Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Αχαΐας: «Ο εμβάψας εν τω τρυβλίω»

Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Αχαΐας: «Ο εμβάψ...

Με αφορμή την επίσκεψη μελέτης δύο διακεκριμένων αρχαιολόγων

Την Κυριακή 28 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Αχαΐας Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την επίσκεψη μελέτης δύο διακεκριμένων αρχαιολόγων και τις άγιες μέρες του Πάσχα , πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας. Στη συνάντηση δόθηκε ο χαρακτηριστικός τίτλος: «Ο εμβάψας εν τω τρυβλίω»: Σκεύη καθημερινής χρήσης στη Ρωμαϊκή και στη Βυζαντινή περίοδο. Σκοπός της ήταν να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα πάνω σε ειδικά θέματα της χριστιανικής παράδοσης και σε ορισμένες αναφορές των ευαγγελίων σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως η κεραμική.

Την επιστημονική συνάντηση προλόγισε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, καλωσορίζοντας τους δύο φιλοξενούμενους μελετητές και τονίζοντας την αξία των ιστορικών και αρχαιολογικών μελετών για τη συνειδητοποίηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η χώρα μας διέρχεται μια βαθιά κρίση. Υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία από τους επίδοξους καπηλευτές της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Πάτρας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος το Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας Κώστας Παπαγιαννόπουλος, αφού ευχαρίστησε το Δήμο για τη συμπαράσταση στις έρευνες της Εταιρείας, παρουσίασε τους δύο φιλοξενούμενους μελετητές και συνεργάτες του στο πρόγραμμα μελέτης του υλικού από τις επιφανειακές έρευνες στην Αχαΐα. Αναλύοντας το θέμα της επιστημονικής συνάντησης, ανέπτυξε τις θεολογικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις του γνωστού επεισοδίου από το Μυστικό Δείπνο όπου ο Ιησούς καταδεικνύει τον Ιούδα ως προδότη. Τόνισε ότι συνήθως δεν προσέχουμε λεπτομέρειες της σκηνής, όπως η ονομασία και η χρήση των σκευών από τα πρόσωπα, κάτι που αποτελεί αντικείμενο της αρχαιολογίας, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η αξία των θρησκευτικών κειμένων για τη βοήθεια που προσφέρουν στην επιστημονική έρευνα.

Έπειτα, ο Δρ Αρχαιολογίας Philip Bes από το Βέλγιο αναφέρθηκε στα διάφορα είδη οικιακής κεραμικής που χρησιμοποιούνταν κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, δηλαδή την εποχή που έζησε και δίδαξε ο Ιησούς και ανέλυσε το δίκτυο των εμπορικών συναλλαγών, μέσα από τις οποίες τα σκεύη καθημερινής χρήσης έφταναν από τους τόπους παραγωγής στα χέρια των υποψήφιων αγοραστών τους. Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Αθανάσιος Βιώνης παρουσίασε τα είδη κεραμικής των Βυζαντινών και Νεοτέρων χρόνων και έκανε αναφορές στην απεικόνιση σκευών καθημερινής χρήσης στις αγιογραφίες και ιδιαίτερα στις παραστάσεις του Μυστικού Δείπνου. Η μελέτη αυτών των παραστάσεων είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για την κατανόηση της εξέλιξης των διαφόρων τύπων και των προτιμήσεων του κοινού που συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής και αντίληψης των ανθρώπων σε κάθε ιστορική περίοδο

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture