Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πρεμιέρα στην Λυρική Σκηνή για την Καραγιάννη

Πρεμιέρα στην Λυρική Σκηνή για την Καραγιάννη

Πρωταγωνιστεί στον "Χορό μεταμφιεσμένων"

Στην καινούρια θεατρική παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Ένας Χορός μεταμφιεσμένων» που κάνει πρεμιέρα αυτήν την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 20.00 στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας πρωταγωνιστεί η διάσημη Πατρινής καταγωγής σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη. Πρόκειται για τη μεγαλειώδη όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι σε ποιητικό λιμπρέτο Αντόνιο Σόμμα το οποίο έχει βασιστεί στο προγενέστερο λιμπρέτο του Εζέν Σκριμπ για την όπερα «Γουσταύος Γ'» ή «Ένας χορός μεταμφιεσμένων» του Ντανιέλ Ωμπέρ. Οι ημέρες παραστάσεων είναι στις 9, 11, 15 και 18  Μαρτίου 2012.

Το έργο πραγματεύεται τη δύναμη της εξουσίας, τον έρωτα και την προδοσία και παρουσιάζεται στην πρωτότυπη μη λογοκριμένη εκδοχή της, για πρώτη φορά μάλιστα στην Ελλάδα, σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Η συγκεκριμένη γαλλική όπερα είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι το 1833 ενώ από μουσική άποψη, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Βέρντι καθώς συνενώνει το γνώριμο ιταλικό πάθος του συνθέτη με την λαμπρότητα της γαλλικής όπερας, που υπήρξε πρότυπό του. Επιπλέον, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα έργα του Βέρντι, καθώς διαθέτει κι ένα στοιχείο σπάνιο στις όπερες του, το χιούμορ.

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος, με μεγάλες επιτυχίες στο θέατρο και τον κινηματογράφο, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, 27 χρόνια μετά από την πρώτη του σκηνοθεσία στην όπερα του Μασνέ «Βέρθερος». Ο Δημήτρης Μαυρίκιος τοποθετεί τη δράση του έργου στο σήμερα με την παράσταση να ξεκινά με την αναπαλαίωση της πρόσοψης ενός μνημειακού κτηρίου όπερας και να τελειώνει με τη δολοφονία του ήρωα του έργου μέσα στο κτήριο αυτό.

Η υπόθεση στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Γουσταύου Γ’ βασιλιά της Σουηδίας κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων το 1792 μέσα στην Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης. Η λογοκρισία της εποχής προκάλεσε πολλά προβλήματα στον Βέρντι, καθώς η σκηνική παρουσίαση της δολοφονίας ευρωπαίου μονάρχη δεν ήταν ανεκτή. Έτσι, ο τόπος και η δράση της υπόθεσης μεταφέρθηκαν στη Βοστώνη στα τέλη του 17ου αιώνα  και ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ έγινε κυβερνήτης με το όνομα Ρικκάρντο.

Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο Δημήτρης Μαυρίκιος επέλεξε να επαναφέρει τα ιστορικά πρόσωπα και τον τόπο της δράσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρωτότυπη, μη λογοκριμένη, εκδοχή του «Χορού Μεταμφιεσμένων», που με τη μορφή αυτή δεν έχει παιχτεί ποτέ έως τώρα στην Ελλάδα, ο λαοφιλής Γουσταύος Γ' της Σουηδίας εμφανίζεται διχασμένος ανάμεσα στο κρυφό πάθος του για την Αμέλια και τη βαθιά φιλία που τον δένει με το σύζυγό της Άνκαρστραιμ. Η Αμέλια, επίσης ερωτευμένη με τον Γουσταύο, θέλοντας να προστατέψει το γάμο της, καταφεύγει στη μάγισσα Ουλρίκα Άρβιντσον. Εκείνη τη στέλνει να βρει το βοτάνι της λήθης σ' έναν τρομακτικό τόπο εκτέλεσης καταδίκων, όπου συναντά τον Γουσταύο που την είχε ακολουθήσει ως εκεί. Τη συνάντηση αυτή ανακαλύπτει ο Άνκαρστραιμ μέσα από τον ζήλο του να προστατεύσει τον βασιλιά από εχθρούς του ορκισμένους να τον δολοφονήσουν. Συντετριμμένος και διπλά προδομένος από τη γυναίκα και τον φίλο του, ο Άνκαρστραιμ θα συνεργαστεί με τους συνωμότες. Ένας χορός μεταμφιεσμένων μέσα στη Βασιλική όπερα της Στοκχόλμης στις 16 Μαρτίου του 1792, θα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την εκδίκησή του.

Το κείμενο του Αντόνιο Σόμμα, ξεχωρίζει για τη θεατρικότητά του, στηρίζεται σε διαρκείς ανατροπές και σε ειρωνικά παιχνίδια της μοίρας ενώ δίνει ευκαιρία στους ήρωες να εκφράσουν με πάθος τα συναισθήματά τους.

Η μουσική διεύθυνση της παράστασης είναι του Λουκά Καρυτινού, τα

σκηνικά του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου

οι Φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η κινησιολογία – χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη, η Διεύθυνση χορωδίας έχει γίνει από την Νατάσα Αγγελοπούλου  και τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο ενώ η έμμετρη απόδοση ποιητικού κειμένου υπερτίτλων είναι του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Για το βίντεο της παράστασης συνεργάστηκαν: οι Δημήτρης Μαυρίκιος-σκηνοθεσία, Λευτέρης Παυλόπουλος-Λευτέρης Παυλόπουλος, Αλέξανδρος Κλημόπουλος-μοντάζ και Μαρία Χανδρά-βοηθός σκηνοθέτη.

Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι Δημήτρης Πακσόγλου- Γουσταύος Γ΄(Ρικκάρντο), Αντωνία Καλογήρου-Αμέλια, Κάρλος Αλμεγκέρ- Άνκαρστραιμ (Ρενάτο), Φεντερίκα Προιέττι στο ρόλο της Ουλρίκα Άρβιντσον, η Βασιλική Καραγιάννη – Όσκαρ, οι Άκης Λαλούσης (9, 15/ 3) και Κώστας Μαυρογένης (11, 18/ 3) -Χριστιανός (Σιλβάνο), ο Διονύσης Τσαντίνης- Ρίμπινγκ (Σάμιουελ), ο Δημήτρης Κασιούμης- Χορν (Τομ) και οι Άρης Προσπαθόπουλος (9, 15/ 3) και Πέτρος Σκένδρος (11, 18/ 3) - Δικαστής / Υπηρέτης της Αμέλιας

Οι τιμές εισιτηρίων ξεκινούν από τα €80, €70, €60, €50, €40, €30 και φτάνουν στα €20 ενώ το σπουδαστικό  κοστίζει €15.

Στην παράσταση της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2012, όλες οι κατηγορίες των εισιτηρίων διατίθενται με έκπτωση 15%, στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στο μεταξύ η Βασιλική Καραγιάννη πρωταγωνιστεί και στην άλλη μεγάλη παραγωγή της Λυρικής «Η Εύθυμη χήρα» του Φραντς Λέχαρ σε σκηνοθεσία, επεξεργασία και επιμέλεια κειμένου του Δημήτρη Λιγνάδη. Η ίδια υποδύεται τη Βαλεντίνη σε εναλλακτική διανομή και η πρώτη παράσταση στην οποία έχει προγραμματιστεί να παίξει είναι στις 22 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εμφάνιση της Βασιλικής Καραγιάννη στην «Εύθυμη χήρα» ήταν αρχικώς να γίνει στις 22 και 26 Φεβρουαρίου αλλά λόγω της έκτακτης πρότασης και μετάκλησης της για να τραγουδήσει στη Σκάλα του Μιλάνου, τα σχέδια άλλαξαν και έτσι οι δικές της εμφανίσεις μετατέθηκαν.

Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τις μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης όπως το περίφημο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, τη Σκάλα του Μιλάνου, την Κωμική Όπερα του Βερολίνου, το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης, Όπερα του Ντύσσελντορφ, Θέατρο Σάο Κάρλος της Λισσαβόνας, το Δημοτικό Θέατρο της Φλωρεντίας, το Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου, το Cadogan Hall του Λονδίνου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α., ερμηνεύοντας ένα μεγάλο αριθμό ρόλων από το ρεπερτόριο της σοπράνο κολορατούρας όπως: Ολυμπία, Τσερμπινέττα, Τραβιάτα, Βασίλισσα της Νύχτας, Τζίλντα, Ροζίνα, Μπλόντε, Νορίνα, Αντέλε, Τζισμόντα, Καρολίνα, Ντεσπίνα, Γκραίτελ, κ.ά.
Το 2001 της απονεμήθηκε το «ειδικό βραβείο σε νέο καλλιτέχνη» από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικοών Κριτικών για την ερμηνεία της ως Τσερμπινέττα στην Αριάδνη στη Νάξο του Ρίχαρντ Στράους.
Έχει επίσης ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών όπως των: Μανόλη Καλομοίρη (Το δαχτυλίδι της μάνας), Γιώργου Κουρουπού (Μονόγραμμα του Ελύτη), Θ. Αντωνίου (Έρος II), κ.ά.

Τ.ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture