Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πάτρα: Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια βενζίνης, λέει ο Χατζηδάκης

Πάτρα: Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το σύστημα...

Το μέτρο ισχύει ήδη σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με «λουκέτο» απειλεί η κυβέρνηση τα πρατήρια βενζίνης στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών - εκροών, την ίδια στιγμή ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα στοιχεία, ώστε να γίνεται έλεγχος για τυχόν λαθρεμπόριο, που είναι και ο στόχος του μέτρου.

Μέχρι να αναβαθμιστεί το κεντρικό σύστημα της ΓΓΠΣ για τη μαζική υποδοχή των στοιχείων εισροών- εκροών από τα πρατήρια και την επεξεργασία τους, οι πρατηριούχοι θα τα στέλνουν στη Διεύθυνση Μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και του γ.γ. της ΓΓΠΣ, Χάρη Τσαβδάρη, διαπιστώθηκε ότι το κεντρικό σύστημα για την υποδοχή και επεξεργασία των στοιχείων θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Τσαβδάρη, το σύστημα θα είναι έτοιμο στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως γράφει η Καθημερινή.

Μέχρι τότε οι έλεγχοι θα γίνονται δειγματοληπτικά και επιτόπου. Παρά την αδυναμία του συστήματος το υπουργείο Ανάπτυξης κράτησε και χθες υψηλά τους τόνους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μέτρου, διαμηνύοντας διά στόματος υφυπουργού Αθ. Σκορδά ότι «όσοι δεν πήραν στα σοβαρά την αποφασιστικότητα της πολιτείας θα βρεθούν από την Τετάρτη ενώπιον των συνεπειών του νόμου».

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι από την Τετάρτη 28/8 ξεκινούν έλεγχοι και ότι η προβλεπόμενη κύρωση για τους παραβάτες είναι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, πάντως, χθες υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δ. Κιούση, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ασμάτογλου και τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) κ. Πετριανίδη, διαπιστώθηκε ότι μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν εγκαταστήσει συστήματα εισροών-εκροών τα 1.124 από τα περίπου 1.250 πρατήρια υγρών καυσίμων, ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη προέκυψε επίσης ότι το σύνολο σχεδόν των πρατηριούχων (1100) έχει υποβάλει τεχνικό δελτίο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», προκειμένου να επιδοτηθεί για το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

Από την πλευρά των βενζινοπωλών ζητήθηκε ολιγοήμερη ανοχή για να προσαρμοστούν. Οι βενζινοπώλες ζήτησαν επίσης αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από το 30% που είναι σήμερα στο 60%, προκειμένου να ανταποκριθούν οι πρατηριούχοι στις υπόλοιπες ζώνες της χώρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ίδιας χρηματοδότησης λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΟΒΕ, κ. Μιχάλη Κιούση, ένα ποσοστό 5-6% των πρατηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη δεν θα προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών και θα επιλέξει το κλείσιμο, γιατί οι συνθήκες της αγοράς το έχουν φέρει ήδη ενώπιον του «λουκέτου». Το υπόλοιπο ποσοστό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει πλήρως προσαρμοστεί μέχρι και σήμερα, που λήγει η προβλεπόμενη προθεσμία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώνταs χθες το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ επεσήμανε τις θετικές επιπτώσεις του μέτρου και τόνισε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου παρόμοιο σύστημα θα έχει εγκατασταθεί σε Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα και Κρήτη, ενώ άμεσα θα εγκατασταθούν σε διυλιστήρια και σημεία εμπορίας καυσίμων. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου σύστημα εισροών- εκροών θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει τα πρατήρια των περιοχών Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων και μέχρι τις 27 Μαρτίου 2014 τα πρατήρια της υπόλοιπης χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά