Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Πατρινή ηθοποιός Λίλα Μπακλέση...στα ερχόμενα 86α Όσκαρ

H Πατρινή ηθοποιός Λίλα Μπακλέση...στα ε...

Παίζει στην αξιόλογη κοινωνική ταινία "Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού" που είναι η φετινή Ελληνική πρόταση για την ξενόγλωσση κατηγορία

H ιδιαίτερη και τολμηρή κοινωνική ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, μία σκληρή όσο και ρεαλιστική ματιά στην Ελλάδα του σήμερα με ήρωα ένα νεαρό αγόρι, άνεργο που δεν έχει τίποτα να φάει για το καθημερινό του, είναι η ταινία – πρόταση για τις υποψηφιότητες του Όσκαρ καλύτερου ξενόγλωσσου φιλμ του 2013.

Η ταινία όπου παίζει πλάι στον εξαιρετικό Γιάννη Παπαδόπουλο και η νεαρή Πατρινή ηθοποιός Λίλα Μπακλέση τελειόφοιτη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δεν αποκλείεται να τα καταφέρει και να επαναλάβει τον θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου με τον «Κυνόδοντα» τον Ιανουάριο του 2011, να μπει δηλαδή στην τελική 5άδα των υποψηφίων ταινιών στην απαιτητική και απρόβλεπτη κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, γεγονός που θα είναι πολύ σημαντική διάκριση.

Όπως έγραψε το έγκυρο Αμερικανικό κινηματογραφικό περιοδικό «The Hollywood Reporter», η ταινία έχει θεωρηθεί ως μία ηχηρή απάντηση στην τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθώς η ανεργία έχει φτάσει το 27%, ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας που είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης.

Αρχίζοντας τη μεγάλη επιτυχημένη της πορεία με την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περσινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην Τσεχία η ταινία έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από 30 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις αλλά και εξαιρετικές κριτικές στα διεθνή Μέσα ενημέρωσης ενώ έλαμψε στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας αυτά της καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για τον Έκτορα Λυγίζο και ανδρικής ερμηνείας.

Στον απόηχο αυτών των βραβείων, παράλληλα με την έξοδο της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες (όπου είναι γεγονός ότι η εμπορική επιτυχία ήταν μικρή), ο Έκτορας Λυγίζος, που εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και το σενάριο, μιλώντας στην «Ναυτεμπορική» για το δημιούργημά του και για τη σημερινή σκληρή εποχή, είχε αναφέρει για τον ήρωα της ταινίας.

«Είναι δύσκολο να μιλήσεις με λόγια, για κάτι που προσπάθησες να αφηγηθείς με εικόνες και ήχους. Για μένα, το “Αγόρι” ζει κάτι, που δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει. Και, κυρίως, κάτι για το οποίο ντρέπεται. Και παλεύει να το αντιμετωπίσει με μια πολύ δική του αίσθηση περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Προσπαθεί να επιβιώσει, προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, αλλά, κυρίως, παλεύει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους άλλους το πρόβλημά του και, τελικά, να ζητήσει βοήθεια».

Αναλογιζόμενος ότι στην ίδια κατάσταση με το «Αγόρι» βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί μας, ο Έκτορας Λυγίζος έκανε αναφορά στο τί χρειάζεται περισσότερο από όλα η σκληρή εποχή μας, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Πολύ μικρότερη ανοχή απέναντι στις αδικίες του συστήματος. Απέναντι στη συσσώρευση του πλούτου, στην καταπίεση του χρήματος. Τί να πω, γενικά απέναντι στον καπιταλισμό που είναι απλά και μόνο καταστροφικός».

*Αξίζει να θυμίσουμε ότι «Το Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» είχε προβληθεί στην Πάτρα, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στις 20 του περασμένου Ιουνίου, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου.

Συντελεστές

Σενάριο - σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος. Παίζουν: Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλης Κομματάς, Χαράλαμπος Γωγιός. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης, μοντάζ: Γρηγόρης Ρέντης, ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη – Σταύρος Λιόκαλος, κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου, παραγωγοί: Γιώργος Καρναβάς - Έκτορας Λυγίζος, συμπαραγωγοί: Ελίνα Ψύκου – Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, executive producer: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, παραγωγή: Έκτορας Λυγίζος, Stefi, Guanaco, συμπαραγωγή: 2|35, Oxymoron Films, Φαντασία Οπτικοακουστική.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture