Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτ...

Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 20.900 περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 50-79 ετών

Οι καλλίγραμμες και πανύψηλες σταρ της πασαρέλας προκαλούν τρικυμία ζήλειας στις υπόλοιπες γυναίκες; Όχι πια. Καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στο ύψος και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στις γυναίκες που διανύουν το στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. Οσο ψηλότερη η γυναίκα τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 20.900 περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα του Women’s Health Initiative. Χώρισαν τις γυναίκες ανά ύψος σε πέντε διαφορετικές ομάδες, ξεκινώντας από εκείνες που είχαν ύψος 1.50.

Ανακάλυψαν πως κάθε δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου διαφόρων τύπων αυξανόταν κατά 13%.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως όσο ψηλότερη ήταν η γυναίκα είχε 13-17% κίνδυνο να εμφανίσει μελάνωμα, καρκίνο μαστού, καρκίνο ωοθηκών, καρκίνο ενδομήτριου και καρκίνο παχέος εντέρου.
Επιπλέον, υπήρχε η πιθανότητα κατά 23-29% να αναπτύξουν καρκίνο νεφρών, καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα και καρκίνο του αίματος. Καμία από τις ψηλότερες γυναίκες δεν παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά από τις κοντύτερες συμμετέχουσες.

«Ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα των διεργασιών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, έτσι είναι λογικό ότι οι ορμόνες ή άλλοι αυξητικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος ενδέχεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη όγκων», δήλωσε ο Δρ. Τζέφρι Καμπάτ του Κολεγίου Ιατρικής «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στη Νέα Υόρκη.

Βέβαια, οι επιστήμονες δεν υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος είναι αναπόφευκτος για τις ψηλές γυναίκες, καθώς η έρευνα έδειξε μία σύνδεση ανάμεσα στο ύψος και τον καρκίνο όχι μία σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού. Επίσης, τονίζουν πως είναι απίθανο ασθένειες όπως ο καρκίνος τόσο περίπλοκες να μπορούν να ανιχνευθούν με μία μόνο διαδικασία που βασίζεται στο ύψος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being