Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την Πίνα Μπάους βγαίνει στην Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου 2013

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την Πίνα Μπάο...

Σε α' προβολή από τη New Star

H κινηματογραφική εταιρεία διανομής New Star θα κυκλοφορήσει από αυτή την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις αίθουσες, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα το συναρπαστικό φιλμ «PINA BAUSCH IN DANCING DREAMS» για την αποκαλούμενη «Αριστοτελική» Γερμανίδα χορογράφο Πίνα Μπάους.

Νέοι χορευτές ερμηνεύουν το επαναστατικό έργο KONTAKTHOF – Σημείο Επαφής της Πίνα Μπάους, το έργο μίας από τις μεγαλύτερες χορεύτριες και χορογράφους της εποχής μας, σε σκηνοθεσία των Αν Λίνζελ και Ράινερ Χόφμαν.

Η ταινία που παίχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, χαρακτηρίστηκε ως μία αισθαντική πνοή και μία απόδειξη για το επαναστατικό έργο της Bausch».

Η ίδια έχει πει, «το Σημείο Επαφής είναι ένας χώρος, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να αναζητήσουν την επαφή. Να εκτεθούν. Να αρνηθούν τον εαυτό τους».

«Οι οπαδοί της Πίνα Μπάους και του μοντέρνου χορού θα υποδεχτούν με ενθουσιασμό το ‘Dancing dreams, το οποίο είναι μια συναρπαστική υποσημείωση στην καριέρα της Μπάους». «Γοητευτικό και εμψυχωτικό, όπως οι χορογραφίες της Πίνα Μπάους». «Ένας παιάνας για το θεατή... Οξύ και ζωντανό», είναι μερικά μόνο από τα αποθεωτικά σχόλια για την ταινία.

Σκηνοθεσία: Anne Linsel, Rainer Hoffmann

Σενάριο: Anne Linsel

Παραγωγή: Gerd Haag, Anahita Nazemi, Sabine Rollberg, Cornelia Volmer

Οπερατέρ: Rainer Hoffmann

Συμπαραγωγή: Anne Linsel

Μοντάζ: Mike Schloemer

Με τους: Pina Bausch, Jo-Ann Endicott, Benedicte Billie

ΣΥΝΟΨΗ

Στις 7 Νοεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Βούπερταλ η πρεμιέρα του έργου «Σημείο επαφής» (Kontakthof) της κορυφαίας χορογράφου του μοντέρνου χορού Πίνα Μπάους.

Η ταινία «Dancing dreams» παρουσιάζει τους νέους ερμηνευτές να χορεύουν το «Σημείο επαφής» (Kontakthof) της Πίνα Μπάους υπό την επίβλεψη της ίδιας αλλά και των βοηθών της Jo Ann Endicott και Benedict Billiet. Η ταινία περιγράφει την εξέλιξη των νεαρών χορευτών, από τη σωματική αδεξιότητα και την αβεβαιότητα, μέχρι τη χορογραφική τελειότητα. Τα θέματα του έργου, η αναζήτηση της αγάπης και της τρυφερότητας, αλλά και οι συνδεδεμένες μ’ αυτή απογοήτευση και επιθετικότητα, ήταν σε μεγάλο βαθμό απαιτητικά για τους νεαρούς χορευτές.

Για πολλούς, η προσωπική αντιπαράθεση μ’ αυτά τα ζητήματα ήταν μια εντελώς νέα εμπειρία. Ιδιαίτερα η εφαρμογή τους στη χορογραφία και η αλληλεπίδραση με το άλλο φύλο ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τους περισσότερους νεαρούς χορευτές. Οι έφηβοι ταυτίστηκαν με το ρόλο τους, ο καθένας λειτουργούσε ως μονάδα, αλλά και ως μέρος του συνόλου. Παρά τη διαφορά ηλικίας, τους διαφορετικούς τύπους σχολείων και τις διαφορετικές εθνικότητες, η ετερόκλητη ομάδα των αρχικών προβών μετατράπηκε σε μια δεμένη κοινότητα και δημιουργήθηκαν πολλές φιλίες. Οι έφηβοι αναφέρουν ότι απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και σκεπτικισμό ενάντια στις προκαταλήψεις.

Τη συνέχεια μιας νέας αγάπης για τις χορευτικές ταινίες που προανήγγειλε η επιτυχία «Μαύρος Κύκνος», έρχεται να δώσει μια χορευτική παραγωγή που αιχμαλωτίζει τις καρδιές των ίδιων των χορευτών και γιορτάζει τη δουλειά της οραματίστριας και φημισμένης χορογράφου Πίνα Μπάους. Αν και η φιγούρα της δεσπόζει στο Dancing dreams, το κέντρο βάρους του ντοκιμαντέρ πέφτει στους 40 νεαρούς χορευτές.

To 2008, η Μπάους επέλεξε 40 νέους για να συμμετέχουν στο χορευτικό της έργο «Σημείο επαφής – Kontakthof». Οι έφηβοι προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, με διαφορετική παιδεία και μερικοί από αυτούς δεν είχαν ξανακούσει για την Μπάους. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αρχή το θεώρησαν διασκεδαστικό αλλά σύντομα ανακάλυψαν ότι η συμμετοχή απαιτούσε υπευθυνότητα σε συνδυασμό με συναισθηματικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις.

Η Πίνα Μπάους έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, τον Ιούνιο του 2009.

Αξιόλογη ήταν και η ταινία Pina που είχε γυρίσει για την γερμανίδα περφόρμερ ο Βιμ Βέντερς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture