες που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα,  στην Μπιενάλε του Πεκίνου το 2008.

Διάρκεια έκθεσης : 5- 25 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας :

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 10:30- 14:00 & 18:00-21:00

Τετάρτη & Σάββατο : 10:30- 14:00

Κυριακή και Δευτέρα : κλειστά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture