Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Κορύφωση του "jazz + πράξεις 2013" με τη σφραγίδα των Michel Portal και Vincent Peirani

Πάτρα: Κορύφωση του "jazz + πράξεις...

Σήμερα Σάββατο

Με τη σύμπραξη δυο σπουδαίων Γάλλων μουσικών, του Michel Portal (σαξόφωνο-μπάσο κλαρινέτο) και του Vincent Peirani (ακορντεόν) κορυφώνεται το τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2013, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

O Vincent Peirani θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ το  ντουέτο των Michel Portal και Vincent Peirani θα παίξει σε αποκλειστική εμφάνιση για το «Jazz+Πράξεις».

Ο Michel Portal αποτελεί εμβληματική μορφή της τζαζ και θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ. Με μια τεράστια δισκογραφική παραγωγή και μια ανεξάντλητη συναυλιακή παρουσία τόσο στο χώρο της τζαζ όσο και στο χώρο της κλασικής μουσικής με μνημειώδεις εκτελέσεις σε απαιτητικά έργα κλασικών μουσουργών, αλλά και σε αυτόν της κινηματογραφικής μουσικής,  ο Michel Portal έχει αφήσει όλα αυτά τα χρόνια ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, συνθετικό και ερμηνευτικό και έχει καταγραφεί με έντονα χρώματα στο πάνθεον της μουσικής δημιουργίας.

Ο Michel Portal παίζει κλαρινέτο τόσο καλά όσο και σαξόφωνα και μπαντονεόν και λατρεύει να δημιουργεί μουσική με μουσικούς που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους αλλά έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και ευρεία μουσική αντίληψη. Έχει επενδύσει με σοβαρότητα, ενθουσιασμό και σπάνια αισθητική προσέγγιση στη φόρμα του ντουέτου και έχει συνεργαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα κάθε φορά με τους Richard Galliano, Louis Sclavis, Bojan Z, Bruno Chevillon, Eric Echampard.

Tώρα είναι η ώρα της συνεργασίας του με τον δεξιοτέχνη του ακορντεόν Vincent Peirani, ο οποίος πρόσφατα εντυπωσίασε με τον φετινό  προσωπικό του δίσκο «Thrill Box» στην εκλεκτή δισκογραφική εταιρεία ACT όπου συνεργάζεται με τον Γάλλο κοντραμπασίστα Michel Benita και τον Γερμανό πιανίστα Michael Wollny, ενώ ως guests συμμετέχουν ο Michel Portal και ο σαξοφωνίστας Emile Parisien, παρουσιάζοντας πρωτότυπες δικές του συνθέσεις αλλά και ιδιοσυγκρασιακές εκδοχές κομματιών του Thelonious Monk και του Brad Meldau.

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος Vincent Peirani είναι ένας νέος και ραγδαία ανερχόμενος μουσικός και συνθέτης, που αρχικά σπούδασε κλασικό κλαρινέτο και στη συνέχεια ακορντεόν και με ενθουσιασμό αναμειγνύει στη μουσική του τη λαϊκή και τη σύγχρονη μουσική ισορροπώντας περίτεχνα μεταξύ παράδοσης, τζαζ και αμερικανικών μουσικών επιρροών, διαθέτοντας μια μοναδική αυτοσχεδιαστική αίσθηση. «Παίζει»  με τα κοντράστ και τις εκπλήξεις και διαθέτει μια ανεπανάληπτη ζωντανή παρουσία στη σκηνή,  που περνά τη μουσική από τη σκηνή στο ακροατήριο με τρομερή αμεσότητα. Η μαγεία που εκπέμπει μετριέται με μια έκρηξη των συναισθημάτων και των συγκινήσεων.

Όπως οι ίδιοι οι μουσικοί του ντουέτου σημειώνουν: «Κάθε συναυλία είναι μια έκπληξη, ένα ξάφνιασμα, κάτι που αναπνέει ανάμεσα στην τζαζ και τη λαϊκή μουσική. Αυτά τα πράγματα αγαπούμε…».

Απίστευτες μελωδίες, κομμάτια που συναρπάζουν, ποιητικά, λυρικά  και ντελικάτα ή χαρούμενα, εξωστρεφή και εκτυφλωτικά, σε κάθε περίπτωση νέα και ολόφρεσκα. Σαν το άγγιγμα της δαντέλας, ήχοι τέλειοι και αισθαντικοί συναντώνται και μπλέκονται, η δεξιοτεχνία συνδιαλέγεται με την τόλμη, το πάθος και η συγκίνηση εκρήγνυνται. Όλα αυτά με εκείνους τους τόνους που γνωρίζουμε πολύ καλά και ο Michel Portal μας έχει προσφέρει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια στη θυελλώδη πορεία του και ο Vincent Peirani αξιοποιεί μέσω μιας πολλά υποσχόμενης και απρόβλεπτης συνάντησής του με τον θρύλο, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Μια ευφυής μουσική που ξετυλίγεται σε έναν τολμηρό και απροσδόκητο ανεμοστρόβιλο που θα σας συναρπάσει και θα σας συγκινήσει.

Μετά τις σπουδές του στην κλασική, στο ακορντεόν και στο κλαρινέτο ο Peirani μετακινήθηκε στο χώρο της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στο τζαζ τμήμα του CNSM στο Παρίσι, συνάντησε και συνεργάστηκε με τους Daniel Humair, François Jeanneau, Riccardo del Fra. Το μεγάλο του ταλέντο αναδείχτηκε το 2003 στον τζαζ διαγωνισμό La Defense όπου βραβεύτηκε με το «Prix d’Orchestre» για το ντουέτο του με τον Vincent Lê Quang, και αμέσως άρχισε να συμπράττει με κορυφαίους τζάζμεν και συγκροτήματα: Michel Portal, Renaud Garcia Fons' Quintet, François Jeanneau's  "Pandemonium", "Friendship" με τους Daniel Humair και Jean-Paul Céléa, Τhe Laurent Dehors Trio, Melosolex με τους Fred Gastard και Denis Charolles, Sylvain Luc, Μarc Ducret, Lars Danielsson, Henry Texier, Francois Merville, Daniel Zimmerman, Yaron Herman, Glenn Ferris,  "Dans la Nuit" με τους Louis Sclavis, Vincent Courtois, Dominique Pifarély.

Έχει επίσης συνεργαστεί σε παραστάσεις, συναυλίες chanson, world music και κλασικά κοντσέρτα με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως François Salque, Richard Bona, Kiko Ruiz,  Laurent Korcia, Roberto Alagna, André Minvielle "La Vie d'Ici Bas", Sansévérino, Les Yeux Noirs.

Επίσης καταλυτική είναι η συνεργασία του με την εκπληκτική Κορεάτισα τραγουδίστρια Youn Sun Nah και τον αισθαντικό δεξιοτέχνη Σουηδό κιθαρίστα Ulf Wakenius τόσο στη δισκογραφία όσο και σε συναυλίες.

Παράλληλα ο Vincent Peirani προωθεί δυναμικά τα δικά του πρότζεκτς,  συναυλιακά και δισκογραφικά: το ντουέτο του με τον σαξοφωνίστα Vincent Lê Quang, το ντουέτο του με τον τσελίστα Francois Salque, ένα υψηλής ροκ ενέργειας κουαρτέτο και πρόσφατα ένα world κουιντέτο με τη Γαλλο-Ινδονησιανή τραγουδίστρια Serena Fisseau.

Όσο για τον Michel Portal ότι και να σημειώσει κάποιος, είναι αδύνατον να προσεγγίσει με ασφάλεια τη δημιουργική προσφορά του στη μουσική. Η διεθνής κριτική τον έχει χαρακτηρίσει με διθυραμβικούς επιθετικούς προσδιορισμούς: «Χαμαιλέων», «A Monster», «ο καλλιτέχνης που δεν μπορεί να ταιριάξει σε κανέναν κλασικό ορισμό», «η ανεπανάληπτη πραγματικότητα της μουσικής και ηχητικής εμπειρίας», ενώ αναφέρεται πάντα στην κορυφή των εκπροσώπων της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ. Παρότι είναι καταχωρημένος ως «τζάζμαν», οι δημιουργικές (μουσικές) του δυνατότητες είναι απεριόριστες (ερμηνευτής κλασικής και contemporary μουσικής, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής κ.λπ.) και το πεδίο δράσης του απλώνεται στην τζαζ, την κλασική, τη σύγχρονη αβανγκάρντ, το σάουντρακ, τη γαλλική ποπ.

Με μια καριέρα που μεσουράνησε από τη δεκαετία του ‘ 60 μέχρι σήμερα,  ο Michel Portal έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα της μουσικής. Στη δεκαετία του ’60 συνόδευε αστέρια της γαλλικής ποπ που φιλοξενούνταν στο «Lido» ή στα «Folies Bergères». Ακολούθησε μια καταιγιστική μουσική συνομιλία του Michel Portal σε όλους τους μουσικούς χώρους. Στην κλασική μουσική με Pierre Boulez, Luciano Berio, Mauricio Kagel, Karlheinz Stockhausen, Vinko Globokar, Youri Bashmet και πολλούς άλλους. Στην τζαζ με John Surman, Anthony Braxton, Dave Liebman, Louis Sclavis, François Jeanneau, Pierre Favre, Daniel Humair, Paul Motian, Han Bennink, Mino Cinelu, Jack DeJohnette, Aldo Romano, Trilok Gurtu, Jean-François Jenny-Clark, Henri Texier, Charlie Haden, Martial Solal, Joachim Kühn, Andy Emler, Claude Barthélemy, Ralph Towner, Steve Swallow, Juan Jose Mosalini, Jean-Luc Ponty, Didier Lockwood, Albert Mangelsdorff, Howard Johnson, Bernard Lubat, Paolo Fresu, Lionel Loueke και πολλούς άλλους. Καθοριστική ήταν η συνεργασία του με την πρωτοποριακή Αμερικανίδα  χορογράφο και χορεύτρια μπαλέτου και ποιήτρια Carolyn Carlson.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture