Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εξαιρετική και επίκαιρη η νέα ταινία του Γούντι Άλεν που από σήμερα παίζεται στην Αθήνα

Εξαιρετική και επίκαιρη η νέα ταινία του...

Η "Θλιμμένη Τζασμίν" έχει για πρωταγωνίστρια την κάτοχο Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ

Από σήμερα 29/8 ξεκινά στην Αθήνα να προβάλλεται στις αίθουσες (ελπίζουμε σύντομα να έρθει και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Πάτρας) η νέα ταινία του 78χρονου σοφιστικέ διοπτροφόρου σκηνοθέτη, ηθοποιού και σεναριογράφου Γούντι Άλεν με τίτλο «Θλιμμένη Τζασμίν – Blue Jasmine» που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές ενώ σε εισπράξεις στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει στο δράμα με τη «Θλιμμένη Τζασμίν» που ήδη θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες όσο και πιο πικρές ταινίες της φιλμογραφίας του και είναι πολύ πιθανόν να τον ξαναφέρει στα Όσκαρ όπως και πρόπερσι με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

Στην κριτική του το «Έθνος» αναφέρει. «Ελεύθερη πτώση, η Τζασμίν, που κάποτε γευόταν πλούτη και πολυτέλεια ως κακομαθημένη σύζυγος ενός χρηματιστή, έχει καταλήξει μόνη και απένταρη μετά τον εγκλεισμό του άντρα της για οικονομικές απάτες. Κάτι που δεν την εμποδίζει, ωστόσο, να ταξιδέψει πρώτη θέση με τα πανάκριβα μπαγκάζια της από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο, ζητώντας καταφύγιο στο φτωχικό διαμέρισμα της αδελφής της Τζίντζερ.

Παιδιά υιοθετημένα και εντελώς διαφορετικά, η Τζασμίν και η Τζίντζερ αποξενώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο πρώην σύζυγος της Τζίντζερ εξαπατήθηκε από εκείνον της Τζασμίν. Παρ' όλα αυτά, η καλοσυνάτη Τζίντζερ την υποδέχεται θερμά, υπομένει την επικριτική της στάση για τον τρόπο ζωής και τον νέο σύντροφό της, την παροτρύνει να βρει δουλειά στο γραφείο ενός οδοντιάτρου.

Όμως η θλιμμένη Τζασμίν δεν είναι με τίποτα ικανοποιημένη, εξακολουθεί να ζει μέσα στο ψέμα και στην άρνηση. Και, ως ηρωίδα θαρρείς κάποιου ψυχογραφικού έργου του αμερικανικού μεταπολεμικού θεάτρου, μέσα στη σύγχυση που επιφέρει η σύγκρουση του μίζερου παρόντος της με τις μνήμες του ένδοξου παρελθόντος που βαθμιαία ξέφτισε.

Ο Γούντι Αλεν βυθομετρεί αυτή την άρνηση σε όλες της τις εκφάνσεις και μοντάρει αυτήν τη σύγχυση σαν ζογκλέρ. Και αν η αλληλουχία των εικόνων στο κατακερματισμένο μυαλό της Τζασμίν, την οποία υποδύεται με υπερβολή επιβεβλημένη από τον χαρακτήρα, η Αυστραλή Κέιτ Μπλάνσετ, δίνει το στίγμα της αφήγησης, η ρευστότητα τούτης της αφήγησης υποδηλώνει συνάμα την παθιασμένη απόπειρα του Άλεν να αποκαλύψει την απέραντη κατανόηση, έως και την αγάπη του, προς την καθ' όλα διαταραγμένη προσωπικότητα, την ίδια που κάποιο τυπικό μελό θα είχε εξορίσει στην περιφέρεια, τονίζοντας επιπόλαια τα αρνητικά του πρόσημα.

Είναι σαν ο Φρόιντ να πήρε την κάμερα στο χέρι από καθήκον επαγγελματικό, αλλά να κατέληξε να εμπλακεί συναισθηματικά με το γοητευτικό μέσα στη διαταραχή και την υστερία του υποκείμενό του. Τέτοια λάθη δεν συγχωρούνται στην ψυχιατρική. Στο σινεμά, όμως, όχι απλά γίνονται δεκτά, αλλά μπορούν και να δώσουν συναρπαστικά έργα όπως αυτό”.

Στην ταινία εκτός της Μπλάνσετ που παρομοιάστηκε με την Μπλανς Ντυμπουά, παίζουν ακόμα οι Άλεκ Μπάλντουιν, Σάλι Χώκις και Πίτερ Σάρσγκαρντ.

Στο μεταξύ ο ακούραστος Γούντι Αλεν έχει ήδη ξεκινήσει να γυρίζει την επόμενη, άτιτλη ακόμα ταινία του στη Νότια Γαλλία, με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ, Εμα Στόουν και Μάρσια Γκέι Χάρντεν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture