Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφασίζουν (μόνες τους) για… λουκέτα σε τράπεζες!

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφασίζουν (μόνε...

Κοινή εποπτική Αρχή και κοινά κεφάλαια εκκαθάρισης

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Michel Barnier, θέλει η απόφαση για το κλείσιμο ή μη μιας ευρωπαϊκής τράπεζας να λαμβάνεται κεντρικά από τις Βρυξέλλες. Τα σχέδια αυτά, που αναδεικνύει η Süddeutsche Zeitung, δεν βρίσκουν καθόλου σύμφωνους το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η Κομισιόν θέλει να διευκολύνει την εκκαθάριση των τραπεζών. Επιπλέον, επιθυμεί την δημιουργία μιας κοινής Αρχής και ενός κοινού κεφαλαίου εκκαθάρισης. Ο μηχανισμός “Single Resolution” αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο από τον Michel Barnier και αποτελεί τον πυρήνα της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των τραπεζών.

Σύμφωνα με αυτή, η απόφαση για την συνέχιση της λειτουργίας ή μη ενός τραπεζικού ιδρύματος θα εναπόκειται στις Βρυξέλλες. Το «αποφασιστικό σινιάλο» θα καταφθάνει νωρίτερα από τη νέα Εποπτική Αρχή των τραπεζών υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την εκκαθάριση θα αναλαμβάνει εν συνεχεία η εθνική Εποπτική Αρχή, στα όρια της οποίας έχει την έδρα της η εν λόγω τράπεζα.

Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία ενός «Συμβουλίου εκκαθάρισης», στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και της εκάστοτε εθνικής Αρχής. Οι αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται εντός ωρών, όπως ισχυρίζονται διπλωμάτες της ΕΕ.

Τα σχέδια προβλέπουν ακόμα την δημιουργία κεφαλαίου εκκαθάρισης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από εθνικούς φόρους στις τράπεζες που θα ισούται με 1% επί των υπαρχουσών καταθέσεων. Με τα στοιχεία του 2011 το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά στα 55 δισ. ευρώ και οι τράπεζες θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Στο ύψος του θα συνυπολογίζεται και το ρίσκο που συνοδεύει την κάθε μία από αυτές.

Οι οριστικές ρυθμίσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με στόχο έναρξη του νέου καθεστώτος τον Ιανουάριο του 2015.

Στις προτάσεις αυτές της Κομισιόν η αντίσταση είναι ισχυρή, ιδίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες μάχονται την μεταφορά τέτοιων αρμοδιοτήτων σε κεντρικό επίπεδο. Η πραγμάτωσή τους, σε συνδυασμό με αυτή της κοινής τραπεζικής εποπτείας που αναμένεται να εκκινήσει το φθινόπωρο του 2014, αποτελούν τους δύο πυλώνες της κυοφορούμενης τραπεζικής εποπτείας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά