Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η "Γκόλφω" του Εθνικού που εκτυλίσσεται στον Χελμό, πάει Επίδαυρο στις 16 Αυγούστου

Η "Γκόλφω" του Εθνικού που εκτ...

Στην παράσταση του Νίκου Καραθάνου παίζει και ο βετεράνος Αιτωλοακαρνάνας ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής

Ήταν από τις θεατρικές παραστάσεις της περασμένης χειμερινής σαιζόν που αγαπήθηκαν και σχολιάστηκαν ευμενώς ενώ αναμένεται να επαναληφθεί για λίγο χρονικό διάστημα και το προσεχές φθινόπωρο.

Ο λόγος για την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδου που εκτυλίσσεται στη μαγευτική ορεινή περιοχή του Χελμού και των Υδάτων της Στυγός, που την ερχόμενη Παρασκευή 16 Αυγούστου θα ανέβει για μία και μοναδική βραδιά, στις 21.00, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την «Γκόλφω», στις 23 και 24 Αυγούστου 2013, στην Επίδαυρο θα πάρει την σκυτάλη το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.

Στην παράσταση «Γκόλφω» του Εθνικού Θεάτρου την κεντρική ηρωίδα υποδύεται ως ενήλικη απελπισμένη από έρωτα, η εκλεκτή ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου.

Τάσος - Καλώς τηνε την πέρδικα, πο’καμα μαύρα μάτια ως να τη δω και να με ιδεί. Καλή σου μέρα, Γκόλφω…

Γκόλφω - Μη λάχει και μας βλέπουνε;

Η «Γκόλφω» μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού τον χειμώνα στη Σκηνή Κοτοπούλη ταξιδεύει για μία μόνο παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Ο Νίκος Καραθάνος μας μεταφέρει σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο στα βουνά του Χελμού, διατηρώντας τον χαρακτηριστικό, αυθεντικό δεκαπεντασύλλαβο του κειμένου, ανανεώνοντας το έργο σκηνοθετικά και δίνοντάς του νέα πνοή, για μία νύχτα στην Επίδαυρο.

Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά…

Συνδεδεμένη με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών, η Γκόλφω είναι σχεδόν ταυτισμένη με αυτό το κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ζωής. Ωστόσο, το κείμενο του Περεσιάδη, παρά την ιδιότυπη γλώσσα του και τον τοπογραφικό του χαρακτήρα, σφύζει από συναίσθημα και δεν υπολείπεται στην τεχνική σε σύγκριση με πολλά ρομαντικά δράματα μεγάλης πνοής. Ερωτικές συγκρούσεις, ηθικά διλήμματα, επιλογές ζωής αποτελούν το θεματικό υλικό αυτής της αδιαμφισβήτητα σημαντικής πολιτιστικής παρακαταθήκης της ελληνικής δραματουργίας.

Ο Νίκος Καραθάνος και οι συνεργάτες του πλησιάζουν την Γκόλφω με την απαραίτητη καλλιτεχνική ευαισθησία και καλούνται να αποδείξουν ότι το έργο κρύβει έναν αυθεντικό θεατρικό θησαυρό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Διανομή

Γκόλφω: Εύη Σαουλίδου / Λυδία Φωτοπούλου / Αλίκη Αλεξανδράκη

Τάσος: Χάρης Φραγκούλης / Νίκος Καραθάνος / Γιάννης Βογιατζής

Σταυρούλα (κόρη του Ζήση): Μαρία Διακοπαναγιώτου

Δήμος (εξάδελφος της Γκόλφως): Γιάννης Κότσιφας

Αστέρω (τσοπάνισσα, μάνα της Γκόλφως): Χριστίνα Μαξούρη

Θανάσουλας (τσοπάνος): Γιώργος Μπινιάρης

Ζήσης (τσέλιγκας): Άγγελος Παπαδημητρίου

Γιάννος (φίλος του Κίτσου): Μιχάλης Σαράντης

Κίτσος (ανιψιός του Ζήση): Άγγελος Τριανταφύλλου

Άγγλοι περιηγητές: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου.

*Ο βετεράνος ηθοποιός και σταθερός πρωταγωνιστής του Εθνικού θεάτρου τα τελευταία χρόνια Γιάννης Βογιατζής είναι Αιτωλοακαρνάνας στην καταγωγή. Συγκεκριμένα ο 85χρονος Γιάννης Βογιατζής κατάγεται από το Αιτωλικό.

 



 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture