Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται η αξιόλογη ταινία "Στο Δρόμο" στις Ελληνικές αίθουσες στις 25 Ιουλίου 2013

Έρχεται η αξιόλογη ταινία "Στο Δρόμ...

Αναμένεται να προβληθεί και στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε

Μία αξιόλογη κινηματογραφική ταινία θα βγει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στις 25 Ιουλίου 2013 στις Ελληνικές αίθουσες. Πρόκειται για το φιλμ «Στο Δρόμο - On The Road» σε σκηνοθεσία του Βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες (Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας) που είχε πρωτοπροβληθεί και συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του περσινού 56ου Φεστιβάλ Καννών.

Ο πολυβραβευμένος Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες υπογράφει το απόλυτο road movie, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το κλασικό μυθιστόρημα «On The Road» του Τζακ Κέρουακ, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα από το 1957 που πρωτοκυκλοφόρησε. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Σαμ Ράιλι (“Control”), Κρίστεν Στιούαρτ (“Το Λυκόφως”), Γκάρετ Χέντλαντ (“Tron Legacy”), Κίρστεν Ντανστ (“Μοιραία Σχέση”), Βίγκο Μόρτενσεν (“Επικίνδυνες Υποσχέσεις”) και Έιμι Άνταμς (“The Fighter”). Ακόμα παίζουν οι νέοι ηθοποιοί Τομ Στέριτζ και Ντάνι Μόργκαν.

Λίγο μετά τη προβολή της ταινίας στις Κάνες και στις Γαλλικές αίθουσες, ο Βάλτερ Σάλες προχώρησε σε νέο μοντάζ. Η καινούρια εκδοχή που είναι συντομότερη κατά 13’ προβλήθηκε στην Αμερική και σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας το φιλμ θα προβληθεί με αυτή τη συντομευμένη κόπια των 124’.

Η ταινία αυτή αναφέρεται στην περίφημη «μπιτ γενιά» της δεκαετίας του ’50 που περιελάμβανε εμβληματικές φιγούρες όπως ο Νιλ Κάσιντι, φυσικά ο Τζακ Κέρουακ, ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, κ.α. Επρόκειτο για μία γενιά που τόλμησε να δοκιμάσει τα πάντα.

Η ταινία ως πρότζεκτ είχε ξεκινήσει να γίνει σχεδόν αμέσως μόλις εκδόθηκε το βιβλίο. Ο ίδιος ο Κέρουακ λέγεται ότι είχε στείλει γράμμα στον Μάρλον Μπράντο και του είχε προτείνει να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου. Τελικά έμελλε να τα αγοράσει ο διάσημος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα το 1979 με τον Βάλτερ Σάλες να αναλαμβάνει τελικά το απαιτητικό κομμάτι της σκηνοθεσίας.

Όπως είχε γράψει το περιοδικό «Σινεμά» (το «On the Road» πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»), ο Σάλες ανέλαβε το φιλμ το 2005 με ενθουσιασμό, ωστόσο η «κατάρα» της συγκεκριμένης διασκευής δεν θα έσπαγε εύκολα καθώς ενώ η παραγωγή ήταν έτοιμη να πάρει το πράσινο φως το 2008, οικονομικά προβλήματα έθεσαν σοβαρά εμπόδια. Ευτυχώς το 2010-11 η όλη παραγωγή ξαναπήρε μπρος και έτσι το «On the Road» μεταφέρθηκε επιτέλους στη μεγάλη οθόνη. Αίσθηση λέγεται ότι προκαλούν οι γυμνές σκηνές ανάμεσα στην Κρίστεν Στιούαρτ και τον Γκάρεντ Χέντλαντ.

Το στόρι του φιλμ διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 40’ στην Αμερική, όπου ο Σαλ Πάρανταϊς, ένας 24χρονος συγγραφέας, γνωρίζει τον Νταν Μοριάρτι, έναν 20χρονο πρώην φυλακισμένο με ευέλικτη ηθική, και την όμορφη σύζυγό του, Μέριλου. Οι τρεις τους αδιαφορούν για τα στερεότυπα και τα ταμπού της εποχής, περνώντας τις νύχτες τους γεμάτες αλκοόλ και κάνοντας όνειρα για έναν άλλο κόσμο, ενώ μπροστά τους ανοίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ. Ένα νοσταλγικό ταξίδι, στην εποχή της αθωότητας και των ιδανικών ξεκινάει.

Το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ςμεγάλος σταθμός της λεγόμενης Beat Generation που άφησε εποχή τόσο για το περιεχόμενο όσο και το στιλ γραφής και επηρέασε βαθιά καλλιτέχνες όπως τους Μπομπ Ντίλαν, Τομ Γουέιτς , κ.α.

Ο Κέρουακ ολοκλήρωσε το έργο σε τρεις μόλις εβδομάδες, γράφοντας ακατάπαυστα όχι σε φύλλα αλλά σε ένα και μοναδικό ρολό χαρτιού μήκους 37 σχεδόν μέτρων, σαν να έγραφε γράμμα σ’ ένα φίλο και με ένα ύφος που αντικατοπτρίζει το ρευστό αυτοσχεδιασμό της τζαζ.

Την πολυαναμενόμενη ταινία διανέμει στην Ελλάδα η Rosebud και η Odeon και θα έρθει για προβολή πιθανότατα και στην Πάτρα, στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε καθώς εδώ και καιρό φιγουράρει εκεί η σχετική διαφημιστική αφίσα.

T. Μαρτάτος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture